ΣΙΝΕ

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Ουρουγουάη-Γκάνα 4-2 στα πέναλτι (1-1 κ.α.)

Ύστερα από 40 χρόνια η Ουρουγουάη επέστρεψε δυναμικό στην παγκόσμια ποδοσφαιρική σκηνή! Η «σελέστε» - που έχει αναδειχθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1930 και το 1950 - κατάφερε να ξεπεράσει στο «Σόκερ Σίτι Στέιντιουμ» του Γιοχάνεσμπουργκ το εμπόδιο της.... φιλότιμης Γκάνας στη διαδικασία των πέναλτι (4-2, με τον κανονικό αγώνα και την παράταση να τελειώνουν με σκορ 1-1) και για πρώτη φορά μετά το Μουντιάλ του 1970 θα δώσει το «παρών» σε ημιτελική φάση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη.
Η αναμέτρηση ήταν άκρως δραματική, καθώς στο τελευταίο λεπτό της παράτασης η Γκάνα κέρδισε πέναλτι (ο Σουάρες σταμάτησε την μπάλα με το χέρι πριν τη γραμμή του τέρματος κι αποβλήθηκε γι' αυτό), αλλά ο Ασαμόα Γκίαν δεν τα κατάφερε απ' την άσπρη βούλα στέλνοντας την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Μουσλέρα. Ο Ουρουγουανός πορτιέρο ήταν ο πρωταγωνιστής της ομάδας του στη διαδικασία των πέναλτι, αφού απέκρουσε δύο (των Μένσα και Αντίγια) και ο γνώριμός μας απ' το πέρασμά του απ' τον Άρη, Αμπρέου, ήταν αυτός που εκτέλεσε εύστοχα το τελευταίο και καθοριστικό πέναλτι για τους Λατινοαμερικάνους. Νωρίτερα, στην κανονική διάρκεια του αγώνα τα γκολ είχαν σημειώσει ο Μουντάρι στην εκπνοή του α' ημιχρόνου και ο Φορλάν με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 55'.

Οι Ουρουγουανοί μπήκαν στο ματς πιο «ορεξάτοι» κι ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, χωρίς όμως να καταφέρνουν να
γίνουν ουσιαστικά απειλητικοί προς την αντίπαλη εστία στο πρώτο τέταρτο. Η πρώτη αξιόλογη φάση σημειώθηκε στο 18', όταν ύστερα από εκτέλεση κόρνερ απ' τον Φορλάν, ο Καβάνι έπιασε την κεφαλιά, η μπάλα βρήκε στον Μενσά και πήρε το δρόμο προς την εστία του Κίνγκσον, αλλά ο τελευταίος απέκρουσε ενστικτωδώς με το κεφάλι!


Στο 25' ο Φορλάν και στο 26' ο Σουάρες δεν κατάφεραν να νικήσουν τον Κίνγκσον και με την συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου η Γκάνα άρχισε να βγαίνει πιο αποφασιστικά μπροστά. Μάλιστα, κατάφερε να δημιουργήσει δύο ευκαιρίες μέσα σ' ένα δίλεπτο, στο 30' με την κεφαλιά του Βόρσα και στο 31' με το σουτ του Ασαμόα Γκίαν. Στο 38' ο τεχνικός της Ουρουγουάης, Όσκαρ Ταμπάρες, απέσυρε τον τραυματία Λουγκάνο περνώντας στη θέση του τον Σκότι. Οι Γκανέζοι επιχείρησαν να προηγηθούν πριν τη λήξη του ημιχρόνου και το κατάφεραν αυτό στις καθυστερήσεις, όταν ο Μουντάρι μ' ένα φοβερό μακρινό σουτ ξεγέλασε τον Μουσλέρα, καθώς έδωσε πολλά φάλτσα στην μπάλα.

Με το ξεκίνημα του β' μέρους η Ουρουγουάη κυνήγησε το γρήγορο γκολ της ισοφάρισης κι αυτό ήλθε απ' τον Ντιέγκο Φορλάν (αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης). Ο ηγέτης της «σελέστε» με αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κίνγκσον κι έφερε το ματς στα «ίσα» δίνοντας παράλληλα και το ψυχολογικό προβάδισμα στην Ουρουγουάη. Αυτό φάνηκε στα λεπτά που ακολούθησαν, αφού οι Λατινοαμερικάνοι έχασαν αρκετές ευκαιρίες.

Στο 63' ο Σουάρες σε κενή εστία δεν κατάφερε να σκοράρει, στο 70' ο ίδιος παίκτης σούταρε από κοντά πάνω στον Κίνγκσον, στο 74' το απευθείας φάουλ του Φορλάν πέρασε δίπλα απ' την εστία της Γκάνας, στο 78' ο Κίνγκσον απέκρουσε την εκπληκτική κεφαλιά του Σουάρες και στο 81' ο Πέρες σε επικίνδυνη αντεπίθεση σούταρε από μακριά ψηλά άουτ. Ο νικητής θα κρινόταν στην παράταση, με τους παίκτες των δύο ομάδων να δείχνουν εξαιρετικά κουρασμένοι για δημιουργία αξιόλογων φάσεων. Στην ουσία μέχρι το 119' δεν είχαμε τη μεγάλη φάση, αλλά στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων όλα άλλαξαν.

Ο Σουάρες πάνω στη γραμμή έδιωξε με τα χέρια την κεφαλιά του Αντίγια, με συνέπεια ο Πορτογάλος διαιτητής Μπενκερένσα να του δείξει την κόκκινη κάρτα και να σημειώσει πέναλτι υπέρ της Γκάνας. Ο Ασαμόα Γκίαν ανέλαβε να εκτελέσει την «εσχάτη των ποινών», αλλά έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Μουσλέρα και στη συνέχεια άουτ! Έτσι, η όλη διαδικασία ανάδειξης της ομάδας που θ' αντιμετωπίσει την Ολλανδία στον α' ημιτελικό της ερχόμενης Τρίτης μεταφέρθηκε στα πέναλτι. Εκεί, οι Ουρουγουανοί έδειξαν μεγαλύτερη ψυχραιμία και με ήρωα τον Μουσλέρα που απέκρουσε δύο «σφράγισαν» το εισιτήριο για τους «4», την στιγμή που η Γκάνα «πέταξε» την ευκαιρία να γίνει η πρώτη αφρικανική ομάδα που θα έφτανε τόσο μακριά σ' ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.
Διαιτητής: Ολεγκάριο Μπενκερέσα (Πορτογαλία)
Κίτρινες κάρτες: Φουτσίλε, Αρεβάλο, Πέρες / Πέιντσιλ, Σαρπέι, Τζον Μενσά
Κόκκινη κάρτα: 120' Σουάρες
Οι συνθέσεις:
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Όσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Λουγκάνο (38' Σκότι), Βικτορίνο, Φουτσίλε, Μ. Περέιρα, Πέρες, Αρεβάλο, Καβάνι (76' Αμπρέου), Α. Φερνάντες (46' Λοντέιρο), Σουάρες, Φορλάν
ΓΚΑΝΑ (Μίλοβαν Ράγεβατς): Κίνγκσον, Πέιντσιλ, Τζον Μενσά, Βορσά, Σαρπέι, Ανάν, Κ.Π. Μποάτενγκ, Ινκουμ (74' Απια), Μουντάρι (88' Αντίγια), Ασαμόα, Ασαμόα Γκίαν.


Θυμηθείτε την εξέλιξη του αγώνα...

21.32 Ο Πορτογάλος Μπενκερένσα σφυρίζει την έναρξη του αγώνα.

3' / Η πολύ επικίνδυνη σέντρα-σουτ του Φερνάντες από δεξιά έδωσε περίεργη τροχιά στην μπάλα, που πέρασε παράλληλα απ' την εστία της Γκάνας, με τον Κίνγκσον να έχει εξουδετερωθεί.

5' / Το πρώτο κόρνερ στο ματς είναι για λογαριασμό της Ουρουγουάης με εκτελεστή τον Φορλάν.

11' / Ο Σουάρες με πολύ όμορφη ενέργεια απέφυγε τον Βόρσα μπήκε στην περιοχή της Γκάνας από πλάγια αριστερά, αλλά το πλασέ του μπλόκαρε ο Κίνγκσον.

14' / Μακρινή εκτέλεση φάουλ του Φορλάν, ο Κίνγκσον κάνει λάθος υπολογισμό διώχνοντας με γροθιές, αλλά στη διεκδίκηση της μπάλας του γίνεται φάουλ και η φάση τελειώνει.

18' / Εκτέλεση κόρνερ απ' τον Φορλάν, ο Καβάνι έπιασε την κεφαλιά, η μπάλα βρήκε στον Μενσά και πήρε το δρόμο προς την εστία του Κίνγκσον, αλλά ο τελευταίος απέκρουσε ενστικτωδώς με το κεφάλι! Καλή στιγμή για την Ουρουγουάη.

20' / Κίτρινη κάρτα στον Φουσίλε (Ουρουγουάη) για αντιαθλητικό μαρκάρισμα πάνω στον Ασαμόα. Αν προκριθεί η «σελέστε», ο Φουσίλε δεν θ' αγωνιστεί στον ημιτελικό.

25' / Σουτ του Φορλάν εκτός περιοχής με το δεξί έστειλε την μπάλα άουτ.

26' / Η πιο καλή στιγμή στο ματς, με τον Σουάρες να πιάνει ένα δυνατό σουτ και τον Κίνγκσον ν' αποκρούει με την άκρη των δαχτύλων του σε κόρνερ.

30' / Πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Γκάνα, με τον Βόρσα ύστερα από εκτέλεση κόρνερ να πιάνει την κεφαλιά και να στέλνει την μπάλα ελάχιστα έξω απ' την εστία του Μουσλέρα.

31' / Γρήγορη αντεπίθεση για την Γκάνα, με τον Ασαμόα Γκίαν να σουτάρει από πλεονεκτική θέση και να στέλνει την μπάλα λίγα εκατοστά έξω απ' το αριστερό δοκάρι της εστίας της Ουρουγουάης. Δύο σπουδαίες χαμένες ευκαιρίες σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα για τους Γκανέζους, που μέχρι το 29' δεν είχαν απειλήσει τη «σελέστε».

38' / Αλλαγή (αναγκαστική) για την Ουρουγουάη. Ο Σκότι αντικαθιστά τον τραυματία Λουγκάνο.

39' / Σέντρα του Μπόατενγκ από δεξιά, ο Μουντάρι έπιασε διαγώνια κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα έξω απ' το αριστερό δοκάρι της εστίας του Μουσλέρα.

42' / Πολύ άσχημη πτώση του Φουσίλε, με τον αριστερό ώμο και το κεφάλι του να βρίσκουν στο έδαφος. Τελικά ένα λεπτό αργότερα σηκώθηκε ζαλισμένος και ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα επανήλθε στον αγωνιστικό χώρο.

44' / Μακρινό σουτ του Γκίαν, η μπάλα στα χέρια του Μουσλέρα.

45' / Ο Μπόατενγκ επιχείρησε να πιάσει το ανάποδο ψαλίδι, αλλά χωρίς επιτυχία στέλνοντας την μπάλα άουτ.

45' / Δύο τα λεπτά των καθυστερήσεων στο α' μέρος.

45'+2-ΓΚΟΛ! Ουρουγουάη-Γκάνα 0-1 / Ο Μουντάρι μ' ένα φοβερό μακρινό σουτ ξεγέλασε τον Μουσλέρα (αφού έδωσε πολλά φάλτσα στην μπάλα) κι άνοιξε το σκορ για λογαριασμό της Γκάνας!

22.20 Λήξη ημιχρόνου. Ουρουγουάη-Γκάνα 0-1.

22.35 Έναρξη του β' ημιχρόνου.

46' / Αλλαγή για την Ουρουγουάη. Ο Λοδέιρο αντικαθιστά τον Φερνάντες.

48' / Κίτρινη κάρτα στον Αρεβάλο Ρίος.

54' / Κίτρινη κάρτα στον Πάντσιλ (Γκάνα) για αντιαθλητικό μαρκάρισμα πάνω στον Φουσίλε.

55'-ΓΚΟΛ! / Ουρουγουάη-Γκάνα 1-1 / Καταπληκτική εκτέλεση φάουλ του Φορλάν από αριστερά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κίνγκσον, που ξεγελάστηκε απ' τα φάλτσα που πήρε η τελευταία!

58' / Ο Γκίαν αν και σε αντικανονική θέση δοκίμασε το δυνατό σουτ, αλλά ο Μουσλέρα έπεσε στη δεξιά του γωνιά κι απέκρουσε.

59' / Κίτρινη κάρτα στον Πέρες (Ουρουγουάη) για σκληρό φάουλ πάνω στον Ασαμόα.

63' / Τεράστια ευκαιρία για την Ουρουγουάη να «γυρίσει» το ματς. Ο Φορλάν έβγαλε σέντρα-«λουκούμι» από αριστερά για τον Πέρες, αλλά ο τελευταίος απέτυχε σε (σχεδόν) κενό τέρμα να σημειώσει γκολ (ο Κίνγκσον βρισκόταν εκτός θέσης), καθώς έστειλε την μπάλα άουτ.

68' / Εκτέλεση φάουλ του Ασαμόα Γκίαν στέλνει την μπάλα πάνω απ' την εστία του Μουσλέρα.

70' / Όμορφος συνδυασμός Λοδέιρο και Σουάρες, με τον τελευταίο να σουτάρει από πλεονεκτική θέση και τον Κίνγκσον ν' αποκρούει σωτήρια σε κόρνερ.

73' / Μετά την λάθος απομάκρυνση απ' τον Βικτορίνο, ο Ασαμόα Γκίαν γίνεται κάτοχος της μπάλας και δοκιμάζει το δυνατό σουτ, όμως ο Μουσλέρα μπλοκάρει.

74' / Αλλαγή για την Γκάνα. Ο Άπια αντικαθιστά τον Ίνκουμ.

74' / Εκτέλεση φάουλ του Φορλάν στέλνει την μπάλα ελάχιστα έξω απ' το αριστερό δοκάρι της εστίας του Κίνγκσον.

76' / Αλλαγή για την Ουρουγουάη. Ο Αμπρέου αντικαθιστά τον Καβάνι.

77' / Κίτρινη κάρτα στον Σάρπεϊ (Γκάνα) για φάουλ πάνω στον Σουάρες.

78' / Εκτέλεση φάουλ του Φορλάν από δεξιά, ο Σουάρες έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Κίνγκσον απομάκρυνε εντυπωσιακά σε κόρνερ.

82' / Μεγάλη ευκαιρία για την Ουρουγουάη, με το μακρινό σουτ του Πέρες να περνάει άουτ.

82' / Σουτ του Φουσίλε στέλνει την μπάλα άουτ.

88' / Αλλαγή για την Γκάνα. Ο Αντίγια αντικαθιστά τον Μουντάρι.

90' / Τρία τα λεπτά των καθυστερήσεων.

23.23 Λήξη του 90λέπτου. Ουρουγουάη-Γκάνα 1-1. Οδηγούμαστε σε ημίωρη παράταση.

23.28 Έναρξη του α' ημιχρόνου της παράτασης.

93' / Κίτρινη κάρτα στον Μένσα (Γκάνα).


95' / Μακρινό σουτ του Ασαμόα δεν βρίσκει στόχο.


100' / Η κούραση είναι εμφανέστατη και στις δύο ομάδες.

105' / Ένα λεπτό οι καθυστερήσεις.


23.44 Λήξη α' ημιχρόνου παράτασης. Ουρουγουάη-Γκάνα 1-1.



23.45 Έναρξη β' ημιχρόνου παράτασης.


110' / Σέντρα του Άπια από δεξιά, ο Ασαμόα Γκίαν πιάνει την κεφαλιά και στέλνει την μπάλα άουτ.

114' / Σουτ του Φορλάν έστειλε την μπάλα άουτ.

118' / Πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Γκάνα, με την κεφαλιά του Μπόατενγκ από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση να περνάει άουτ.

119' / Ο Μουσλέρα έδιωξε με γροθιές την μπάλα, όταν αυτή ύστερα από σέντρα του Ανάν κόντραρε σε Ουρουγουανό αμυντικό.

120' / Ένα το λεπτό της καθυστέρησης.

120+1' / Πέναλτι για την Γκάνα, αφού ο Σουάρες σταμάτησε την μπάλα με το χέρι, πριν αυτή περάσει τη γραμμή.

120'+1' / Κόκκινη κάρτα στον Σουάρες (Ουρουγουάη).

120'+2' / Ο Ασαμόα Γκίαν στέλνει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Μουσλέρα και άουτ!

00.02 / Λήξη αγώνα. Γκάνα-Ουρουγουάη 1-1. Ο νικητής θα κριθεί στη διαδικασία των πέναλτι.

Η διαδικασία των πέναλτι...

Ουρουγουάη-Γκάνα 1-0 (Φορλάν-γκολ)

Ουρουγουάη-Γκάνα 1-1 (Γκίαν-γκολ)

Ουρουγουάη-Γκάνα 2-1 Βικτορίνο-γκολ)

Ουρουγουάη-Γκάνα 2-2 (Άπια-γκολ)

Ουρουγουάη-Γκάνα 3-2 (Σκότι-γκολ)

Ουρουγουάη-Γκάνα 3-2 (Μένσα-απέκρουσε ο Μουσλέρα)

Ουρουγουάη-Γκάνα 3-2 (Περέιρα-άουτ)

Ουρουγουάη-Γκάνα 3-2 (Αντίγια-απέκρουσε ο Μουσλέρα)

Ουρουγουάη-Γκάνα 4-2 (Αμπρέου-γκολ)

Η Ουρουγουάη προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και θ' αντιμετωπίσει την Ολλανδία.
sportnooz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις