ΣΙΝΕ

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Διπλασιάστηκαν οι νεκροί στη Μόσχα – Νέος εφιάλτης η χολέρα (video)



- Το τοξικό νέφος σε συνδυασμό με τον καύσωνα σκορπάνε τον θάνατο στη ρωσική πρωτεύουσα
- Γέμισαν τα νεκροτομεία της πόλης - Τα δηλητηριώδη αέρια είναι 2 και 3 φορές πάνω από το φυσιολογικό όριο
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κέντρο πυρηνικών αποβλήτων - Φόβοι πως θα ξεσπάσει χολέρα
- Δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο καύσωνα τα τελευταία 1.000 χρόνια!

Καταγράφονται 700 θάνατοι την ημέρα ενώ σε κανονικές συνθήκες οι νεκροί κυμαίνονται μεταξύ 360 και 380. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Τώρα οι πυρκαγιές και
η μεταφορά επικίνδυνων ουσιών στην ατμόσφαιρα έχουν επιδεινώσει την κατάσταση με αποτέλεσμα ακόμη και τα νεκροτομεία της πρωτεύουσας να κινδυνεύουν από... ασφυξία.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους ήδη έχουν μεταφερθεί στα νεκροτομεία της Μόσχας 1.300 πτώματα την ώρα που μπορούν να χωρέσουν 1.500.

Υπάρχει πλέον άμεσος κίνδυνος τα νοσοκομεία να μην μπορούν να δεχθούν τον όγκο της αμέσως επόμενες ημέρες με ανυπολόγηστες για την υγεία συνέπειες.


Πέρα απ' όλα αυτά, οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να εκδηλωθούν επιδημίες και ιδιαίτερα επιδημία χολέρας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών Γκενάντι Ονιστσένκο, οι υγειονομικές υπηρεσίες ενίσχυσαν τους ελέγχους για λοιμώδεις νόσους εξαιτίας ενδείξεων όπως ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων οξείας γαστρεντερίτιδας και η επιδείνωση της ποιότητας του νερού σε 52 από τις 83 ρωσικές περιφέρειες.


"Φοβούμαστε μήπως έρθει χολέρα από τη νοτιοανατολική Ασία, το Πακιστάν, όπου η κατάσταση δεν είναι καλή. Παίρνουμε μέτρα για να οργανώσουμε τον έλεγχο των τροφίμων και ζητούμε την παράδοση πόσιμου νερού εκεί όπου οι πηγές υδροδότησης έχουν στερέψει", διευκρίνισε ο Ονιστσένκο.


Τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί και 3,1 φορές πάνω από το κανονικό, ενώ τα σωματίδια 2 φορές και 2,5 φορές οι υδρογονάνθρακες. Οι αρχές της πρωτεύουσας αναγκάστηκαν να ανοίξουν πολλά καταφύγια που διαθέτουν μηχανήματα καθαρισμού του αέρα και είναι χτισμένα για περίπτωση πυρηνικού πολέμου.


Ο δηλητηριώδης καπνός, απο την αργή καύση των επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης αλλά και απο τις δασικές πυρκαγιές στα περίχωρα της πόλης, διαρκώς πυκνώνει και εισχωρεί σε κτίρια, ακόμα και στο μετρό της πόλης.


Oι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι πιο δυσοίωνες από χθες αφού εκτιμούν ότι το νέφος του καπνού από τις πυρκαγιές θα διατηρηθεί πάνω από τη Μόσχα τουλάχιστον ως το τέλος της εβδομάδας, έστω κι αν λίγο δροσίσει.

Αυτό δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού Μετεωρολογικού Κέντρου Ντμίτρι Κίκτιεφ, αμφισβητώντας τις προβλέψεις συναδέλφων του ότι Τρίτη με Τετάρτη το νέφος θα παρασυρθεί προς άλλη κατεύθυνση.


Σύμφωνα με άλλες προβλέψεις στα μέσα της εβδομάδας και ειδικά την Τετάρτη θα πέσουν δυνατές βροχές, που θα βοηθήσουν καθοριστικά στη βελτίωση της κατάστασης.


Υψηλές παραμένουν και οι συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων στην ατμόσφαιρα της Μόσχας, όπου το μονοξείδιο του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούσαν το μεσημέρι κατά 2,2 φορές τις ανώτατες επιτρεπτές τιμές και οι ειδικοί υδρογονάνθρακες κατά 3,5 φορές, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές ήταν πολύ χειρότερες καθώς η υπέρβαση το τελευταίο 24ωρο ήταν 9 (!) φορές για τα αιωρούμενα σωματίδια, 3,3 φορές για το μονοξείδιο του άνθρακα, 0,7-4,5 για το διοξείδιο του αζώτου και ως 1,4 φορές για το οξείδιο του αζώτου.


Η ζέστη διατηρεί και τις τιμές του όζοντος κατά 5,4 φορές πάνω από το φυσιολογικό.


Δυσάρεστα είναι και τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της πόλης της Μόσχας Αντρέι Σελτσόφσκι, διαπιστώνοντας αύξηση της θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 2 φορές. «Εάν στο παρελθόν είχαμε καθημερινά στη Μόσχα 360-380 θανάτους, τώρα είναι περίπου 700», είπε ο κ. Σελτσόφσκι στο πρακτορείο Ιντερφάξ, αν και ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερες αυξήσεις στους θανάτους.


Τα σχετικά ρεπορτάζ, που βασίστηκαν στα στοιχεία των γραφείων κηδειών και δημοσιεύτηκαν στην οικονομική ημερήσια «Κομερσάντ» εκτιμούν ότι οι θάνατοι είναι αυξημένοι κατά 2,5-3 φορές, ωστόσο δεν έλειψαν και οι εκτιμήσεις για αύξηση έως 8-10 φορές.


Δηλητηριώδες νέφος καπνού κάλυψε το Σαββατοκύριακο και την Αγία Πετρούπολη και το Γεκατερινμπούργκ, την πρωτεύουσα των Ουραλίων, ωστόσο ως το πρωί της Δευτέρας είχε διαλυθεί λόγω των ευνοϊκών ανέμων.


Οι αρχές της Μόσχας δεν προτίθενται να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο της πόλης Βλαντίμιρ Ρέσιν.


Οι Μοσχοβίτες αντιμετωπίζουν την κρίση όπως μπορούν και εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα με όποια μέσα διαθέτουν.


Χθες ήταν υπερπλήρη όλα τα δρομολόγια λεωφορείων, τρένων και αεροπλάνων, ενώ τεράστιες ήταν και οι ουρές των αυτοκινήτων. Επίσης χθες αναχώρησαν αεροπορικώς από τη Μόσχα 104.440 επιβάτες, αριθμός ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.


Οι θερμοκρασίες στην πόλη κινούνται σταθερά γύρω στους 35 βαθμούς και στα περίχωρα, που καίγονται, φθάνουν ακόμη και τους 38. Εκτός από λίγες καθυστερήσεις σε μικρό αριθμό πτήσεων τα αεροδρόμια προσαρμόστηκαν και εργάζονται με ορατότητα 750-900 μέτρων.


Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών και τουριστικών πρακτόρων, ξεπουλήθηκαν όλα τα ελεύθερα πακέτα προς χώρες, που δεν έχουν βίζα για τους Ρώσους πολίτες, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαυροβούνιο.


Αρκετοί υποψήφιοι τουρίστες και παράγοντες του τουριστικού χώρου θέτουν μάλιστα το ερώτημα «γιατί δεν θα μπορούσε να αρθεί έστω και προσωρινά η ισχύς της Συνθήκης Σένγκεν για ανθρωπιστικούς λόγους, ώστε να διευκολυνθούν να πετάξουν ακόμη κι όσοι θα ήθελαν να πληρώσουν μια εκδρομή για να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα».


Όσοι κάτοικοι της Μόσχας δεν κατάφεραν να φύγουν, καταφεύγουν σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και χώρους με κλιματισμό, ακόμη και στα αυτοκίνητά τους, καθώς κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι μετά από τόσες μέρες ο καπνός και η οσμή του έχουν πλέον μπει μέσα στο εσωτερικό των κτιρίων και τα διαμερίσματα, που υποχρεωτικά δεν αερίζονται.


Πολλά παράπονα εκφράζονται και για τα 120 «κέντρα αναπνοής», που άνοιξε ο Δήμος της Μόσχας, πολλά από τα οποία δεν διαθέτουν κλιματισμό, παρά μόνο παρηγοριά και τσάι για τους ηλικιωμένους.


Την ίδια ώρα, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξαν οι αρχές την περιοχή γύρω από το κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων του Μαγιάκ. Το κέντρο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων βρίσκεται στην περιοχή του Τσελιαμπίνσκ, στα Ουράλια, 2.000 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.


Καίνε ακόμα 557 εστίες


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων 557 εστίες φωτιάς είναι ενεργές σε όλη τη Ρωσία και σε μια έκταση 174.000 στρεμμάτα. Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 247 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 239. Από το συνολικό αριθμό των πυρκαγιών οι 25 αφορούν αργή καύση επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης, η ατελής καύση της οποίας και παράγει το μεγαλύτερο όγκο του μονοξειδίου του άνθρακα.


Ελεγχόμενη χαρακτηρίζεται η κατάσταση και γύρω από το πυρηνικό κέντρο του Σνιέζινσκ στα Ουράλια, όπου η φωτιά απομακρύνθηκε από τα κτίρια με συντονισμένη νυχτερινή επιχείρηση, αλλά δεν έσβησε εντελώς.


Ο επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Ραφαήλ Ζακίροφ είπε ότι αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται 34 ιπτάμενα μέσα στην κατάσβεση των πυρκαγιών, εκ των οποίων 9 ξένα. Αύριο ο αριθμός θα ενισχυθεί με 2 αμφίβια Μπέριεφ Β-200 που παραλαμβάνονται κατευθείαν από το εργοστάσιο κατασκευής τους, 2 ελικόπτερα Κ-32, που φθάνουν από την Τουρκία, δύο αεροσκάφη από την Ιταλία κι ένα ακόμη από τη Γαλλία.


Κατά τη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο αρμόδιος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σαϊγκού ζήτησε αναδιάταξη των δυνάμεων και συγκέντρωσή τους στα πιο επικίνδυνα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Μόσχας, που μοιάζει ανυποχώρητο και ταλαιπωρεί ήδη για δεύτερη εβδομάδα τους κατοίκους της πρωτεύουσας.


Ο κ. Σαϊγκού προανήγγειλε «γενικευμένη επίθεση στα μέτωπα των περιχώρων της Μόσχας», που θα απαλλάξει τη ρωσική πρωτεύουσα από τις φωτιές σε 5-7 ημέρες.


Ο καπνός που έχει "πνίξει" τους Μοσχοβίτες, αποτελείται από επιβλαβή μικροσωματίδια , μεγέθους τουλάχιστον 10 μικρών, κυρίως μονοξειδίου του άνθρακα και συγκεκριμένων υδρογονανθράκων.


Ο μολυσμένος αέρας περιέχει επίσης σημαντικές συγκεντρώσεις οξειδίου του αζώτου και θειώδους αμμωνίου, ενώ το ποσοστό του οξυγόνου είναι μειωμένο.


Τι προκαλεί ο καπνός


Βρογχίτιδα

'Ασμα
Πνευμονικές αλλεργίες
Οφθαλμικές λοιμώξεις
Καρδιαγγειακά προβλήματα
"Για την αναπνοή, οι χειρουργικές και άλλες μάσκες βοηθούν κάπως κατά των ερεθισμών που προκαλούνται από τον καπνό, αλλά αυτό δεν διευθετεί το πρόβλημα της έλλειψης οξυγόνου στην ατμόσφαιρα. Δεν αναπνέουμε ευκολότερα", τονίζει ο γιατρός Πάβελ Λογκίνοφ του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Κέντρου της Μόσχας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις