ΣΙΝΕ

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Η μάχη του... ξύλινου σταυρού στην Πολωνία



Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Προεδρική κατοικία στη Βαρσοβία, για να διαμαρτυρηθούν για την ανέγερση ενός ξύλινου σταυρού για την μνήμη του τέως Προέδρου της χώρας Λεχ Καζίνσκυ και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων που σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα τον Απρίλιο.

Ο δίδυμος αδελφός του τέως Προέδρου Γιαροσλάβ Καζίνσκυ ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PIS), κατέθεσε στεφάνι στον ξύλινο σταυρό και προσευχήθηκε μαζί με άλλα μέλη του κόμματος.


Η ατμόσφαιρα το προηγούμενο βράδυ ήταν πολύ τεταμένη. Χιλιάδες νεαροί διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν την μεταφορά του σταυρό από την Προεδρική κατοικία στην εκκλησία της Αγίας Άννας, με το επιχείρημα πως καταστρατηγείται ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους και μετατρέπονται σε θεοκρατικό έθνος. Η αστυνομία επενέβη και χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος.


Η πανίσχυρη Πολωνική εκκλησία εμφανίζεται διχασμένη και αρκετοί μετριοπαθείς κληρικοί τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσης του σταυρού. Την ίδια ώρα σε μια προσπάθεια διακωμώδησης αλλά και απαξίωσης του ξύλινου σταυρού, μια ομάδα αποτελούμενη από ευφάνταστους «πιστούς»… του «Ιπτάμενου τέρατος σπαγγέτι», του «Αόρατου ροζ μονόκερου», μαζί με αναρχικούς, σκληροπυρηνικούς οπαδούς τοπικών ποδοσφαιρικών ομάδων αλλά και σωσίες του Έλβις Πρίσλευ (!) μαζεύτηκαν για να ζητήσουν την απομάκρυνση του σταυρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις