ΣΙΝΕ

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Οι νικητές των 17 διοργανώσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Μια αναδρομή στους τελικούς της διοργάνωσης

©AP

To Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 είναι η 19η διοργάνωση ενός τουρνουά που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια (με μία διακοπή τη δεκαετία του ΄40) από το 1930. Ποιες ομάδες έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και ποιες ήταν οι κλασικές τους στιγμές όταν τα κατάφεραν;

  1934: Ιταλία  
©Getty

Ομάδες: Τσεχοσλοβακία - Ιταλία
Τελικό σκορ: 1-2
Αξέχαστες στιγμές: Η Τσεχοσλοβακία άνοιξε το σκορ σε σημείο του αγώνα που δείχνει να μην έχει... γυρισμό (75') αλλά οι Ιταλοί αφού ισοφάρισαν πέντε λεπτά πριν το φινάλε, πήραν τη νίκη στην παράταση.
Διοργανώτρια χώρα: Ιταλία

1938: Ιταλία......


©Getty

Ομάδες: Ιταλία - Ουγγαρία
Τελικό σκορ: 4-2
Αξέχαστες στιγμές: Η πολύ γρήγορη ισοφάριση (λιγότερο από δυο λεπτά) των Ούγγρων που έμειναν πίσω στο σκορ μόλις στο 6ο λεπτό αλλά αντέδρασαν. Η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου διακόπηκε λόγω των πολέμων που συντάραξαν την Ευρώπη και όλο τον κόσμο τα χρόνια που ακολούθησαν και συνεχίστηκε το 1950.
Διοργανώτρια χώρα: Γαλλία
1950: Ουρουγουάη
©AP
Ομάδες: Ουρουγουάη - Βραζιλία
Τελικό σκορ: 2-1
Αξέχαστες στιγμές: Το νικητήριο γκολ του ακραίου επιθετικού Αλσίντες Γκιγκία της Ουρουγουάης, 11 λεπτά πριν τη λήξη του τελικού, έκανε ολόκληρο το "Μαρακανά" να σιγήσει και θεωρήθηκε ως μια απ' τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Διοργανώτρια χώρα: Βραζιλία

1954: Δυτική Γερμανία

©AP

Ομάδες: Δυτική Γερμανία - Ουγγαρία
Τελικό σκορ: 3-2
Αξέχαστες στιγμές: Όλο το ματς θα μείνει αξέχαστο γιατί επρόκειτο ουσιαστικά για την εκθρόνιση των ανίκητων επί πέντε συνεχόμενα χρόνια Ούγγρων από τους οποίους οι τελικοί θριαμβευτές Γερμανοί είχαν ηττηθεί μάλιστα στον πρώτο γύρο του τουρνουά με 8-3!
Διοργανώτρια χώρα: Ελβετία

 1958: Βραζιλία

©Getty

Ομάδες: Σουηδία - Βραζιλία
Τελικό σκορ: 2-5
Αξέχαστες στιγμές: Ο πιο παραγωγικός τελικός στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων με 7 τέρματα. Οι Σουηδοί σκόραραν πρώτοι αλλά το άστρο του Πελέ έλαμψε καθώς ο μικρός τότε "μάγος" έβαλε δυο γκολ "κλειδώνοντας" ουσιαστικά το αποτέλεσμα για τη χώρα του.
Διοργανώτρια χώρα: Σουηδία
  
1962: Βραζιλία
©AP

Ομάδες: Βραζιλία - Τσεχοσλοβακία
Τελικό σκορ: 3-1
Αξέχαστες στιγμές: Μπορεί η Τσεχοσλοβακία να άνοιξε το σκορ, αλλά οι Βραζιλιάνοι απάντησαν δυο λεπτά αργότερα ανοίγοντας τον δρόμο για την ανατροπή.
Διοργανώτρια χώρα: Χιλή

1966: Αγγλία

©AP
Ομάδες: Αγγλία - Δυτική Γερμανία
Τελικό σκορ: 4-2
Αξέχαστες στιγμές: Η Γερμανία ισοφαρίζει στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας του αγώνα για να ακολουθήσει - στην αρχή της παράτασης - η πιο αμφιλεγόμενη φάση στην ιστορία των Μουντιάλ καθώς μέχρι και σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν πέρασε ή όχι η μπάλα τη γραμμή στο τρίτο γκολ των Άγγλων.
Διοργανώτρια χώρα: Αγγλία

  1970: Βραζιλία

©Getty

Ομάδες: Βραζιλία - Ιταλία
Τελικό σκορ: 4-1
Αξέχαστες στιγμές: Το γκολ του αρχηγού της Βραζιλίας Κάρλος Αλμπέρτο στο 86ο λεπτό που ήρθε ως απόρροια της συγκλονιστικότερης αλληλουχίας πασών στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων στην οποία συμμετείχαν οι 9 από τους 11 βραζιλιάνους παίκτες!
Διοργανώτρια χώρα: Μεξικό
1974: Δυτική Γερμανία
©AP

Ομάδες: Δυτική Γερμανία - Ολλανδία
Τελικό σκορ: 2-1
Αξέχαστες στιγμές: Το "άνοιγμα" του σκορ από την Ολλανδία μόλις στο 2ο λεπτό του αγώνα με πέναλτι (το πρώτο που δόθηκε ποτέ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου) που προήλθε από συνεχόμενες πάσες των παικτών των "οράνιε" και χωρίς προηγουμένως να έχει καν αγγίξει την μπάλα κάποιος Γερμανός παίκτης!
Διοργανώτρια χώρα: Γερμανία

1978: Αργεντινή

Ομάδες: Αργεντινή - Ολλανδία
Τελικό σκορ: 3-1
Αξέχαστες στιγμές: Ένας γεμάτος πάθος και αντιδικίες τελικός, με τους Ολλανδούς να κατηγορούν τους διοργανωτές Αργεντίνους ότι καθυστερούν ηθελημένα την έναρξή του για να παθιαστεί ακόμα περισσότερο το πλήθος στις κερκίδες. Γι' αυτό και αρνήθηκαν μετά το τέλος του αγώνα να παραστούν στην τελετή λήξης της διοργάνωσης ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Διοργανώτρια χώρα: Αργεντινή

1982: Ιταλία
©AP
Ομάδες: Ιταλία - Δυτική Γερμανία
Τελικό σκορ: 3-1
Αξέχαστες στιγμές: Και τα τέσσερα γκολ σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο με την Ιταλία να κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο για τρίτη φορά στην ιστορία της.
Διοργανώτρια χώρα: Ισπανία
1986: Αργεντινή
Ομάδες: Αργεντινή - Δυτική Γερμανία
Τελικό σκορ: 3-2
Αξέχαστες στιγμές: Τέσσερα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, τα τρια εκ των οποίων μπήκαν σε ένα δεκάλεπτο (στο 74', στο 80' και στο 83').
Διοργανώτρια χώρα: Μεξικό

1990: Δυτική Γερμανία
©AP
Ομάδες: Δυτική Γερμανία - Αργεντινή
Τελικό σκορ: 1-0
Αξέχαστες στιγμές: Ο πρώτος τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου που είχε αποβολή παίκτη (δυο κόκκινες κάρτες για την Αργεντινή) αλλά και ο πρώτος στον οποίο κάποια απ' τις δυο ομάδες δεν σκόραρε καθόλου (Αργεντινή).
Διοργανώτρια χώρα: Ιταλία
 
1994: Βραζιλία
©AP
Ομάδες: Βραζιλία - Ιταλία
Τελικό σκορ: 0-0 (3-2 η Βραζιλία στα πέναλτι)
Αξέχαστη στιγμή: Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο ο νικητής του οποίου κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι.
Διοργανώτρια χώρα: Η.Π.Α.

 1998: Γαλλία
Ομάδες: Βραζιλία - Γαλλία
Τελικό σκορ: 0-3
Αξέχαστη στιγμή: Τα δυο γκολ του Ζινεντίν Ζιντάν και τις δυο μοναδικές χαμένες ευκαιρίες του ανέτοιμου για τον τελικό Ρονάλντο. Η Γαλλία παρά την αποβολή του Μαρσέλ Ντεσαγί 20 λεπτά πριν το τέλος, όχι μόνο άντεξε αλλά έβαλε και τρίτο γκολ.
Διοργανώτρια χώρα: Γαλλία
2002: Βραζιλία
©AP
Ομάδες: Γερμανία - Βραζιλία
Τελικό σκορ: 0-2
Αξέχαστη στιγμή: Τα δυο γκολ που πέτυχε ο Ρονάλντο στο δεύτερο ημίχρονο, ισοφαρίζοντας το μουντιαλικό ρεκόρ του Πελέ.
Διοργανώτρια χώρα: Ιαπωνία και Νότια Κορέα
©AP







Ομάδες: Ιταλία - Γαλλία


Τελικό σκορ: 1-1 (5-3 η Ιταλία στα πέναλτι)


Αξέχαστη στιγμή: Η κόκκινη κάρτα που δέχθηκε στην παράταση ο ηγέτης της Γαλλίας Ζινεντίν Ζιντάν για το χτύπημα με το κεφάλι στον Ιταλό Μάρκο Ματεράτσι.


Διοργανώτρια χώρα: Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις