ΣΙΝΕ

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Θυμόμαστε τους Άμαχους Νεκρούς της Ναζιστικής Θηριωδίας στις Αμυγδαλιές και το ολοκαύτωμα του χωριού μας στις 14 Ιουλίου

ANAKOIΝΩΣΗ

Στις 7 Ιουλίου 1944, πριν ακριβώς 80 χρόνια, το χωριό μας, οι Αμυγδαλιές, βίωσε μια από τις πιο τραγικές στιγμές της ιστορίας του. Οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, συνοδευόμενες από...

ντόπιους συνεργάτες τους (ΠΑΟτζήδες του Μιχάλαγα), επιτέθηκαν με ανείπωτη αγριότητα. Οι κάτοικοι, προκειμένου να σωθούν, είχαν κρυφτεί σε ρέματα και δάση, αφήνοντας το χωριό σχεδόν άδειο. Όμως, αυτό δεν σταμάτησε τους εισβολείς. Αφού λεηλάτησαν τα σπίτια, έκλεψαν ή σκότωσαν όλα τα ζώα που βρήκαν, παρέδωσαν στις φλόγες σχεδόν όλα τα σπίτια του χωριού. Μέσα σε αυτή την φρίκη, τρεις συγχωριανοί μας κάηκαν ζωντανοί, ενώ λίγο έξω από το χωριό εκτελέστηκαν άλλοι πέντε.

Για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των οχτώ άμαχων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και να αναλογιστούμε το τραγικό ολοκαύτωμα του χωριού μας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Κοινότητα Αμυγδαλιών διοργανώνουν μια εκδήλωση μνημόσυνου και κατάθεσης στεφάνων.

Πρόσκληση

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην εκδήλωση μνημόσυνου και κατάθεσης στεφάνων για τους οχτώ άμαχους νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας στις Αμυγδαλιές.

 

Ημερομηνία: 14 Ιουλίου 2024

Ώρα: 10:15 π.μ.

Τόπος: Πλατεία Αμυγδαλιών

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Θεία λειτουργία

Επιμνημόσυνη δέηση

Σύντομη ομιλία και προσκλητήριο νεκρών

Κατάθεση στεφάνων

 

Με αυτή την εκδήλωση, τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ενάντια στον φασισμό και τον πόλεμο, υπέρ της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών. Η ιστορία μας υπενθυμίζει την ανάγκη να αγωνιζόμαστε καθημερινά για έναν κόσμο δικαιοσύνης και ελευθερίας.

Σας περιμένουμε όλους εκεί, για να τιμήσουμε μαζί τη μνήμη των  νεκρών μας και να ενδυναμώσουμε τις αξίες της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

 

Με τιμή,

Πολιτιστικός Σύλλογος και Κοινότητα Αμυγδαλιών

Δεν υπάρχουν σχόλια: