ΣΙΝΕ

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Πέθανε ο δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης



Σε ηλικία 87 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού Δημήτρης Ιωαννίδης, ένας εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιωαννίδης ένιωσε δυσφορία το πρωί της Κυριακής και μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου και εξέπνευσε στις δέκα το πρωί της Δευτέρας.


Στη διάρκεια της Χούντας διετέλεσε διοικητής της ΕΣΑ. Ο Ιωαννίδης, ο οποίος συνέδεσε άμεσα το όνομά του και με την εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973 ηγήθηκε δικού του πραξικοπήματος ανατρέποντας τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και αναλαμβάνοντας ο ίδιος τα ηνία της χώρας. Έχει μείνει γνωστός ως ο "αόρατος δικτάτωρ". Το δικτατορικό καθεστώς του Ιωαννίδη, που αποδείχτηκε σκληρότερο από το προηγούμενο, προχώρησε στο πραξικόπημα στην Κύπρο - με το οποίο ανετράπη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος - και αυτό οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974.

Είχε καταδικαστεί σε θάνατο αλλά η ποινή του μετατράπηκε αμέσως σε επτάκις ισόβια κάθειρξη, κατόπιν αποφάσεως του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Μαζί με τον Ντερτιλή ήταν ο μόνος που απέμεινε φυλακισμένος καθώς αρνήθηκε να ζητήσει χάρη.


Ήταν παντρεμένος και δεν είχε παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις