ΣΙΝΕ

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης για Τέμπη: Πιθανώς το υλικό με τις συνομιλίες να είναι μονταρισμένο - Γνωρίζω καλά ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη

Για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Στο ερώτημα τι να συγκαλύψουμε, δεν παίρνουμε απάντηση».

Στη συνέντευξή του στον...

ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς στα Τέμπη; Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά; Θα το κρίνει αυτό οριστικά ο πραγματογνώμονας. Γνωρίζω καλά ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη στο δυστύχημα των Τεμπών».

Υπογράμμισε πως «στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με τις χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης».

«Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Το υλικό με τις συνομιλίες στα Τέμπη έφτασε ακέραιο στη Δικαιοσύνη χωρίς καμία κυβερνητική ανάμειξη», είπε κατηγορηματικά ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Πιθανώς το υλικό με τις συνομιλίες να είναι μονταρισμένο αλλά δεν έχει καμία ανάμειξη η κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας αναπαράγονται με μεγάλη συστηματικότητα» και αναγνώρισε ως λάθος της κυβέρνησης ότι «δεν απαντήσαμε με πειστικότητα σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας. Αλλά θα το αποδείξει η ίδια η Δικαιοσύνη».

Σχετικά με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή είπε ότι «δεν πρέπει να συγχέουμε την άρση ασυλίας ενός βουλευτή με τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που μπορεί να έχει βάσει του άρθρου 86 του συντάγματος. Η αντιπολίτευση μας λέει για προκαταρκτική αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κατηγορητήριο. Αν απευθύνεις τη βαριά κατηγορία για ανθρωποκτονία από ανθρώπινο δόλο, γράψτο και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα»

Μητσοτάκης: Εξετάζεται να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για κάποιες κατηγορίες ασθενών

Για τα θέματα υγείας και τον νέο θεσμό των «απογευματινών» χειρουργείων, αλλά και για τα προβλήματα στα νοσοκομεία μίλησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε στον ΑΝΤ1 τα εξής: «Τα απογευματινά χειρουργεία, να τονίσουμε, δεν αφορούν σε κρίσιμες εγχειρήσεις, να το πούμε αυτό, αν έχεις μια επείγουσα εγχείρηση δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγχειριστείς. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Αφορά σε περιπτώσεις που έχουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις γιατί, πόσο υποφέρει κανείς που πρέπει να κάνει έναν καταρράκτη, μιλάμε για συνηθισμένα περιστατικά. Οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται. Δεν κινδυνεύει η ζωή τους, αλλά ταλαιπωρούνται και δεν γίνεται να περιμένουν 2 και 3 χρόνια για να γίνει μια επέμβαση. Άρα τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια απάντηση, δεν την θεσμοθετήσαμε εμείς πρώτοι, σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να πληρώσουν λιγότερα λεφτά από όσο θα πλήρωναν στον ιδιωτικό τομέα και βέβαια είναι περισσότερα έσοδα για γιατρούς και νοσηλευτές, να το πούμε αυτό, γιατί έχουμε ένα άλλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Ότι επειδή ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει καλύτερα γιατρούς και νοσηλευτές χάνουμε ικανούς γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα, άρα είναι και ένα επιπλέον εισόδημα για τους γιατρούς».

«Νομίζω ότι θα πρέπει στους 2-3 μήνες να αξιολογήσουμε πράγματι ποιοι είναι αυτοί τελικά που έκαναν χρήση αυτών των χειρουργείων και να σας πω και κάτι ακόμα. Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό, το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει το ίδιο τα χειρουργεία αυτά. Οι γιατροί να πάρουν τα λεφτά, αλλά να μη τα πληρώσει ο ασθενής, αλλά να τα πληρώσει το κράτος άρα να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για κάποιες κατηγορίες ασθενών. Είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε με το υπουργείο Υγείας, για να μπορούμε εμείς να πληρώνουμε κάποια από τα απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο γι’ αυτό, γιατί ο άλλος σου λέει εγώ δεν έχω λεφτά καθόλου άρα πως με βάζεις εμένα σε αυτή τη δύσκολη θέση να πληρώσω για κάτι. Αλλά ποια είναι η λογική. Ότι αν όντως η λίστα αποσυμφορηθεί από αυτούς που μπορούν να πληρώσουν τότε αυτός που δε μπορεί να πληρώσει θα έρθει πιο νωρίς η σειρά του. Θα πρέπει πάνω στο 3μηνο να δούμε ποιοι είναι αυτοί που τα χρησιμοποιούν και να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μιας και με ρωτήσατε για την υγεία, το ζήτημα δεν είναι μόνο τα απογευματινά χειρουργεία. Δεν πήγα μόνο στον Άγιο Παύλο, πάω σε πολλά νοσοκομεία σε πολλά κέντρα υγείας, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι όταν ρωτάμε τους πολίτες για την υγεία, μας λένε πρέπει να κάνετε περισσότερα παρότι πολλοί πολίτες που μας ακούνε αναγνωρίζουν ότι έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, ότι πολλές φορές η περίθαλψη είναι εξαιρετική. Έχουμε ζητήματα με τις υποδομές μας, με τα κτίρια, με τα μηχανήματα, με τους θαλάμους και ρίχνουμε πολλά λεφτά σε αυτή τη κατεύθυνση», τόνισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πήγα στον Άγιο Παύλο δεν είναι η πρώτη φορά που πάω στο νοσοκομείο. Ο Άγιος Παύλος είναι ένα νοσοκομείο, στο οποίο δεν είχε μπει ούτε 1 ευρώ εδώ και 20 χρόνια. Μπαίνουν 10,5 εκατομμύρια ευρώ, ολοκαίνουρια τμήματα επειγόντων περιστατικών, καινούριοι θάλαμοι, καινούρια μηχανήματα, ενεργειακή αναβάθμιση. 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας ανακαινίζονται μερικώς ή πλήρως με πόρους μόνο από το ταμείο ανάκαμψης. Χρειάζεται να δούμε ζητήματα ειδικοτήτων, δεν έχουμε γενικούς γιατρούς, δεν έχουμε παθολόγους, αναισθησιολόγους. Αυτά είναι δομικά προβλήματα, δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει κανείς από τη μια στιγμή στην άλλη, κάπου έχουμε περισσότερους γιατρούς, κάπου λιγότερους δεν έχουμε όσους γιατρούς θα θέλαμε στα νησιά μας και σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά δεν υπάρχει ζήτημα ιατρικής κάλυψης στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Άλλα είναι τα προβλήματα. Χρειαζόμαστε παραπάνω νοσηλευτές, προσλαμβάνουμε παραπάνω νοσηλευτές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: «Θα κριθεί το νέο ΕΣΥ το 2027, στο τέλος της τετραετίας δηλαδή. Γιατί η παρέμβαση αυτή λιθαράκι-λιθαράκι ο πολίτης θα αρχίσει να βλέπει την αλλαγή. Δεν θα την δει αμέσως, ούτε υπάρχει κάποια μαγική λύση για να αλλάξει ένα σύστημα που είχε στερηθεί πόρων πολλές δεκαετίες».

Για τις ευρωεκλογές

Για τα πολιτικά διλήμματα ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός είπε ότι «να εξηγήσουμε γιατί ψηφίζουμε και τι δεν ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές. Ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές, ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία, ουσιαστικά και ναι επειδή οι ευρωεκλογές είναι μια εθνική κάλπη θα βγουν και πολιτικά συμπεράσματα για το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων. Αλλά το πρώτο το οποίο θέλω να τονίσω είναι το πόσο ισχυρή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη και ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη έχει πολύ μεγάλη σημασία και νομίζω ότι είναι και το βασικό ζητούμενο αυτών των εκλογών. Kαι προσωπικά ναι, θέλω όσο το δυνατόν καλύτερο ποσοστό για να μπορέσω την επόμενη μέρα, πιο ισχυρός, να πάω να διαπραγματευτώ χρήματα για τους αγρότες μας, ενδεχομένως ένα νέο ταμείο ανάκαμψης. Χρήματα, ενδεχομένως μία ανακατανομή θα έλεγα του τρόπου με τον οποίο κατανέμονται οι πόροι της ΚΑΠ. Περισσότερα χρήματα για την άμυνα, εκεί σίγουρα μπορούμε να συζητήσουμε για καινούργιους πόρους. Ψηφίζουμε λοιπόν για το πώς μπορούμε την επόμενη μέρα να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες, όντας πιο αποτελεσματικοί στην Ευρώπη και ποιο κόμμα και ποιος πολιτικός αρχηγός και ποιοι ευρωβουλευτές μπορούν να το κάνουν αυτό. Ψηφίζουμε επίσης για να μπορέσουμε να στείλουμε ένα ισχυρό εσωτερικό μήνυμα ότι αυτή η πορεία των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτη. Όσο πιο δυνατή βγει η ΝΔ στις εκλογές τόσο μεγαλύτερη ορμή θα έχει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της χωρίς κάποιος να αμφισβητήσει τους βασικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Τους ίδιους βουλευτές θα έχουμε και μετά τις ευρωεκλογές όπως έχουμε και τώρα. Το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας έχει να κάνει με το γεγονός ποιος θα αμφισβητήσει την επόμενη μέρα το πολιτικό τοπίο και πόσο δυνατά επιχειρήματα θα μπορέσουμε να του δώσουμε. Και να σας πω κάτι αν ξανά φουντώσει αυτό το κίνημα της αντισυστημικότητας το οποίο το είδαμε πριν από 10 χρόνια με κόμματα τα οποία μπορεί να βρίσκονται στα δεξιά μας, τα αριστερά μας, τα οποία κινούνται σε ένα μείγμα μηδενισμού, ασυναρτησίας και λαϊκισμού, δεν θα είναι καλό αυτό για το πολιτικό σύστημα, δε θα μας βοηθήσει. Και να πω μία κουβέντα μόνο για τις εθνικές εκλογές γιατί νομίζω ότι αυτό έχει σημασία. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ζητάει εθνικές εκλογές την ίδια στιγμή που θέτει το πήχη του δικού του κόμματος στο 17%. Λέει δηλαδή εγώ θέλω να πετύχω το ίδιο ποσοστό που πέτυχα σε εθνικές εκλογές για τις ευρωεκλογές, προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 23% λέει ότι αυτός είναι ο πήχης μου άρα αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερος και μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ αλλά γιατί ζητάει εθνικές εκλογές; Για να λύσει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα; Χρειάζεται η χώρα σήμερα εκλογές, εννιά μήνες από μία μεγάλη εκλογική επικράτηση της νέας Δημοκρατίας;

Προφανώς και όχι και δεν θα έχουμε εθνικές εκλογές και θα στο ξαναπώ και τώρα και θα με πιέζετε στη διάρκεια των επόμενων ετών να το διαψεύσω: Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027. Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027 αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αλλά το ζητούμενο είναι να συνεχίσει η Νέα Δημοκρατία με την ίδια ορμή κι με ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο λίγο-πολύ διαμορφώθηκε στις εθνικές εκλογές, να μπορεί να υλοποιηθεί σημαντικές αλλαγές προς όφελος των πολιτών και να μη δώσουμε λαβή και δυνατότητα, κυρίως στον αντίσυστημισμό, γιατί δεν είναι μόνο τα κόμματα στα δεξιά μας δυστυχώς βλέπω πια αισθάνομαι ότι βλέπω ένα ριμέικ, βλέπω τον κύριο Κασσελάκη και τον κύριο Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Καμμένο πολύ και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί κάποια στιγμή συγκυβέρνησαν, ενώθηκαν αυτές οι δύο ετερόκλητες δυνάμεις και κυβέρνησαν τέσσερα χρόνια. Προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, απλά εγείρω τον κίνδυνο ενός νέου αντισυστημισμού ο όποιος μπορεί να πατήσει πάνω σε δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου για οποιοδήποτε ζήτημα. Γι’ αυτό και αγωνίζομαι η Νέα Δημοκρατία να έχει το καλύτερο δυνατό ποσοστό κι όσο κι αν με πιέζετε δε θα σας δώσω ένα συγκεκριμένο στόχο. Θα το συζητήσουμε το βράδυ των εκλογών ποιο είναι το καλύτερο ποσοστό».

Σε ερώτηση, μάλιστα, για το εάν έχουν βάση τα σενάρια, που φέρουν τον κ. Μητσοτάκη να αναλαμβάνει ευρωπαϊκό αξίωμα ο πρωθυπουργός ήταν εκ νέου κατηγορηματικός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πάω πουθενά».


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: