ΣΙΝΕ

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Guardian: Tα κρουαζιερόπλοια απειλούν με εξαφάνιση τις τελευταίες φάλαινες στην Ελλάδα

Σε απειλή φαίνεται ότι βρίσκονται οι τελευταίες φάλαινες που βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Οι φάλαινες, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου,...

αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικές απειλές. Ο ωκεανογράφος Δρ Αλέξανδρος Φραντζής με ένα σύστημα που χρησιμοποιεί καταγράφει τη θαλάσσια κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο, κάτι που θεωρεί κομβικό για την προστασία των θαλασσών.

Το τερματικό, αναφέρει, καταγράφει τη θέση, την πορεία και την ταχύτητα ενός σκάφους που εισέρχεται σε ελληνικά ύδατα. «Είναι ζωτικής σημασίας για τη χαρτογράφηση της πυκνότητας της ναυτιλίας σε περιοχές που κατοικούνται από φάλαινες», σημειώνει.

Αν και έχει ασχοληθεί συνολικά με το θαλάσσιο περιβάλλον στην Ελλάδα, ο κ. Φραντζής έχει εστιάσει στις φάλαινες, καθώς στα ελληνικά ύδατα υπάρχουν λιγότερες από 300.

Όπως στα περισσότερα μέρη, οι φάλαινες αντιμετωπίζουν πληθώρα απειλών, καθώς κινδυνεύουν από το να εμπλακούν σε δίχτυα ψαράδων μέχρι και από τα πλαστικά απόβλητα.

Τουλάχιστον μία φάλαινα σκοτώνεται κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα σύγκρουσης με πλοίο, γεγονός που οδηγεί στην εξαφάνιση του είδους. Στην Ελλάδα υπάρχει ο πρόσθετος κίνδυνος της ηχητικής ρύπανσης από πλοία του ΝΑΤΟ που διεξάγουν υποβρύχιες ασκήσεις, οι οποίες έχουν στοχοποιηθεί για αποπροσανατολισμό των φαλαινών.

Απειλή αποτελούν και οι σεισμικές έρευνες που θα διεξαχθούν μετά τον εντοπισμό υποβρύχιων υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τον κ. Φραντζή όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μια ενδεχόμενη σύγκρουση με πλοίο, ιδιαίτερα στην περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου, που βρίσκονται φάλαινες και αποτελούν μία από τις πλέον πολυσύχναστες διαδρομές στη ναυτιλία.

Το ζήτημα απασχολεί και την κυβέρνηση, που καλείται να υποβάλλει προτάσεις στο Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας για την αναδρομολόγηση των λωρίδων ναυτιλίας αυτό το καλοκαίρι. Ο κ. Φραντζής και η ομάδα του βοήθησαν στον εντοπισμό των υδάτων που είναι πιο εύκολη η σύγκρουση με πλοία, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο μετατόπισης της κίνησης των πλοίων πέντε μίλια πιο μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: