ΣΙΝΕ

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΟΡΟ 0,5% ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Οργή και αγανάκτηση προκαλούνσε εκατοντάδες συνάδελφους οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν από τον νέο Υπουργό εσωτερικών, κ. Λιβάνιο, με νομοθετική ρύθμιση εις βάρος του κλάδου της... ΕΣΤΙΑΣΗΣ – ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ, σχετικά με την χρήση των δημοτικών χώρων για τραπεζοκαθίσματα και τον Δημοτικό Φόρο 0,5%.

Ήδη δεσμεύτηκε στην συνεδρίαση με την ένωση των Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), ότι με νέα Νομοθετική ρύθμιση θα επέλθουν οι εξής αλλαγές:

1.      Απίστευτο είναι το γεγονός ότι ο υπουργός, χωρίς συνείδηση της πραγματικότητας, θα παραχωρήσει την δυνατότητα στους Δήμους, να επιβάλλουν φόρο παρεπιδημούντων σε περίπτωση που τα οικονομικά τους στοιχεία δεν επαρκούν για την διαχείριση των οικονομικών τους δυνατοτήτων.Θυμίζουμε ότι ο Δημοτικός Φόρος πριν δύο δεκαετίες ήταν σε ποσοστό 5% επί του τζίρου, μετετράπησε 2% και τα τελευταία περίπου 10 χρόνια σε 0,5% επί του τζίρου. Συνάδελφοι, εάν ο κύριος Υπουργός υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, οδηγεί τον κλάδο σε πλήρη οικονομική καταστροφή, διότι πολλοί Δήμοι θα επιβάλλουν δημοτικό φόρο κατά βούληση. Εάν π.χ. επαναφέρει κάποιος Δήμος το δημοτικό φόρο στο 5%, στις 200.000 τζίρο ο δημοτικός φόρος ανέρχεται στις 10.000, ενώ με το σημερινό δημοτικό φόρο 0.5%, ο φόρος είναι 1000 ευρώ.

2.      Την αύξηση των προστίμων για όσους καταπατούν (χρησιμοποιούν) επιπλέον τετραγωνικά από την έκταση που τους έχει παραχωρηθεί με αδειοδότηση. Τούτο σημαίνει 200% και 300% στα επιπλέον τετραγωνικά χωρίς άδεια. Θυμίζουμε ότι το πρόστιμο των 200% προϋπήρχε και είχε καταργηθεί και μετατραπεί στο 100% τα τελευταία χρόνια.

Συνάδελφοι, ο κλάδος βάλλεται πανταχόθεν από αύξηση των φόρων, πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση και τις άστοχες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Ο καθένας μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει πολύ καλά που οδηγείται ο κλάδος.Καιρός, λοιπόν, για δυναμικές αντιδράσεις.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Τσαπατσάρης Γρηγόριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: