ΣΙΝΕ

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Τι προβλέπει ο Νομοθέτης για το ΑΜΟΙΒΟΛΟΓΙΟ του GEA – ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ - ΕΔΕΜ

Επανειλημμένα το ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε. όχι μόνο έχει διαμαρτυρηθεί αλλά και έχει καταγγείλει, μέσω το Προέδρου κ. Τσαπατσάρη, την παραβατικότητα και καταστρατήγηση των όρων εφαρμογής του ΑΜΟΙΒΟΛΟΓΙΟΥ από... GEA – ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΕΔΕΜ.

Άφθονο αρχείο στο ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε. αποδεικνύει τις εξοντωτικές και εξωπραγματικές χρεώσεις στον πολύπαθο καταστηματάρχη της ΕΣΤΙΑΣΗΣ και ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ.

Καταγράφουμε επακριβώς, τι προβλέπει η κείμενη Νομοθεσία και επίσης τι συμβαίνει σήμερα 

ΑΜΟΙΒΟΛΟΓΙΑ

·         Το άρθρο 46 του Ν.2121/1993 δίνει την δυνατότητα στους ως άνω οργανισμούς να διαπραγματεύονται με τους χρήστες, την προστασία και τα δικαιώματα των δικαιούχων.

·         Το Άρθρο 23, Ν 4481/2017, Αμοιβολόγια (άρθρο 16 παρ. 2 εδάφιο γ’ και 3 της Κοινοτικής Οδηγίας) αναφέρει:

i)              Οι δικαιούχοι πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλη αμοιβή για τη χρήση των έργων τους. Οι χρεώσεις πρέπει να είναι εύλογες σε σχέση, μεταξύ άλλων, με την οικονομική αξία της χρήσης των δικαιωμάτων στο εμπόριο, αφού ληφθούν υπόψη η φύση και η έκταση της χρήσης των έργων και άλλων αντικειμενικών προστασίας, καθώς και σε σχέση με την οικονομική αξία των υπηρεσίων που παρέχει ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης στον χρήστη. Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης ενημερώνουν τον ενδιαφερόμενο χρήστη για τα κριτήρια ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΑΥΤΩΝ.

ii)            Οι αναρτήσεις αυτές συνιστούν προϋπόθεση ισχύος του αμοιβολογίου. Κατά τη διαμόρφωση και εφαρμογή των αμοιβολογίων τους, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης οφείλουν να εφαρμόζουν αντικειμενικά κριτήρια, να ενεργούν χωρίς ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.

iii)           Προβλέπεται επίσης αυστηρά, στον Ν.4481/2017, ότι νομιμοποιούνται οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης, να καταφύγουν στο Πρωτοδικείο της περιοχής του χρήστη για τις απαιτήσεις τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προϋπάρξει προηγουμένως ενημέρωση και διαπραγμάτευση με τον χρήστη, κάτι που στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει ποτέ.

 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΑ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

·         Οι Οργανισμοί Συγγενικών Δικαιωμάτων, την τελευταία δεκαετία, παρόλες τις καταγγελίες μας, συνεχίζουν να εφαρμόζουν και να δημιουργούν απαράδεκτες καταστάσεις στις επιχειρήσεις μας.

·          Αποστολή ειδοποιήσεων για δήθεν αμοιβές δεκαετίας, χωρίς να γνωρίζουν που βρίσκεται η επιχείρηση – εάν έχει μεταβιβαστεί ή ακόμη και αν λειτουργεί ή αν είναι κλειστή.

·         Καλούνται να πληρώσουν τα καταστήματα αμοιβές, για ολόκληρο το έτος ενώ λειτουργούν εποχιακά.

·         Καλούνται να πληρώσουν αμοιβές για έτη που δεν είχαν κάνει έναρξη.

·         Επισκέπτονται τον χρήστη – καταστηματάρχη και με έμμεσες απειλές ότι θα προχωρήσουν στην απαίτησή τους σε δικαστήριο ή δήθεν θα το βεβαιώσουν στην εφορία.

·         Με τηλεφωνική επικοινωνία, οι ως άνω οργανισμοί, απαιτούν αμοιβές πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, χωρίς προηγουμένως να έχει προϋπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και ενημέρωση.

·         Απαιτούν πληρωμή υπηρεσιών μουσικής, χωρίς να γνωρίζουν εάν η επιχείρηση χρησιμοποιεί εκπροσωπούμενο ή μη εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο.

·         Πολλάκις στα ασφαλιστικά μέτρα χρησιμοποιούνται ψευδομάρτυρες, οι οποίοι συνήθως είναι αντιπρόσωποι της ίδιας της εταιρίας από άλλες περιοχές.

·         ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ είναι το γεγονός ότι τα ποσά μεταβάλλονται από μήνα σε μήνα, δηλαδή η πρώτη απαίτηση να ανέρχεται περίπου στα 1.500 ευρώ και μετά την παρέλευση μικρού χρονικού διαστήματος, το ποσό να κατεβαίνει στα 280 ή 300 ευρώ περίπου ανά έτος.

·         ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ο τρόπος που εφαρμόζεται κατά την διαπραγμάτευση με τον χρήστη, όταν πριν την εκδίκαση της υπόθεσης το απαιτητό ποσό εκπίπτει έως 80% της αρχικής χρέωσης. π.χ. Απαιτητό ποσό σε συνάδελφο καταστηματάρχη των 22.180 ευρώ μετά από διαπραγμάτευση, συμφωνήθηκε στα 2.000 ευρώ. Πλήρη λοιπόν καταστρατήγηση του Ν. 4481 άρθρο 16 παρ.2 περί αμοιβολογίου.

·         Στο αρχείο του ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε. υπάρχει πληθώρα αυτών των απαράδεκτων και μη σύννομων απαιτήσεων, από τους ως άνω οργανισμούς.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Τσαπατσάρης Γρηγόριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις