ΣΙΝΕ

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

«Γρεβενά & Ανακατωσιά»!!! Πρόγραμμα Αποκριάτικων Εκδηλώσεων 2012 (video)

Ο Δήμος Γρεβενών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις με την ονομασία 
«Γρεβενά & Ανακατωσιά».
Οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις 2012 (23 με 27 Φεβρουαρίου 2012) είναι αφιερωμένες στα παιδιά με παράλληλες δράσεις για όσους αισθάνονται «παιδιά».
Όλη η πόλη ένα παιχνίδι...
πρωταγωνιστές τα παιδιά !!!


Φίλες και Φίλοι
Το βιβλίο του πολιτισμού στη σελίδα Απόκριες, ανοίγει και πάλι και μας ταξιδεύει στο παρελθόν και το παρόν των Γρεβενών, με οδηγούς το μέλλον αυτού του τόπου, τα παιδιά μας. Με το βλέμμα στραμμένο στο χθες, χαράζουν τη δική τους πορεία και μας ξαφνιάζουν ευχάριστα με τις ιδέες τους, τις οποίες «παντρεύουν» χωρίς νεωτερισμούς με την παράδοση, σε ένα «ανακάτωμα» ήχου, χορού, κεφιού και γεύσεων.
Κόντρα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, οι νέοι μας πρωτοπορούν χωρίς «μάσκες», με διάθεση και χιούμορ. Συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Δήμου «Γρεβενά & ανακατωσιά,» βάζουν τη δική τους πινελιά και συμβάλλουν στην επιτυχία τους.
Άλλωστε η αναβίωση των εθίμων της αποκριάς του τόπου μας, ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια από μία ομάδα νέων, μελών του ΜΟΓ, με τον ευρηματικό τίτλο «ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ», οι οποίοι κατάφεραν να ανοίξουν ένα νέο παράθυρο στον πολιτισμό και να ταξιδέψουν τα Γρεβενά πανελλαδικά.
Είμαι βέβαιος ότι και οι φετινές απόκριες θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για όλους μας και ο Δήμος μας θα γίνει τόπος συνάντησης των απανταχού Γρεβενιωτών, αλλά και υποδοχής επισκεπτών.
Καλές Απόκριες. Καλώς να κοπιάσετε.

Δημοσθένης Κουπτσίδης
Δήμαρχος Γρεβενών


 
Πρόγραμμα Αποκριάτικων Εκδηλώσεων 2012

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012: Έναρξη εκδηλώσεων με παιχνίδια φουσκωτά που θα στηθούν στην κεντρική πλατεία και θα παραμείνουν στημένα μέχρι και την Καθαρή Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012.Πρόκειται για έναν υπαίθριο παιδότοπο στον οποίο θα μπορούν τα παιδιά να διασκεδάζουν δωρεάν κάθε απόγευμα αλλά και τα πρωινά της Παρασκευής, Σαββάτου, Κυριακής και Δευτέρας.
Στον ίδιο χώρο θα τρέχουν παράλληλα θεματικές εκδηλώσεις όπως ζωγραφική, κουκλοθέατρο, ξυλοπόδαροι, κυνήγι θησαυρού, τσουβαλοδρομίες, το έθιμο της «χάσκας» κλπ.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012: Το πρωί τη σκυτάλη παίρνουν τα Δημοτικά σχολεία της πόλης διοργανώνοντας το «Κυνήγι Θησαυρού» ενώ οι μαθητές των Λυκείων της πόλης θα ξεκινήσουν το γλέντι με την αναπαράσταση του Γρεβενιώτικου γάμου. Η κορύφωση του δρώμενου θα γίνει στην κεντρική πλατεία, στην οποία την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο πια μανιταρογλέντι.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, μπάντες με χάλκινα «χρώματα» θα κατανεμηθούν κατά μήκος του πεζόδρομου, υποστηριζόμενες από ομάδες Συλλόγων και μαθητές σχολείων για το στήσιμο υπαίθριων αυτοσχέδιων γλεντιών.
Η βραδιά θα κλείσει στα «Μανάβικα» με συναυλία του γκρούπ «ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ». ( Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τελικά το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012 στις 2:00 το πρωί- ξημέρωμα Κυριακής)

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012:
Το γλέντι ξεκινάει από νωρίς το απόγευμα με αφετηρία το Δημαρχείο.
Σύλλογοι και μαθητές, με αυθεντικούς χάλκινους ήχους και τα Global Νταούλια, θα ξεκινήσουν από τις γειτονιές της πόλης, καλώντας τον κόσμο σε ένα γλέντι κεφιού, χαράς, ανακατέματος και θα καταλήξουν στους κεντρικούς πεζοδρόμους, όπου ο καθένας θα μπορεί να συμμετέχει στη γιορτή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012: Ανάβουνε φανοί (φωτιές) στις μεγάλες γειτονιές της πόλης και στα Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους.
Επίσης μεγάλος φανός θα ανάψει στην πλατεία Ελευθερίας (Λαχαναγορά), στο κέντρο της πόλης, συνοδεία τοπικής μουσικής και εδεσμάτων.
Η Βραδιά θα κλείσει με συναυλία των: Μαρίας Παπαγεωργίου και Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη στα μανάβικα.

Καθαρή Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012: «Κούλουμα»
Ø Πλατεία Λαχαναγοράς: Προσφορά λαγάνας και νηστίσιμων εδεσμάτων, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.
Ø Τοπικά Διαμερίσματα Δήμου.
Μέγας Χορηγός :
Ø Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών
Χορηγοί:
Ø ΜΥΗΣ ΣΜΙΞΙΩΤΙΚΟΥ ΑΕ
Ø ΕΛΤΕΚ Ελληνική Τεχνολογία Εκρηκτικών
Ø ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΤΕΕ
Ø ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΤΕΒΕ

Παράλληλες Εκδηλώσεις Δημοτικών Διαμερισμάτων:
Το έθιμο του φανού πρόκειται να αναβιώσει στις γειτονιές και τους οικισμούς:

Άγιος Γεώργιος
Αμυγδαλιές
Βατόλακκος
Ζιάκας
Κηπουρειό
Κιβωτό (Κυριακή 13:30 Παρέλαση Αρμάτων, 19:00 Άναμμα Φανού, 20:00 Πάρτι Καρναβαλιστών)
Μυρσίνα
Παλαιοχώρι
Πηγαδίτσα
Συνοικία Αγίου Γεωργίου (περιοχή Βαρόσι)
Ταξιάρχη

Κούλουμα θα διοργανωθούν στους οικισμούς:
Άγιος Γεώργιος
Αμυγδαλιές
Βατόλακκος
Κιβωτός
Παλαιοχώρι
Πηγαδίτσα
Ταξιάρχης
Φιλιππαίοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: