ΣΙΝΕ

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Kάτι χρωστάει η ιστορία στον θρυλικό «Άγιαξ» της Ηπείρου!

- Του ΝΙΚΟΥ ΓΙΩΤΙΤΣΑ

• Η Ήπειρος, η πατρίδα των μεγάλων εθνικών ευεργετών κερδίζει τον θαυμασμό για την ιστορία, τον πολιτισμό της, τον...

απέραντο φυσικό της πλούτο ανθρώπων από κάθε γωνιά της υφηλίου, που φεύγουν πάντα από την περιοχή μας με τις καλύτερες αναμνήσεις μαγεμένοι από τη φυσική ομορφιά και την απλόχερη ζεστή ηπειρώτικη φιλοξενία.

Το 1966, γεννήθηκε στη πόλη των θρύλων και παραδόσεων ένα ακόμη ιδανικό, μία ομάδα - σήμα κατατεθέν για κάθε Γιαννιώτη, ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, που ιδρύθηκε από τη συνένωση Ατρόμητου Ιωαννίνων και Αβέρωφ.

Ο κόσμος στήριξε στα πέτρινα χρόνια με γήπεδα χωρίς χόρτο, με ενθουσιασμό την ομάδα και της έδωσε μια δυναμική. Με την έλευση κορυφαίων Αργεντίνων παιχταράδων το επίπεδο της ομάδας ανέβηκε πολύ, απέδιδε ωραίο ποδόσφαιρο και ήταν ο κακός δαίμονας όλων των λεγόμενων μεγαθηρίων εκείνη την εποχή. Και πάλι,όμως, αυτή η ομάδα δεν έπαιξε στα Κύπελλα Ευρώπης παρά μόνο είχε αγωνιστεί στο Βαλκανικό Κύπελλο. 
Η ομάδα πέρασε από μύρια κύματα, ο άλλοτε θρυλικός Άγιαξ της Ηπείρου βολόδερνε μεταξύ Β’ και Γ’ εθνικής, κάτι που δεν ταίριαζε στο αστείρευτο μεγαλείο αυτού του κοινού των Ηπειρωτών, ο κόσμος όμως δεν πρόδιδε αυτό που αγαπούσε και η παρουσία του σε αγώνες εντός και εκτός έδρας ήταν μοναδική και αξιοζήλευτη. Δεν άφησε την ομάδα μόνη της ούτε στο ντροπιαστικό μπαράζ της Λάρισας που ταπείνωσε την ομάδα, ούτε στο μπαράζ της Ρόδου όπου ένας φίλος της ομάδας έχασε το μάτι του, ούτε στο μπαράζ του Πύργου όπου οι Γιαννιώτες έχυσαν μια... Παμβώτιδα δάκρυα, για τον εξευτελιστικό υποβιβασμό στη Γ’ Εθνική.

Η ομάδα υπό τον Γιώργο Χριστοβασίλη, το καλοκαίρι του 2011 επέστρεψε οριστικά για να μείνει στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπου όχι μόνο κατάφερε να καθιερωθεί στην Α’ Εθνική αλλά από την αμέσως επόμενη χρονιά να πρωταγωνιστήσει, παίζοντας ποδόσφαιρο βγαλμένο από τις χρυσές εποχές της λάτιν παρέας του ΠΑΣ και πάλι όμως η ομάδα πήγε στη πηγή χωρίς να πιει νερό. Στις 14/4/2013 μετά από χρόνια οι Γιαννιώτες βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν ξέφρενα την ευρωπαϊκή έξοδο του ιστορικού ηπειρώτικου συλλόγου, με τον μαέστρο Γιάννη Χριστόπουλο και την ορχήστρα του να ετοιμάζονται για ευρωπαϊκές παραστάσεις, υπολόγισαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. 

Η ομάδα δεν πληρούσε τους όρους για να εξασφαλίσει την άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και έτσι σκόρπισε φαρμάκι στις τάξεις των φίλων της, μια ιστορία που επαναλήφθηκε και την περσινή σεζόν, καθώς με την εκπληκτική πορεία που πραγματοποίησε η ομάδα του Γιάννη Πετράκη δεν κατάφερε να λάβει άδεια για μία ακόμη φορά, με το ποτήρι να ξεχειλίζει και τον κόσμο να απογοητεύεται.

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε χωρίς υψηλές προσδοκίες, ο Γιάννης Πετράκης ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, συνέχιζε να εργάζεται σκληρά και να δημιουργεί ένα υγιές ομοιογενές ποδοσφαιρικό σύνολο με τον συγκερασμό έμπειρων και ταλαντούχων παιχτών να είναι ο ιδανικότερος. Πριν λίγες μέρες η ομάδα κατάφερε χωρίς κανένα πρόβλημα να εξασφαλίσει την άδεια και σε συνδυασμό με τη μη αδειοδότηση του Πανιωνίου που είναι τέταρτος στο πρωτάθλημα, δίνει στο καμάρι της Ηπείρου τη δυνατότητα να γράψει αύριο ιστορία, καθώς με νίκη επί της Ξάνθης τερματίζει στην 6η θέση και θα αγωνιστεί στα πλέι οφ, κάτι που συνεπάγεται την ευρωπαϊκή του συμμετοχή την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.
Αύριο, γενιές και γενιές που γαλουχήθηκαν με τις αξίες του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, ανυπομονούν για το σπουδαιότερο παιχνίδι στην 50ετή ιστορία του. Μας το 

χρωστάει η ιστορία, το χρωστάει στη πόλη των θρύλων και των παραδόσεων, το χρωστάει σε αυτούς που ο ΠΑΣ είναι εδώ και δεκαετίες αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: