ΣΙΝΕ

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Φέσια ντροπή διεθνώς από τον ΕΟΤ

Φέσια ντροπή διεθνώς από τον ΕΟΤΑποκαλύψεις σοκ για τα πεπραγμένα και κυρίως τις «τρύπες» που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενες ηγεσίες του (τότε) υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης έκανε την Τετάρτη η Αντζελα Γκερέκου μιλώντας στην πρωινή εκπομπή Κοινωνία Ωρα MEGA.

Υπάρχουν τεράστια χρέη, πάνω από 120 εκατ. ευρώ από τη διαφήμιση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και των Εκθέσεων, ενώ μόνο σε μεγάλα ξένα ΜΜΕ τα χρέη φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ενδεικτικά μόνο στο CNN 2,5 εκατ. ευρώ, στο BBC περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, στο Travel Channel και αλλού. Αντίστοιχα χρέη υπάρχουν προς μεγάλες εφημερίδες και έντυπα, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για τον Τουρισμό.


Τα χρέη αυτά, διευκρίνισε η κυρία Γκερέκου, αφορούν χρήσεις έως και το 2006, ενώ για το 2008 μόνο σε διεθνείς εκθέσεις χρωστάμε 8 εκατ. ευρώ. Η ίδια περιέγραψε μάλιστα μία εικόνα ανεξήγητης αύξησης των δαπανών. Ετσι, ενώ το 2003 δαπανήσαμε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή σε 89 διεθνείς εκθέσεις, το 2008 για 118 συμμετοχές το κόστος εκτοξεύθηκε στα 15 εκατ. ευρώ.
«Εχουμε σημαντικά προβλήματα με τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό και τις δυσλειτουργίες λόγω οφειλών και προσπαθούμε να εξορθολογίσουμε την κατάσταση, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και μεγάλων δαπανών», είπε η υπουργός σχολιάζοντας δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι υπήρξαν κατασχέσεις υλικού από ελληνικά περίπτερα σε μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.
Τεράστιο κόστος χωρίς ανταπόδοση
Μόνο οι διευθυντές των γραφείων αυτών αμοίβονταν με 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως αποκάλυψε η κυρά Γκερέκου, ενώ το κόστος λειτουργίας των γραφείων ήταν 15 εκατ. ευρώ φέτος και για το 2010 θα έφτανε τα 17 εκατ. ευρώ, προσέθεσε.
Και όλα αυτά με πολύ χαμηλή ανταποδοτικότητα, καθώς τα περισσότερα γραφεία παρουσίαζαν σχεδόν μηδενικό έργο, πλην κάποιων εξαιρέσεων που πραγματικά δουλεύουν πολύ σωστά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της.
Ενδεικτικά, ανέφερε ότι στον Καναδά το γραφείο του ΕΟΤ απασχολεί μόνο έναν υπάλληλο, μέσης εκπαίδευσης, η δαπάνη για τη λειτουργία του φθάνει τα 275.000 ευρώ.
Στη Νέα Υόρκη το γραφείο σχεδόν υπολειτουργεί, παρότι πρέπει να ενισχυθεί η ελληνική παρουσία στην εκεί τουριστική αγορά, στις Βρυξέλλες το αντίστοιχο γραφείο κινδυνεύει να κλείσει, ενώ στην Κίνα όπου υπήρξαν και συγκεκριμένα προβλήματα, αναγκαζόμαστε να κάνουμε έλεγχο βαθύτερο, σημείωσε η κ.Γκερέκου. Προσέθεσε μάλιστα ότι στη Γερμανία έχουμε τέσσερα γραφεία ΕΟΤ, όταν μπορούμε να έχουμε ένα κεντρικό και να χρησιμοποιήσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση για δραστική μείωση του κόστους.
Κατήγγειλε πλιάτσικο
Η υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης χωρίς φορητούς υπολογιστές ή σκληρούς δίσκους, με 60 κινητά τηλέφωνα να λείπουν, ενώ χρειάστηκε να συγκεντρωθούν ξανά τα στοιχεία από τις κατά τόπους διευθύνσεις.
Μάλιστα, προσέθεσε ότι λείπουν ακόμη και οχήματα βαν του ΕΟΤ τα οποία κατά την ίδια κατευθύνθηκαν σε περιοχές όπου πολιτεύτηκαν διάφοροι υποψήφιοι στις τελευταίες εκλογές.
Απαντήσεις Μαρκόπουλου
Ο πρώην υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ.Μαρκόπουλος σε τηλεφωνική του παρέμβαση υποστήριξε ότι παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ 20 προκηρυγμένες θέσεις διευθυντών γραφείων του ΕΟΤ, ενώ στις περιπτώσεις όπου αναφέρθηκε κακοδιαχείριση χρήματος, όπως στο Πεκίνο, ήταν σε εξέλιξη οι σχετικές ΕΔΕ (αν και η κ.Γκερέκου διευκρίνισε ότι ξεκίνησαν με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας).
Κατά τον κ.Μαρκόπουλο τα χρέη του ΕΟΤ αφορούν μόνο το τρέχον έτος και μέρος του 2008, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται υπό αμφισβήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις