ΣΙΝΕ

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

11ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Ρεπορτάζ - VIDEOS)

Έγραψε τη δική του ιστορία!
Το 11ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ανήκει πλέον στο παρελθόν. 
Για δεύτερη φορά η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού με τη μεγάλη γιορτή της νεολαίας, χτύπησε στην...
Κοζάνη.

Ο πολιτιστικός αυτός θεσμός που ενώνει την Ποντιακή Νεολαία και άκρου εις άκρον της Ελληνικής Επικράτειας από τον Έβρο έως τη Φλώρινα και από την Κέρκυρα, την Πρέβεζα, την Πάτρα, τη Αθήνα εις την Κρήτη την Κω και τη Ρόδο, αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση μη κρατικού φορέα σε επίπεδο εθελοντικής συμμετοχής στον τομέα του λαϊκού πολιτισμού.

Το 11ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, ήταν αφιερωμένο στην μνήμη των αειμνήστων Ποντίων, ακαδημαϊκού Πολυχρόνη Ενεπεκίδη και μεγάλου πολιτικού ανδρός και ιατρού Ιωάννη Πασαλίδη.

Δείτε την είσοδο της ομάδας των συλλόγων της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου στο 11ο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών

Παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με τα σωματεία της και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έφερε εις πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα στηριζόμενη στον εθελοντισμό, την αυτοχρηματοδότηση και την αλληλεγγύη.

Οι προετοιμασίες και οι προσπάθειες όλων των συμμετεχόντων, μικρών και μεγάλων, ήταν αυτές που δικαίωσαν όλους για το τελικό αποτέλεσμα και απέδειξαν για μία ακόμα φορά οι 2500 χορευτές, ενώνοντας τα χέρια τους πως η δύναμη της ενότητας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι μεγάλη και απαραίτητη!

Με την είσοδο των λαβάρων των Ποντιακών Συλλόγων και τη φωνή του Γιάννη Κουρτίδη, κρατώντας ένα μικρό κοριτσάκι, και τραγουδώντας το "Την Πατρίδα μ' έχασα πραγματοποιήθηκε η έναρξη του φεστιβάλ αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των 4000 και πλέον θεατών και χορευτών.

400 και πλέον χορευτές έδωσαν το πιο ωραίο χρώμα στο γήπεδο γεμίζοντας το με τα λάβαρα των συλλόγων τους.

Γιάννης Θεοδωρίδης, Τάσος Παρχαρίδης στο τραγούδι και Νίκος Κοτταρίδης στη λύρα, με τα όμορφα λόγια του Παναγιώτη Θεοδωρίδη, ο οποίος είχε αναλάβει την παρουσίαση του φεστιβάλ, έδωσαν το έναυσμα για την είσοδο των 2500 χιλιάδων θεατών με το χορό Εμπροπίς πιασμένοι όλοι χέρι χέρι.

Στη μνήμη του ακαδημαϊκού Πολυχρόνη Ενεπεκίδη και μεγάλου πολιτικού ανδρός και ιατρού Ιωάννη Πασαλίδη ήταν αφιερωμένο το φεστιβάλ. Την τιμή στο πρόσωπο τους απέδωσαν οι περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης και Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης ενώ σύντομο βιογραφικό τους διάβασε ο γενικός γραμματέας του ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου Γιώργος Χριστοφορίδης.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Χρήστος Τοπαλίδης, τόνισε ότι φεστιβάλ διέρχεται πλέον στη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους με πρωτόγνωρη δυναμική, και γι' αυτό απέκτησε πολλούς επικριτές.

Σε όλους αυτούς δίνουμε απάντηση με τη γιορτή του Ποντιακού Ελληνισμού. Επιτυγχάνουμε τη σύσφιξη των μελών των 433 σωματείων αλλά και τη σύσφιξη των δεσμών της Ποντιακής Νεολαίας.

Σφυρηλατείται ένα αραγές Ποντιακό κίνημα το οποίο ορθώνεται μαχητικό και διεκδικητικό απέναντι σε όσους αμφισβητούν αυτό και τις δίκαιες, πάγιες στρατηγικές διεκδικήσεις του αλλά και σε όσους προσπαθούν επισταμένως ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα να χειραγωγήσουν τον οργανωμένο Ποντιακό χώρο.

Ο Γιώργος Παρχαρίδης, πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ και πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ, τόνισε ότι το φεστιβάλ δεν είναι μόνο ένα φεστιβάλ χορών, αλλά μία συνάντηση της νεολαίας μας με αγάπη, ομόνοια, με αλληλεγγύη, προοπτική και πίστη για τη διατήρηση της παράδοσης του Ποντιακού πολιτισμού, ενώ ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας, Γρηγόρης Κεσαπίδης, ευχαρίστησε όλους τους νέους και τις νέες που στηρίζουν τόσα χρόνια το φεστιβάλ.

Τον κύκλο των χαιρετισμών έκλεισε ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου, Θεόδωρος Λαζαρίδης.

Εξέφρασε την ικανοποίηση πως οι σύλλογοι - μέλη της ΠΟΕ τιμούν τη σημερινή εκδήλωση, έκανε αναφορά στους πρόσφυγες του σήμερα με το χθες ενώ ευχαρίστησε με τη σειρά του όλους τους φορείς οι οποίοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ προβλήθηκε ένα βίντεο για την προσφυγιά του χθες και του σήμερα σε επιμέλεια του Τρύφωνα Δ. Ζήση και της REC PRODUCTIONS.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε εδώ.

epontos.blogspot.gr

Έναρξη - Χαιρετισμοί


Είσοδος Συλλόγων



Χορός Σέρρα

Θεόδωρος Καρυπίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: