ΣΙΝΕ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Φουσκώνει το ηφαίστειο της Σαντορίνης!!!

Με αφορμή την πρωινή δόνηση που “ταρακούνησε” την Κρήτη αλλά και τη Σαντορίνη, ο καθηγητής του εργαστηρίου γεωφυσικής και σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Φίλιππος Βαλλιανάτος μίλησε στην ΕΡΑ Ηρακλείου για το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Ο καθηγητής τόνισε πως οι σεισμοί δεν
προειδοποιούν, το ηφαίστειο όμως προειδοποιεί και πρόσθεσε πως οι επιστήμονες ανησυχούν, επειδή το ηφαίστειο έχει αρχίζει να “φουσκώνει”.
“Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αρχίζει να φουσκώνει … το κέικ της Σαντορίνης” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλλιανάτος.
Ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι οι αρχές έχουν ήδη ειδοποιηθεί από τις πρόσφατες έρευνες των επιστημόνων, ενώ επεσήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να έχουν εξετάσει σενάρια και τρόπους αντίδρασης, γιατί ακόμη και η πιο “απλή” εκδοχή, το να αρχίσει δηλαδή να βγαίνει τέφρα από το ηφαίστειο, θα έχει συνέπειες.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ένα πολύπλοκο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο συνοδεύεται από πλούσια σεισμική δραστηριότητα και παραμορφώσεις στον στερεό φλοιό της γης, εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στη Σαντορίνη.
Ειδικότερα, τους τελευταίους 7 με 8 μήνες έχει παρατηρηθεί αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του ηφαιστείου, με τις περισσότερες δονήσεις να μην ξεπερνούν σε μέγεθος τα 3,3 Ρίχτερ.
Ωστόσο, το τελευταίο διήμερο παρουσιάστηκε μια έξαρση των φαινομένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ηφαίστειο αφυπνίστηκε για πρώτη φορά πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια και συνέχισε την δραστηριότητα του μέχρι και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: