ΣΙΝΕ

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιους «ξηλώνει» ο Κασσελάκης – Τα ονόματα που ακούγονται

Ως καθαρή εντολή στο πρόσωπό του να συνεχίσει το σχέδιό του για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ εκλαμβάνει ο Στέφανος Κασσελάκης την απόφαση του Συνεδρίου του κόμματος να μην στηθούν νέες... κάλπες εκλογής προέδρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να μην χειροκροτήθηκε από το σώμα του 4ου Συνεδρίου, με τις εντυπώσεις να γέρνουν υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, ωστόσο κατάφερε να πάρει σαφείς πλέον αποστάσεις από τη σημερινή ηγεσία του κόμματος και να αφήσει να φανεί ποιοι θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν την ευθύνη για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Πολλοί θεωρούν πως ο ρυθμιστής της επόμενης μέρας είναι ο Νίκος Παππάς, με κάποιους να του αποδίδουν θέση “επιτρόπου” στο κόμμα. Ο πρώην υπουργός πήγε κόντρα στον Αλέξη Τσίπρα και με την πρότασή του που υιοθέτησε το Συνέδριο δεσμεύει τον πρόεδρο να λειτουργήσει ξανά το εκτελεστικό γραφείο βάζοντας ένα είδος επιτροπείας στην ηγεσία και στον τρόπο λήψης αποφάσεων μέχρι τις Ευρωεκλογές.

«Δεν θέλω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο για την θέση που πήρε δημόσια ο Αλέξης Τσίπρας» επεσήμανε σήμερα μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ενώ απάντησε αρνητικά στα όσα γράφτηκαν ότι πήρε θέση στο συνέδριο απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό.

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι μία προσωπικότητα που έχει γράψει ιστορία. Πάντα ήταν, είναι και θα είναι καλή η σχέση μας, αυτό δεν έχει να κάνει με τις πολιτικές διαφωνίες. Είμαι σε θέση να σας αποκαλύψω ότι δεν συμφωνούσαμε πάντα. Και όταν ήμουν διευθυντής του γραφείου του είχα και μια υπηρεσιακή ευθύνη και βεβαίως όταν ήμουν μέλος του Υπουργικού του Συμβουλίου, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι δόκιμο ένας υπουργός να έχει δημόσια διαφωνία και να παραμένει στο Υπουργικό», τόνισε.

Σήμερα, ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτηση του στα social media παρουσίασε το think tank ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συγκροτήσει το Εκτελεστικό Γραφείο με στελέχη πρώτης γραμμής που θα επιλέξει εκείνος.

Οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την Καθημερινή, όλα δείχνουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές που αφορούν σε θέσεις – κλειδιά. Στον σχεδιασμό του δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνεται η συγκρότηση του Εκτελεστικού Γραφείου, το οποίο είχε συνεδριάσει ελάχιστες φορές. Παρά τις αρνήσεις του να το ενεργοποιήσει, πλέον υπάρχει η πολιτική απόφαση του συνεδρίου που τον δεσμεύει. Το ζητούμενο είναι το συγκεκριμένο όργανο να αποκτήσει ρόλο «πρωινού καφέ», που θα καθορίζει καθημερινά τη «γραμμή» στα θέματα της επικαιρότητας.

Σε αυτό πέρα από τον πρόεδρο του κόμματος εντάσσονται, ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής και ο αναπληρωτής του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, καθώς και έως τρία μέλη της ΠΓ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συμπεριλάβει στο εκτελεστικό γραφείο, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτη Φάμελλο, τον Νίκο Παππά, τη Ρένα Δούρου, αλλά και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Εκ της θέσεώς της θα μετέχει και η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη.

Σε κάθε περίπτωση αναζητούνται φρέσκα πρόσωπα. Σύμφωνα με το MEGA, ο Στέφανος Κασσελάκης θα ξηλώσει το σύστημα του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και το σύστημα που έστησε ο ίδιος, ως απόρροια συμβιβασμών στο μεσοδιάστημα. Εξάλλου, ο κ. Κασσελάκης θεωρεί ότι το συνέδριο του δίνει την ευχέρεια των κινήσεων για να προχωρήσει σε αλλαγές και μάλιστα τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και μέχρι την Κυριακή.

Σύμφωνα με το MEGA, από τις θέσεις τους θα απομακρυνθούν η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης. Και οι δύο στήριξαν την Όλγα Γεροβασίλη, ενώ ο κ. Βασιλειάδης είχε καταγγείλει ότι ο κ. Κασσελάκης του “κλείδωσε” το ερωτηματολόγιο και δεν τον άφησε να έχει πρόσβαση σε αυτό, παρά τη θέση του στο κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται ο αντικαταστάτης του Γιώργου Τσίπρα, διευθυντή της ΚΟ του κόμματος, καθώς ο ίδιος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών. Στο ευρωψηφοδέλτιο αναμένεται να βρεθεί και η Δώρα Αυγέρη, οπότε η θέση της αναμένεται να μείνει κενή.

Όπως ανέφερε το MEGA, ένα από τα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν θα είναι ο Πέτρος Παππάς, ενδεχομένως στη θέση της κ. Αυγέρη. Επίσης, ακούγεται έντονα το όνομα της Δώρας Τσαμπάζη, συζύγου του Αλέξανδρου Νικολαΐδη.

Ακόμη, αναζητείται ο αντικαταστάτης του Παύλου Πολάκη, ο οποίος ήδη δεν ασκεί καθήκοντα υπερσυντονιστή των κοινοβουλευτικών τομέων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA. Τέλος, θα ξηλωθούν πολλά τοπικά κομματικά γραφεία που δεν δουλεύουν και στοιχίζουν στο κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: