ΣΙΝΕ

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Μάρκος Μπόλαρης: "Δε δικαιολογείται αύξηση στην τιμή αλεύρων και ψωμιού

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhs4CPMhcd73fhKo_X6dRi7Bo3u7k3wyy-YCDqJLLnnvVnjN9F5NIhOAq8AsUoHqJZrOHqq32gDDXxpDBsnh4KPPK5ssmT0bLJw_NpkhxcdQclE-aZKd4KjcbnE06NyC0q2uA9-wKxfDNk/s1600/psomi_02.jpgΟύτε 1 λεπτό αύξηση στην τιμή του ψωμιού δεν δικαιολογείται» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος "εδρεύει" στη Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν υπόνοιες για εναρμονισμένη πρακτική (σ.σ. καρτέλ), και γι' αυτό η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να ληφθουν ασφαλιστικά μέτρα.
Ο κ. Μπόλαρης επισήμανε δε ότι η τιμή του ψωμιού είχε εκτιναχθεί με την επισιτιστική κρίση του 2008, και έκτοτε παρέμεινε στα επίπεδα του 2008 παρότι οι τιμές των αλεύρων μετέπειτα μειώθηκαν στις αγορές. Ο υφυπουργός επικαλέστηκε ανακοίνωση της Κομισιόν με την οποία τονίζεται ότι η ΕΕ εισάγει μόλις 1 εκατ. τόνους σιτηρών από τη Ρωσία, τη στιγμή που η εσωτερική παραγωγή της ΕΕ. ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατ. τόνους.
Στα μέσα της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι κοστολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες αλευροβιομηχανίες της χώρας αλλά και σε αρτοποιεία, μετά τις αναίτιες ανατιμήσεις στα άλευρα.
Εμείς, να κάνουμε, από μέρους μας, μια... μπακαλίστικη προσέγγιση του θέματος: Η χώρα χρειάζεται 650.000 τόννους σιτάρι, για τις ανάγκες της. Η χώρα παράγει 1.200.000 τόννους σιτάρι, άρα 100% πάνω από τις ανάγκες της. Για ποιον λόγο να αυξηθεί η τιμή του αλευριού, αφού -για το εσωτερικό, τουλάχιστον- οι ανάγκες μας είναι καλυμμένες και δε χρειάζεται εισαγωγή του ακριβού ρωσικού σιταριού, ή άλλων χωρών που θα ακολουθήσουν, στις εξαγωγές τους, κερδοσκοπική τακτική; Για ποιον λόγο εισάγουν γερμανικό αλεύρι οι αλευροβιομηχανίες αφού η χώρα παράγει τις ποσότητες που χρειάζεται και τις υπερκαλύπτει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις