Χάρης Δούκας: «Η χώρα χρειάζεται μια αλλαγή κατεύθυνσης, με ρήξεις, τομές και ανατροπές
Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star και την Μάρα Ζαχαρέα, μίλησε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, ο...
Υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας.Αρχικά, απαντώντας σε ερώτηση γιατί να τον προτιμήσουν οι ψηφοφόροι και αν θα μπορέσει να συνδυάσει τους ρόλους του Δημάρχου Αθηναίων και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε: «Να με ψηφίσουν γιατί πιστεύω βαθιά ότι το ΕΓΩ τελείωσε και το ΕΜΕΙΣ κάνει τη διαφορά και πιστεύω πάρα πολύ και στις ομάδες. Το κατάφερα και στο Δήμο της Αθήνας, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία 26 δημοτικοί σύμβουλοι έχουν όλοι ρόλο, λόγο, χαρτοφυλάκιο, ευθύνη και παρέμβαση. Αυτό θέλω να κάνω και στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής και να δημιουργήσω ένα άλλο μοντέλο ηγεσίας, που θα βασίζεται στη συμμετοχή και στην ενότητα. Αν κανείς ψάχνει κάποιον ο οποίος θα τα κάνει όλα μόνος του, θα παίρνει αποφάσεις και θα τις υλοποιεί μόνος του, τότε υπάρχει ήδη ένα μοντέλο, του κ. Μητσοτάκη και ας τον ξαναψηφίσει. Εμείς προτείνουμε κάτι τελείως διαφορετικό. Προτείνουμε ένα μοντέλο συνδιαμόρφωσης, όπου η ηγεσία θα δίνει πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή, στη συνεργασία και στην κοινή δράση. Γι’ αυτό και πιστεύω πάρα πολύ στις ομάδες και τους ανθρώπους και, βεβαίως, στα στελέχη και στους φίλους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θέλουν πάρα πολύ να προσφέρουν και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να το καταφέρουμε μαζί».
Σχετικά με τους ισχυρισμούς του κ.Ανδρουλάκη ότι η υποψηφιότητά του Χάρη Δούκα για τον Δήμο Αθηναίων αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν κλειστό, απάντησε: «Όταν εγώ ανακοίνωσα ότι ήμουν υποψήφιος στις 3 Αυγούστου, δεν υπήρχαν τότε και πολλοί ενδιαφερόμενοι. Γιατί έλεγαν ότι ήταν μια μάχη με δεδομένο νικητή και υπήρχε και πάρα πολύς κόσμος, ο οποίος φοβήθηκε να μπει σε μια διαδικασία φθοράς. Αλλά εγώ πίστευα ότι όλες οι μάχες έχουν πολύ μεγάλη αξία αν δοθούν. Και αν δοθούν, μπορεί να τα καταφέρεις όλα. Το λέω αυτό, διότι το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ανοίξει, καθώς στις τελευταίες εκλογές, τις ευρωεκλογές, 2,5 εκατομμύρια πολίτες, γύρισαν την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήρθαν να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, σε σχέση και με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία, χάσαμε 100 χιλιάδες και πλέον ψηφοφόρους. Γι΄αυτό και νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε ξανά στα μάτια τους πολίτες. Να ενώσουμε δυνάμεις στην κοινωνία. Να απευθυνθούμε σε αυτούς που κάθισαν στο σπίτι τους και να τους πούμε ότι μπορούν να έχουν ρόλο και λόγο, να είναι ενεργοί, να τους λαμβάνουμε υπόψη μας και να προχωράμε μαζί στις πολύ μεγάλες αλλαγές».
Αναφερθείς στο πολιτικό πρόγραμμα που κατέθεσε πριν λίγες μέρες, παρατήρησε: «Να ενημερώσουμε τον κ. Ανδρουλάκη, νομίζω το ξέρει, ότι συμμετείχα κι εγώ στη συγκρότηση του προγράμματος που έχει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, γιατί ήμουν Γραμματέας στον τομέα ενέργειας και έχω συνδράμει σε πάρα πολλά κομμάτια. Και μαζί και με άλλους γραμματείς στο ΠΑΣΟΚ και με πολλούς άξιους συναδέλφους ακαδημαϊκούς, αλλά και με ανθρώπους που είναι στην αγορά εργασίας, που είναι στον χώρο των κινημάτων, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα, το οποίο το δουλέψαμε πολύ καλά.Και είμαι πάρα πολύ περήφανος για την προσπάθεια που έχουμε κάνει, γιατί νομίζω δίνει μια διαφορετική κατεύθυνση για τη χώρα.».
Σχετικά με τη ΔΕΗ. και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σημείωσε: «Στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, το Δ πρέπει να είναι κεφαλαίο, να έχει δημόσιο χαρακτήρα η προσέγγισή της. Να προσπαθεί δηλαδή να κρατάει τις τιμές χαμηλά και όχι να σέρνει το ράλι της ακρίβειας, όπως συνέβη μέσα στον ενεργειακό πόλεμο. Δε χρειάζεται να δώσουμε χρήματα από το κράτος για να αποκτήσουμε το πλειοψηφικό πακέτο, αρκεί μόνο, οι άνθρωποι που διορίζουμε στο διοικητικό συμβούλιο, να επιτελούν ακριβώς το ρόλο τους, να είναι Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Πάμε στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Πρέπει να πω, ότι στενοχωριέμαι λίγο γιατί είμαι καθηγητής σε δημόσιο πανεπιστήμιο και έχω μάθει γράμματα σε δημόσια σχολεία και συζητάμε 5 χρόνια τώρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα ιδιωτικά σχολεία. Εμένα, προτεραιότητά μου είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Πως θα ενισχυθεί, πως θα χρηματοδοτηθεί, γιατί είναι πάτος στη χρηματοδότηση σε όλη την Ευρώπη, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Ξέρετε, η συζήτηση για το άρθρο 16 που είναι πάρα πολλά χρόνια, έχει μια πολύ μεγάλη αξία για να βάλουμε όρους και κανόνες στο κομμάτι της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Να μη γίνει εμπορευματοποίηση, όπως έγινε με το νόμο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μας έλεγε ότι θα έρθει το Harvard και η Οξφόρδη και αντί γι’ αυτό ήρθαν τα funds. Με αυτήν την προσέγγιση είμαι απέναντι».
Σε ερώτηση για το θέμα των συνεργασιών στον προοδευτικό χώρο, τόνισε: «Είναι μια συζήτηση πολύ καιρό τώρα, η οποία αρχίζει να κουράζει και τον κόσμο, και να γυρνάει την πλάτη του στην πολιτική και στους πολιτικούς. Διότι δεν απαντάει στα συγκεκριμένα καθημερινά προβλήματα που και εσείς αναδεικνύετε από το δελτίο σας. Και το λέω αυτό, διότι το πρόβλημα δεν είναι να συνεργαστούμε, αλλά να συνεργαστούμε για να πάμε που; Δεν πρέπει απλώς να αλλάξουμε τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά να αλλάξουμε το σύστημα διακυβέρνησης για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης. Για αυτό και λέω «Ενώνουμε Δυνάμεις» στην κοινωνία. Τελεία και παύλα. Αυτό με ενδιαφέρει και αυτό με απασχολεί. Θέλω το ΠΑΣΟΚ να γίνει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που θα ενώσει δυνάμεις στις γειτονιές, με τους απλούς πολίτες».
Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου