ΣΙΝΕ

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Η "ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ" ΚΑΣΤΟΡΙΑ!!! (φωτό+video)

(εντυπωσιακές φωτογραφίες)...
Η Σπηλιά του Δράκου στην Καστοριά είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σπήλαια των Βαλκανίων, εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα συστήματα ανακύκλωσης του αέρα και...
διατήρησης της ισορροπίας του κλίματος.

Δείτε δικές μας φωτό από τη "Σπηλιά του Δράκου"
ΚΑΣΤΟΡΙΑ 8/6/2014
Η Σπηλιά του δράκου
Η Σπηλιά του Δράκου ανακαλύφθηκε το 1940 από μερικά παιδιά παίζοντας στη νότια όχθη της λίμνης, ανακάλυψαν τυχαία ένα άνοιγμα στα βράχια και πήρε το όνομά της από την είσοδό της που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη λίμνη και έχει τη μορφή στόματος δράκου. 
Σύμφωνα με την παράδοση, στο σπήλαιο υπήρχε ένα χρυσωρυχείο, που το φύλαγε ένας άγρυπνος δράκος.
Η σπηλιά βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου, κοντά στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου της Μονής της Παναγίας της Μαυριώτισσας.
Ακολούθησαν εξερευνήσεις και χαρτογραφήσεις του σπηλαίου το 1954, το 1963, το 1967 και το 1977 ενώ η πρώτη προσπάθεια διαμόρφωσης του χώρου της εισόδου έγινε το 1985. 

Επίσης, μέσα στη σπηλιά ανακαλύφθηκαν οστά αρκούδας των σπηλαίων η ηλικία των οποίων εκτιμάται σε 10.000 χρόνια.


Δείτε το 5λεπτο ζωντανό αφιέρωμα για την ’’Σπηλιά στου Δράκου’’ που προβλήθηκε στην εκπομπή ’’Μίλα’’ της Τατιάνας Στεφανίδου.

Η δημοσιογράφος Γιάννα Λούσιου και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ειρήνη Μισκία- Γεωργοσοπούλου, μέσα από την εκπομπή αναφέρονται για το μοναδικό αυτό μνημείο της φύσης στην Καστοριά…


απο την ΣΕΝΤΡΑ

Έχουν κατασκευαστεί ειδικές διαδρομές κατάλληλα διαμορφωμένες και μια πλωτή γέφυρα από την οποία μπορεί κανείς να δει τις επτά λίμνες που υπάρχουν μέσα στη σπηλιά.

Σύντομα οι σπηλαιολόγοι συνειδητοποίησαν πως αυτό το άνοιγμα έκρυβε ένα σπήλαιο πολλών εκατομμυρίων ετών, αλλά μέχρι να το ερευνήσουν και να γίνει επισκέψιμο με ασφάλεια, έπρεπε να αποτρέψουν τα παιδιά από το να το εξερευνούν παίζοντας. Κάπως έτσι, οι γονείς των παιδιών άρχισαν να τους μιλούν για έναν δράκο που ζούσε στη σπηλιά, βαφτίζοντας τελικά εν αγνοία τους το νέο επιβλητικό αξιοθέατο της Καστοριάς. Σήμερα, το σπήλαιο είναι επισκέψιμο, με ξεναγό που θα σας εξηγήσει πώς σχηματίστηκαν οι εντυπωσιακοί σταλαγμίτες και σταλακτίτες του σπηλαίου, γιατί δεν υπάρχει ζωή στις λίμνες εντός του και πώς πέθανε εκεί μια αρκούδα… 10.000 ετών. 

Ώρες λειτουργίας 10:00 έως 17:00 Καθημερινά εκτός Δευτέρας.
Η σπηλιά είναι ανοιχτή καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από το τις 10:00 έως τις 17:00, όπου πρέπει να μαζευτεί ένας μικρός αριθμός ατόμων, προκειμένου να γίνει η ξενάγηση. 
Αν η Δευτέρα είναι αργία το σπήλαιο ανοίγει)

Η είσοδος στοιχίζει 6€, 5€ στα γκρουπ, (4 το παιδικό, ενώ κάτω των 6 ετών η είσοδος είναι δωρεάν) ενώ για 2€ επιπλέον, μπορείτε να κλείσετε θέση και στην μίνi  κρουαζιέρα στη λίμνη με το καραβάκι που κάνει τον γύρο της, σε μη τακτικά όμως δρομολόγια. 
 

 

 


Ο... δράκος έφυγε και η είσοδος της σπηλιάς είναι ανοιχτή. 
Οι Καστοριανοί μπορούν πλέον άφοβα όχι μόνο να περνούν έξω από τη σπηλιά του Δράκου, αλλά να μπαίνουν μέσα και να θαυμάζουν τις 7 υπόγειες λίμνες και τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες που κρέμονται από μεγάλο ύψος, καθώς επίσης και τα οστά αρκούδας των σπηλαίων ηλικίας 10.000 χρόνων που ανακαλύφθηκαν εκεί.

Τι λέει ο θρύλος για το σπήλαιο:
Ο θρύλος λέει πως η σπηλιά αυτή ήταν χρυσωρυχείο, την είσοδο του οποίου φύλαγε άγρυπνα, μέρα-νύχτα, ένας δράκος, που έβγαζε από το στόμα του φλόγες και δηλητηριώδεις καπνούς. Μετά από μια άγρια μάχη -με άλλο δράκο- το τέρας χτυπήθηκε και έπεσε νεκρό στη λίμνη της Καστοριάς, για μέρες μάλιστα επέπλεε εκεί. Κατά την παράδοση, οι κάτοικοι ξεθάρρεψαν και με αναμμένους δαυλούς μπήκαν στο εσωτερικό του.
Κάποια στιγμή και λόγω έλλειψης οξυγόνου οι δαυλοί έσβησαν και τότε ακούστηκε από το βάθος μια φωνή να λέει:
«Εκείνος που θα σκύψει και θα πάρει μια χούφτα λάσπης που πατάει θα μετανιώσει, αλλά κι εκείνος που δεν θα πάρει, πάλι θα μετανιώσει». Κάποιοι λίγοι, παρότι τρομοκρατήθηκαν πήραν λάσπη από το σπήλαιο, βγαίνοντας ωστόσο έξω είδαν με έκπληξη πως κρατούσαν... υγρή χρυσόσκονη.


Για περισσότερες πληροφορίες
Διεύθυνση - Συντεταγμένες GPS Αθανασίου Διάκου 1
(Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας)
Περιοχή 52100 Καστοριά
Τηλέφωνο (+30)-24670-26777
Φαξ (+30)-24670-22 292
Συντεταγμένες για GPS: 40.505475, 21.284663
Web Address: www.showcaves.gr
e-mail: detkn@otenet.gr

ΚΑΣΤΟΡΙΑ 8/6/2014


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: