ΣΙΝΕ

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Xρόνια σου πολλά Θρύλε των γηπέδων (videos & pics)

Το μεγαλύτερο ελληνικό αθλητικό σωματείο έχει γενέθλια σήμερα
Ήταν 10 Μαρτίου 1925 όταν ο Αθλητικός και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς (Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και ο Ομίλος Φιλάθλων Πειραιώς έγιναν ένα. Το όνομα του νέου συλλόγου το έδωσε ο πρώτος αντιπρόεδρός του, Νότης Καμπέρος, δίνοντας τέλος στις διαφωνίες που είχαν δημιουργηθεί.

Ο Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε το «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα. Το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ επιλέχθηκε ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες. Υπό το σκεπτικό αυτό επιλέχθηκε και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ως έμβλημα, με χρώματα το κόκκινο του πάθους και της νίκης και το λευκό της αγνότητας και του δίκαιου ανταγωνισμού.
Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού ήταν ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος. Επιφανείς παράγοντες του Πειραιά στήριξαν έμπρακτα την ίδρυση του Ολυμπιακού, έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα αθλητικό σωματείο που να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Πειραϊκού Συνδέσμου. Μεταξύ άλλων, ενεργή συμμετοχή είχαν οι Μιχάλης Μανούσκος, βιομήχανος της πόλης, Νότης Καμπέρος, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Σταύρος Μαραγκουδάκης, διευθυντής του Ταχυδρομείου, Νίκος Ανδρόνικος, έμπορος, Δημήτρης Σκλιάς, αξιωματικός του Στρατού, Νικόλαος Ζαχαρίας, δικηγόρος, Αθανάσιος Μέρμηγκας, συμβολαιογράφος, Ιωάννης Κεκκές, χρηματομεσίτης και όλη η οικογένεια των Ανδριανόπουλων.
Ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος της ομάδας δεν μπορούσε να περιμένει όσα ακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ:
38 Πρωταθλήματα Ελλάδος
24 Κύπελλα Ελλάδος
4 Σούπερ Καπ
2 Κύπελλα Μεγάλης Ελλάδος
1 Βαλκανικό Κύπελλο
Το όνομα Θρύλος προέκυψε στα τέλη της δεκαετία του 40 και στις αρχές του 50 όταν οι μυθικοί Μουράτης, Ρωσίδης, Δαρίβας, Μπέμπης, Υφαντής κ.α. έπαιρναν το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο. Σε αυτούς προστέθηκαν λίγα χρόνια μετά οι Γιώργος Σιδέρης, Κώστας Πολυχρονίου και Κώστας Παπάζογλου.

Αναμορφωτής της ομάδας το 1965 ήταν ο Ούγγρος τεχνικός Μάρτον Μπούκοβι που είχε την τύχη να έχει καταπληκτικούς παίκτες στη φαρέτρα του. Μετά από επτά χρόνια χωρίς πρωτάθλημα οι ''Ερυθρόλευκοι'' πανηγυρίζουν τον τίτλο μέσα στο γήπεδο των Τρικάλων το 1966. Σιδέρης, Πολυχρονίου και Γιούτσος ήταν οι ηγέτες του Ολυμπιακού. Τότε οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν: Του Μπούκοβι την ομαδάρα την λένε Ολυμπιακάρα! Oι συνθέτες της εποχής έγραψαν και τραγούδι για χάρη του.


Η εποχή της Χούντας βρήκε τον Ολυμπιακό με διοικητικά προβλήματα και διαιτητικές σφαγές. Το 1972 ο εφοπλιστής Νίκος Γουλανδρής αναλαμβάνει τη διοίκηση ξοδεύοντας μεγάλα ποσά για μεταγραφές. Πρωτοκλασάτοι παίκτες όπως οι Νίκος Γιούτσος, Γιώργος Δεληκάρης, Παναγιώτης Κελεσίδης, Γιάννης Κυράστας, Ρομαίν Αργυρούδης, Μίλτον Βιέρα, Μάικ Γαλάκος, Χούλιο Λοσάντα, Υβ Τριαντάφυλλος, Θανάσης Αγγελής, Γιάννης Γκαϊτατζής, Απόστολος Γκλέζος, Πέτρος Καραβίτης, Μιχάλης Κρητικόπουλος, Μιγκέλ Νικολάου, Βασίλης Σιώκος, Μπάμπης Σταυρόπουλος, και Δημήτρης Περσίδης πάσχιζαν για μια θέση στην ενδεκάδα. Η ομάδα του Γουλανδρή, υπό τις οδηγίες του προπονητή Λάκη Πετρόπουλου κατέκτησε την τριετία 1972-75 τρία πρωταθλήματα και δύο νταμπλ. Οι ερυθρόλευκοι, έχοντας υπεροπλία στην επίθεση, απέδωσαν 102 τέρματα την περίοδο 1973-74, σημειώνοντας ρεκόρ.



Η δεκαετία του 80 στιγματίστηκε από την τραγωδία της Θύρας 7 και τις διοικητικές αναταραχές λόγω Κοσκωτά. Νωρίτερα ο κόσμος είχε τη χαρά να απολαύσει παίκτες όπως οι Νοβοσέλατς, Αναστόπουλος, Μητρόπουλος, Σέστιτς. Παρόλα αυτά επι ημερών Κοσκωτά και Σαλιαρέλη ήρθαν σπουδαίοι παίκτες με πρώτο και καλύτερο τον αρχηγό της Ρίβερ Πλέιτ που εδώ και πολλά έφυγε από κοντά μας, Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες. O Λάγιος Ντέταρι ήρθε με το πόσο ρεκόρ του 1 δις και 100.000 άνθρωποι τον αποθέωσαν στο δημοτικό θέατρο του Πειραιά.




Η διοίκηση Σαλιαρέλη με τους... επιστήμονες πανηγύρισε ένα κύπελλο Ελλάδος, με σοβαρά επεισόδια πολλές φορές στο Καραϊσκάκη και τιμωρίες. Τα Σοβιετικά Μίνγκ Όλεγκ Προτάσοφ, Γκενάντι Λιτόφτσενκο και Γιούρι Σάβιτσεφ αλλά και νέοι πολλά υποσχόμενοι Έλληνες (Τσαλουχίδης, Καραταϊδης. Χαντζίδης, Κωφίδης, Σαβίδης) προσπάθησαν υπό τις οδηγίες του Όλεγκ Μπλαχίν και του Λιούμπο Πέτροβιτς για κάτι καλό αλλά η αστάθεια που υπήρχε δεν τους το επέτρεψε.



Το 1993 ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης αναλαμβάνει τα ηνία του Ολυμπιακού με την ομάδα να έχει να πάρει πρωτάθλημα από το 1987. Δεν τα καταφέρνει από την αρχή. Μολονότι φέρνει τον Αλέκο Αλεξανδρή από την ΑΕΚ, τον Ίλια Ίβιτς από τον Ερυθρό Αστέρα και τον μουντιαλικό Ρασίντ Υεκινί αποτυγχάνει. Το καλοκαίρι του 1994 ο Κόκκαλης συζήτησε με τον Αρσέν Βενγκέρ αλλά ο Αλσατός κατέληξε στην Άρσεναλ. Το καλοκαίρι του 1996 ο Ντούσαν Μπάγεβιτς γίνεται ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού. Πολλοί ακόμη και σήμερα υποστηρίζουν πως ο Κόκκαλης είχε συμφωνήσει με τον Μπάγεβιτς από τα Χριστούγεννα και ενώ ο Σέρβος ήταν ακόμη στον πάγκο της ΑΕΚ, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Στέλιος Γιαννακόπουλος έρχονται από τον Πανηλειακό και μαζί με τους Καραπιάλη, Καραταϊδη, Αλεξανδρή και Ίβιτς παίρνουν πρωτάθλημα το 1997 βάζοντας τέλος στα 10 πέτρινα χρόνια.
Έρχεται το Champions League και τη σεζόν 1998-99 ο Ολυμπιακός κάνει το νταμπλ και φτάνει μέχρι τα προημιτελικά του Champions League. Ποιος μπορεί να φανταστεί τί θα γινόταν αν ο αέρας και η λανθασμένη εκτίμηση του Δημήτρη Ελευθερόπουλου δεν έστελναν τη μπάλα στα πόδια του Αντόνιο Κόντε.

Από το 1997 μέχρι το 2011 ο Ολυμπιακός πανηγύρισε 13 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα Ελλάδος ενώ πολύ σημαντική ήταν και η εδραίωση του στην Ευρώπη. Ο Σωκράτης Κόκκαλης έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και έφερε παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας. Ριβάλντο, Καρεμπέ, Ζιοβάνι, Ζε Ελίας, Ζάχοβιτς, Μπερμούντες, Ζέτερμπεργκ, Γκαλέτι αλλά και σπουδαίους Έλληνες όπως οι Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Άντζας. Κατά πολλούς πιο σημαντικό επίτευγμα της διοίκησης Κόκκαλη ήταν η κατασκευή του Καραϊσκάκη. Μετά το παγωμένο ΟΑΚΑ και το πολύ μικρό γήπεδο γήπεδο της Ριζούπολης ο Ολυμπιακός επέστρεψε σε ένα νέο και σύγχρονο γήπεδο.

Το καλοκαίρι του 2010 οι μετοχές μεταβιβάζονται στον Βαγγέλη Μαρινάκη και μία νέα σελίδα γράφεται στην ιστορία του Ολυμπιακού. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε ενέλαβε τα κλειδιά της ομάδας η οποία πήρε το πρωτάθλημα του 2011 και φέτος φιλοδοξεί να κάνει μεγάλη πορεία στην Ευρώπη.
ΜΠΑΣΚΕΤ
9 Πρωταθλήματα
9 Κύπελλα Ελλάδος
1 κύπελλο πρωταθλητριών 1997
Η ανδρική ομάδα κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα το 1949, ενώ το δεύτερο 11 χρόνια μετά, το 1960, γεγονός που επέτρεψε στον Ολυμπιακό την συμμετοχή του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών για πρώτη φορά, όπου αντιμετώπισε την Γαλατασαράι.Οι αδερφοί Αλέκος και Γιάννης Σπανουδάκης, ο οποίος ήταν παίκτης - προπονητής του Ολυμπιακού, εφάρμοσαν καινοτομίες στον τρόπο παιχνιδιού και υπήρξαν σημαντικοί συντελεστές στη δημιουργία μιας αξιόλογης ομάδας. Ήταν από τους πρωταγωνιστές στα πρωταθλήματα του 1949 και του 1960.
 Οι Στηβ Γιατζόγλου, Γιώργος Καστρινάκης και Γιώργος Μπαρλάς, με προπονητή τον Φαίδωνα Ματθαίου, οδηγούν τον Ολυμπιακό στο πρώτο νταμπλ της ιστορίας του, το 1976. Μεγάλη επιτυχία ήταν ότι τη χρονιά εκείνη κατέκτησε το τρίτο του πρωτάθλημα, αήττητος, έχοντας 22 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, ενώ έφτασε και στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων.
Η δεκαετία του 80 ήταν περίοδος αφάνειας για την ομάδα. Και εκεί όμως ο Σωκράτης Κόκκαλης το 1991 αλλάζει τον χάρτη του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η κάθοδος του Γιάννη Ιωαννίδη φέρνει τον Ολυμπιακό από το Παπαστράτειο στο ΣΕΦ που είναι γεμάτο σε κάθε παιχνίδι. Ο Ζάρκο Πάσπαλ δεν βάζει την πρώτη του χρονιά σε κανένα αγώνα λιγότερους από 30 πόντους. Το πρωτάθλημα μπορεί να χάνεται από τον ΠΑΟΚ αλλά όλοι είναι σίγουροι πως ο Ολυμπιακός θα κάνει πράγματα και θαύματα.
 Παίκτες όπως ο Παναγιώτης Φασούλας, Ο Γιώργος Σιγάλας, ο Θύμιος Μπακατσιάς, Ο Ντράγκαν Τάρλατς, Ο Μίλαν Τόμιτς, Ο Σάσα Βολκόφ γίνονται σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων. Η απώλεια του κυπέλλου πρωταθλητριών στο Τελ Αβίβ το 1994 από το τρίποντο του Κορνήλιους Τόμσον λίγο πριν τη λήξη στοιχειώνει τα όνειρα πολλών πιτσιρικάδων που έβλεπαν τον αγώνα.
Η φυγή του Γιάννη Ιωαννίδη το 1996 προκάλεσε κλάματα (ανάμεσα σε όσους έκλαψαν ήταν και ο συντάκτης του κειμένου) αλλά στη θέση του ήρθε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς που με την ίδια ομάδα και την προσθήκη του Βελπ σαρώνει τα πάντα και κάνει το τριπλ κράουν το 1997. Ο Ντέιβιντ Ρίβερς πήρε από το χέρι την ομάδα και σε μπροστά σε 10.000 Έλληνες στο Παλαέουρ της Ρώμης γράφεται η πιο ένδοξη στιγμή της ιστορίας του σωματείου.

Η συνέχεια δεν ήταν αναμενόμενη. Ο Σωκράτης Κόκκαλης ρίχνει το βάρος στο ποδόσφαιρο και παρά την έλευση σημαντικών παικτών (Λιαδέλης, Διαμαντόπουλος, Ράτζα, Παπαλουκάς κ.α.) ο Ολυμπιακός προσπαθεί αλλά δεν μπορεί.
Το 2006 Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος φιλοδοξούν να φέρουν τον Ολυμπιακό στο δρόμο των επιτυχιών. Προπονητές με εμπειρία (Καζλάουσκας, Γκέρσον) κάνουν πολλές λανθασμένες επιλογές και σε παίκτες αλλά και σε τεχνικά θέματα παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ καλούς παίκτες όπως οι Έλληνες Σχορτσανίτης, Βασιλόπουλος, Μπορούσης και οι ξένοι Γκριρ, Ματσιγιάουσκας, Άκερ και Τεόντοσιτς. Με την πρόσληψη του Παναγιώτη Γιαννάκη ο κόσμος της ομάδας περιμένει πολλά αλλά η λέξη ''υπομονή'' καταντά εκνευριστική. Δύο ήττες στο φάιναλ φορ της ίδιας χρονιάς είναι ο απολογισμός για μια ομάδα που έχει στις τάξεις της τον NBAer Τζος Τσέλντρες και τους Πάργκο, Παπαλουκά, Γκρι και Βούιτσιτς. Το 2011 προστίθεται σε αυτούς και ο Λίνας Κλέιζα, έρχεται το κύπελλο Ελλάδος αλλά στον τελικό της Ευρωλίγκας στο Παρίσι όλοι φεύγουν με κατεβασμένα κεφάλια. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς υπόσχεται τίτλους και αλλάγη δεδομένων στον πάγκο της ομάδας. Ήρθε όμως μόνο ένα κύπελλο και αποκλεισμός-σφαλιάρα από τη Σιέννα. Φέτος με μικρότερο μπάτζετ ο Ολυμπιακός ευελπιστεί σε καλυτερα πράγματα.
ΒΟΛΕΪ
25 πρωταθλήματα
12 κύπελλά Ελλάδος
1 κύπελλο κυπελλούχων 1996
1 Top Teams Cup
Κορυφαίος όλων των εποχών και στο βόλεϊ. Ανήμερα των γενεθλίων του ο Ολυμπιακός σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ κατακτά τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του σωματείου απέναντι στην Μπάγερν Βούπερταλ με προπονητή τον Γιάννη Λάιο και παίκτες τους Μουστακίδη, Ερνάντες, Σάντσεζ, Ντράγκοβιτς, Τσακιρόπουλο, Αμαριανάκη, Γκιούρδα, Χριστοφιδέλη, Λυκούδη, Θεωδορίδη, Δούκα, Μιχαλόπουλο.

Το 2005 ξανά στο ΣΕΦ με ηγέτη τον τεράστιο Αργεντινό Μάρκος Μιλίνκοβιτς ο Ολυμπιακός κατακτά με 3-0 σετ το Top Teams Cup.
ΠΟΛΟ
26 πρωταθλήματα
14 κύπελλα Ελλάδος
1 κύπελλο πρωταθλητριών 2002
1 ευρωπαϊκό σούπερ καπ 2002
Και στο πόλο κορυφαίος με σπουδαιότερη στιγμή την κατάκτηση του Champios League το 2002.

Υ.Γ 1. Απόσπασμα των παραπάνω κειμένων είναι από την Wikipedia και από την μνήμη του συντάκτη και τις ασπρόμαυρες ιστορίες που είχε ακούσε στα παιδικά του χρόνια από τον πατέρα του.
Υ.Γ 1. Ζητούμε συγνώμη αν ξεχάσαμε ονόματα και επιδόσεις αλλά είναι πλέον τόσα πολλά...
Και για να κλείσουμε ακούστε και ανατριχιάστε:

blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: