ΣΙΝΕ

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ποντιακή Αθλητική Ένωση Ροδόπη

Ανέγερση μνημείου για τη γενοκτονία των Ποντίων ζητά από τη δημοτική αρχή
Ενημερωτικό υλικό και σε ηλεκτρονική μορφή για το ιστορικό της γενοκτονίας των Ποντίων μοίρασαν χθες το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης τα μέλη της Ποντιακής Αθλητικής Ένωσης Ροδόπης, τιμώντας την ημέρα μνήμης.
Ένα βιβλίο συλλογής υπογραφών άνοιξε, ώστε... να ζητηθεί από τη δημοτική αρχή η ανέγερση μνημείου στη μνήμη του ποντιακού ελληνισμού που έζησε το δικό του ολοκαύτωμα στις αρχές του 20ου αιώνα.

«Είναι ανεπίτρεπτο για μας να υπάρχει μνημείο Εβραίων και να μην υπάρχει ένα μνημείο Ποντίων, όταν η Κομοτηνή και ο νομός Ροδόπης έχει τόσο σημαντικό αριθμό ποντιακού στοιχείου», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης, Μιχάλης Κακουλίδης.

Ο κ. Κακουλίδης μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε:
«Η σημερινή μέρα είναι δύσκολη μέρα για μας, για όλους τους Ποντίους. Ουσιαστικά είναι η επέτειος της γενοκτονίας 350 χιλιάδων Ποντίων από τον Κεμάλ. Πριν από μερικές μέρες ανακαλύφθηκαν στη Σαμσούντα ένας ομαδικός τάφος που έχει καθοριστεί ότι είναι από τη γενοκτονία», είπε.

Αν και ακόμα, όπως σημείωσε, δεν είναι γνωστό τι ακριβώς συνέβη, εντούτοις, όπως είπε, ο τάφος, ανακαλύφθηκε πριν από 15 μέρες και έχει ομολογηθεί από τις τουρκικές αρχές. «Οι πρώτες πληροφορίες, μέσα από την Τουρκία, λένε ότι είναι τάφος Ποντίων. Η Τουρκία έχει παραδεχθεί ότι βρέθηκε αυτός ο τάφος, από κει και πέρα χρειάζεται να ασκηθούν πιέσεις», σημείωσε.

Στην πλατεία στήθηκαν κάποια σταντς με φωτογραφικό υλικό για να ενημερωθεί ο κόσμος για τη συγκεκριμένη μέρα.

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα, η Τουρκία, εφόσον θέλει να κάνει βήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τη γενοκτονία και να ζητήσει συγνώμη από την Ελλάδα και τον ποντιακό ελληνισμό. Παράλληλα, προσφέρουμε κι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του κάθε Έλληνα πρωθυπουργού για να πιέσει με όπλο την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και να φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία. Όχι μόνο να μας φέρνει σε δύσκολη θέση η Τουρκία πιέζοντάς μας για πολλά πράγματα. Πρέπει να ζητάμε κι εμείς κι ένα από αυτά που μπορούμε να ζητήσουμε είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων», σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις από την Ποντιακή Ένωση συνεχίστηκαν το απόγευμα με τη διοργάνωση ενός τουρνουά ποδοσφαίρου στο ΔΑΚ με τη συμμετοχή των ποδοσφαιρικών ομάδων του Πανθρακικού, της Καβάλας και της SKODA Ξάνθης, καθώς και της Ποντιακής Αθλητικής Ένωσης Ροδόπης.

Το βράδυ, στις 9:30 τα μέλη του συλλόγου στο Ηρώο της πόλης έκαναν καθιστική διαμαρτυρία και κατάθεση στεφανιών στη μνήμη των 350 χιλιάδων θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

e-pontos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις