ΣΙΝΕ

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Τι σημαίνει «όταν πετάει το μάτι» ή όταν βλέπουμε μυγάκια;

Τι σημαίνει «όταν πετάει το μάτι» ή όταν βλέπουμε μυγάκια; Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε;
Υπάρχουν κάποια μικρά αθώα συμπτώματα στα μάτια και την... όραση που δεν είναι τόσο αθώα, όσο θέλουμε να πιστεύουμε.

Πετάρισμα ματιού
Το πετάρισμα των βλεφάρων, οι επιστήμονες το ονομάζουν «μυοκυμία βλεφάρων, δηλαδή κυματισμός ενός μυ, αλλά όλοι οι υπόλοιποι λέμε “πετάει το μάτι μου”. Είναι μια ακούσια λεπτή σύσπαση και αφορά κυρίως το κάτω βλέφαρο. Εμφανίζεται κυρίως σε περιόδους έντονου στρες, ψυχοσωματικής κόπωσης, εξαντλητικής γυμναστικής ή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης. Πρόκειται για ένα αθώο σύμπτωμα.

Αν όμως το σύμπτωμα δεν υποχωρεί και εμφανίζεται παραπάνω από 1 – 2 μήνες και επεκτείνεται σε άλλους μύες του προσώπου, τότε μπορεί να σχετίζεται με προσβολή ενός άλλου νεύρου που ονομάζεται προσωπικό. Σε αυτή τη σπάνια περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα νευρολόγο γιατί μπορεί να ανακαλύψει κάτι πιο σοβαρό, όπως αιμαγγείωμα (όγκος του αγγειακού συστήματος), εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμα και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ανοιγοκλείσιμο ματιών
Όταν τα μάτια ανοιγοκλείνουν είναι μία φυσιολογική κίνηση, η οποία ονομάζεται βλεφαρισμός και έχει ως στόχο την προστασία και την ενυδάτωδη του ματιού.
Όταν όμως η κίνηση αυτή γίνεται πολύ έντονη, τότε μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως το βλεφαρόσπασμα και να υποκρύπτει κάποια νευρολογική νόσο ή κάποια πίεση του νεύρου.

Μυγάκια ή μαύρα στίγματα, τεθλασμένες ή παραμορφωμένες γραμμές
Τα μυγάκια δεν είναι σκουπιδάκια που προσπαθεί να καθαρίσει το μάτι.
Η αίσθηση ότι βλέπουμε μυγάκια ή μαύρα στίγματα είναι σύμπτωμα για το οποίο θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιαρτρική συμβουλή καθώς τα μυγάκια ή τα μαύρα στίγματα σχετίζονται με την αποκόλληση του υαλοειδούς ενώ οι τεθλασμένες ή παραμορφωμένες γραμμές σχετίζονται με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Αίσθημα σπασμένου γυαλιού, θολή όραση
Είναι συμπτώματα που δεν απαιτούν άμεση διερεύνηση αλλά θα πρέπει να προγραμματιστεί μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, επειδή το σπασμένο γυαλί οφείλεται συνήθως σε μια οπτική ημικρανία ενώ η θολή όραση υποκρύπτει χρόνια βλεφαρίτιδα.

fimes.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: