ΣΙΝΕ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Σενάρια για μείωση του ΦΠΑ στο 20%;

Νέο Φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών προς συζήτηση στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κάθετη πτώση των εσόδων από το ΦΠΑ λόγω των δύο αλλεπάληλων αυξήσεων του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας τα δύο τελευταία χρόνια από το 18 στο 23%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μελετά τη μείωση του υψηλού συντελεστή από το 23% στο 20% και του χαμηλού από το 13% στο 10%.
Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, μια τέτοια μείωση στους συντελεστές του ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια μια απώλεια στα έσοδα της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των εσόδων του ΦΠΑ προέρχονται από το χαμηλό συντελεστή όπου υπάγονται τα τρόφιμα και τα είδη ευρείας κατανάλωσης. Επιπλέον, το υπουργείο είχε εξετάσει και την πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ από 15 έως 18%, αλλά την απέρριψε με το σκεπτικό ότι θα οδηγούσε σε σαρωτικές ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα.
Από την πλευρά της η Τρόικα ζητά -στην περίπτωση που προχωρήσει η μείωση του ΦΠΑ- να υπάρξει ισοδυναμη λύση για να αποφευχθεί η μείωση στα έσοδα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της Τρόικα έχουν ζητήσει να καταργηθεί το ειδικό καθεστώς που ισχύει για το ΦΠΑ στα νησιά μας, χωρίς να είναι μέχρι τώρα γνωστή η απάντηση της κυβέρνησης σε μια τέτοια πρόταση.
Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων
Στον τομέα της φορολογίας των επιχειρήσεων, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη μείωση του συντελεστή από το 20% στο 15%.
Παράλληλα, στο νομοσχέδιο για το Νέο Φορολογικό θα υπάρχει ένας νέος τρόπος για την είσπραξη του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στην περίπτωση των συναλλαγών άνω των 1500 ευρώ που γίνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών, ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την ίδια την τράπεζα και θα αποδίδεται αυτομάτως στο κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: