Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου δεν είναι εθνικό και δεν είναι συμβούλιο. Είναι ένας… «γουμάς» (κοτέτσι), κατά την ειρωνική αποστροφή του προέδρου των Οικολόγων, Γ. Περδίκη. Πρόκειται για μια περιοδική σύναξη των κομματικών αρχηγών ή εκπροσώπων τους υπό τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κύπρου, για να ενημερωθούν, κατά κύριο λόγο, για εξελίξεις ή οτιδήποτε αφορά το κυπριακό πρόβλημα. Ιδρύθηκε το 1975 από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, σε μια προσπάθεια ενότητας των πολιτικών δυνάμεων μετά την καταστροφή της τουρκικής εισβολής και για να κατασιγάσουν εμφύλια πάθη και μίση. Έκτοτε, το σώμα αυτό εδραιώθηκε ως ένας διακοσμητικός θεσμός για να εμπαίζονται οι πολιτικοί από τον εκάστοτε Πρόεδρο και να παραπλανώνται οι πολίτες για την δήθεν σοφία των ηγετών τους στη διαχείριση του Κυπριακού.
Τη Δευτέρα, 8/1/2024, το πρωί και μετά την εξαγγελία ανασχηματισμού της κυβέρνησής του, ο Ν. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους κομματάρχες για το Κυπριακό, ειδικά μετά τον διορισμό ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ. Όπως δήλωσε ο Κυβ. Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος συζήτησε με την πολιτική ηγεσία τέσσερα σενάρια όσον αφορά την πολιτική της Τουρκίας στο πρόβλημα, που επεξεργάστηκε ο ίδιος με τους συνεργάτες του. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, αυτά διαλαμβάνουν, σύμφωνα πάντα με τον Ν. Χριστοδουλίδη: Σενάριο πρώτο: Η Τουρκία εμμένει σε λύση δύο κρατών και σε αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας. Σενάριο δεύτερο: Η Τουρκία συμφωνεί να ξεκινήσουν συνομιλίες, αλλά να μην είναι ανοικτού τέλους. Σενάριο τρίτο: Η τουρκική πλευρά απαιτεί εκ προοιμίου αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας. Σενάριο τέταρτο: Η Άγκυρα απαιτεί όπως ξεκινήσουν πρώτα συζητήσεις επί των ΜΟΕ του κατοχικού Τατάρ πριν από ουσιαστικές συνομιλίες.
Οι πολιτικοί αρχηγοί διατύπωσαν απόψεις πάνω στα τέσσερα σενάρια Χριστοδουλίδη για την πιθανή τουρκική πολιτική, αλλά… Φαίνεται πως κανείς δεν ζήτησε από τον Κύπριο Πρόεδρο να αναλύσει - αν υπάρχουν… - σενάρια της ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπιση των πιο πάνω ή και άλλων πιθανών σχεδιασμών της τουρκικής πλευράς. Κανένας πολιτικός ηγέτης δεν μπήκε στον κόπο να διερωτηθεί πώς η ελληνική πλευρά θα εξουδετερώσει τουρκικές μηχανεύσεις και σχεδιασμούς σε βάρος της Κύπρου. Και, φυσικά, ούτε ο Πρόεδρος ούτε κανείς από τους συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι μετά από 50 χρόνια συνομιλιών, πρώτον, αυτές απέτυχαν να οδηγήσουν σε λύση. Δεύτερον, απέτυχαν να κάμψουν την τουρκική επιθετικότητα. Τρίτον, απέτυχαν να στομώσουν την τουρκική στοχοθεσία για την αρπαγή της Κύπρου. Τέταρτον, οι ολέθριες ελληνικές υποχωρήσεις και παραχωρήσεις απέτυχαν να κατευνάσουν το τουρκικό θηρίο. Πέμπτον, Πρόεδρος και πολιτική ηγεσία αρνούνται να παραδεχτούν ότι η λύση της τουρκοδιζωνικής ομοσπονδίας οδηγεί στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προστάδιο της τουρκοποίησης της Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο τέως Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, προέταξε την αποκεντρωμένη ομοσπονδία ως μέση λύση μεταξύ της τουρκοδιζωνικής και της λύσης δύο κρατών που απαιτούν οι Τούρκοι. Προφανώς λησμόνησε τι παραδέχτηκε στον εκ των ιδρυτών και εκδότη της «Σημερινής», Κώστα Ν. Χατζηκωστή: «Οι Τούρκοι δεν θα υποχωρήσουν. Θέλουν κι άλλα. Τα βιώματα που απέκτησα τα τελευταία εφτά χρόνια συνομιλιών επισήμως και ανεπισήμως, παρασκηνιακά και δημοσίως, μου υπαγορεύουν ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τελείωσε. Είναι ανέφικτη. Εγώ δεν πρόκειται να υπογράψω λύση, που θα διαλύει την Κυπριακή Πολιτεία. Δεν πρόκειται να υπογράψω λύση, που δεν θα λειτουργήσει» («Εφτά προεδρικά πορτραίτα. Τι συζήτησα με τους 7 Προέδρους της Κύπρου», εκδόσεις Γερμανός, 2023, Θεσσαλονίκη). Κανένας πολιτικός ηγέτης δεν κατέθεσε στο τραπέζι εισήγηση, έστω, για μελέτη αλλαγής στρατηγικής και τακτικής της πλευράς μας, ώστε να ανατραπεί και να αντιμετωπιστεί δι’ όλων των μέσων ο εφιάλτης της προ των θυρών τουρκοποίησης του κυπριακού Ελληνισμού.
Αντ’ αυτού, οι πολιτικοί αρχηγοί αναλώθηκαν σε εύκολες και ανέξοδες δηλώσεις. Μίλησαν για «υπεύθυνους και αποτελεσματικούς χειρισμούς», χωρίς να τους προσδιορίζουν. Και, βέβαια, υποστήριξαν σχεδόν όλοι τη διζωνική, την επανέναρξη διαπραγματεύσεων «από εκεί που έμειναν στο Crans Montana» πριν από 6,5 χρόνια, και τα ενεργειακά να διασυνδεθούν με την επίλυση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του, προεκλογικά και μετεκλογικά, είχε εκφράσει την ετοιμότητά του να ξεπαγώσει τα κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαιτίας της άρνησής της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της. Ταυτόχρονα δηλώνει έτοιμος να συζητήσει παραχώρηση βίζας σε 85 εκατομμύρια Τούρκους μουσουλμάνους για να κυκλοφορούν ελεύθερα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς και την τελωνειακή ένωση, υπό την προϋπόθεση ότι στο καλάθι των Ευρωτουρκικών θα ενταχθεί και το Κυπριακό.
Και μετά… ξύπνησε!! Όπως και οι πολιτικοί ηγέτες. Πρόεδρος και πολιτική ηγεσία της Κύπρου δίνουν την εικόνα κωφών! Δεν ακούν, δεν καταλαβαίνουν τι οι Τούρκοι βροντοφωνάζουν ως τους επόμενους στόχους τους. Εδώ και τρία χρόνια ο Ερντογάν, ο εγκάθετος της κατοχής και το πολιτικο-στρατιωτικό σύστημα της Τουρκίας έχουν ξεκαθαρίσει την τουρκική πολιτική. Μετά τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του (6/1/2024) διαμήνυσε: «Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη οποιασδήποτε νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας στην Κύπρο είναι η επαναβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού. Το να ξεκινήσουμε και πάλι μια διαδικασία αναζήτησης μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, της οποίας η ζωή έχει λήξει, αποκλείεται».
Ο κατοχικός Τατάρ, σε δηλώσεις του (25/9/2023), είπε: «Στη φάση που είμαστε έχει υπογραμμιστεί ότι το τεφτέρι της ομοσπονδίας έκλεισε». Ο Ερντογάν, στην ομιλία του ενώπιον της Γεν. Συνέλευσης του ΟΗΕ (19/9/2023), διασαφήνισε: «Αυτή η (διζωνική) λύση δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί με βάση το μοντέλο της ομοσπονδίας» και ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ποια είναι η αντίδραση του Προέδρου Χριστοδουλίδη; Ακολουθώντας κατά γράμμα την ολέθρια πολιτική Αναστασιάδη, θα καταθέσει 14 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία χαρακτηρίζει «μονομερείς ενέργειες» (!) προς τους Τ/κυπρίους. Χωρίς κανένα αντάλλαγμα!
Ποιο είναι το σενάριο Β’ του Ν. Χριστοδουλίδη απέναντι στην τουρκική αταλάντευτη αξίωση για λύση δύο κρατών; Δεν έχει! Δεν θέλει να μελετήσει. Αρνείται να ετοιμάσει, διότι επιμένει στη διζωνική που οι Τούρκοι έχουν ενταφιάσει. Με ποιον θα επιτύχει αυτήν την εφιαλτική λύση; Μάλλον με… εξωγήινους! Θα αλλάξει στρατηγική για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού; Όχι, βέβαια! Οσημέραι καθίσταται ο πλέον επικίνδυνος Πρόεδρος της Κύπρου, επειδή συνδυάζει ακραίον ερασιτεχνισμό με άκριτη επιπολαιότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου