ΣΙΝΕ

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ανακαλείται η εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους!!!

Την εξ ολοκλήρου ανάκληση της εγκυκλίου, βάσει της οποίας καλούνταν οι δημότες που τακτοποιούν ημιυπαίθριους χώρους, να καταβάλουν αναδρομικά τα δημοτικά τέλη που τους αφορούν, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος. "Ανακαλείται η συγκεκριμένη εγκύκλιος εξ ολοκλήρου, ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα αναληφθεί και θα καταργεί ή θα απαγορεύει, την αναδρομική εφαρμογή του υπολογισμού των δημοτικών τελών", ανέφερε.
Τι προηγήθηκε
Νωρίτερα, ο Γ. Ντόλιος έκανε λόγο για "παρερμηνεία", ότι δεν υπάρχει θέμα αναδρομικής επιβολής φόρου, ωστόσο επεσήμανε ότι παραμένει το δικαίωμα των δήμων να συνυπολογίζουν στο εξής τους ημιυπαίθριους στα ανταποδοτικά τέλη μέχρι και σε βάθος πενταετίας,
"Ο νόμος 3843/2010 του υπουργείου Περιβάλλοντος ρητά προβλέπει πως δεν επιβάλλεται αναδρομικά το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ), πλην των ανταποδοτικών, δηλαδή των τελών φωτισμού και καθαριότητας", επισήμανε.
Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση τα δημοτικά συμβούλια έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν ανταποδοτικά τέλη για το σύνολο της επιφάνειας ενός ακινήτου, περιλαμβανομένων και των κλειστών ή ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων. "Αυτή η δυνατότητα των δήμων παραμένει, καθώς δεν γίνεται ρητή μνεία στο νόμο το υπουργείου Περιβάλλοντος για τα ανταποδοτικά τέλη", υπογραμμίζει ο κ. Ντόλιος.
Υποχρέωση των δήμων θεωρεί, μάλιστα, ο υφυπουργός τον συνυπολογισμό των χώρων αυτών για τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη, αφού στην αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε διακριτική μεταχείριση, απέναντι σε εκείνους που έχουν δηλώσει και σε εκείνους που δεν έχουν δηλώσει τους ημιυπαίθριους χώρους.
Τι προέβλεπε η εγκύκλιος
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τα ανταποδοτικά τέλη συνεχίζουν να επιβάλλονται και μετά τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, με συνυπολογισμό μάλιστα της επιφάνειας των χώρων που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες.
Επιβάλλεται επίσης και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας για τους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν κλειστεί, δεδομένου ότι με τη μετατροπή αυτών σε χώρους κύριας χρήσης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου, η οποία συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό της υποκείμενης στον φόρο αξίας.
Στην περίπτωση αυτή ΤΑΠ επιβάλλεται από τον χρόνο έναρξης ισχύος του Ν. 3843/2010 ή από την ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του ημιυπαίθριου στην περίπτωση κατά την οποία αυτή είναι μεταγενέστερη της 28ης Απριλίου 2010.
Mε πιο απλά λόγια, σε αναδρομική καταβολή δημοτικών τελών μπορεί να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων, οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει στους δήμους τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα και τώρα τα έχουν δηλώσει αναγκαστικά προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση για την λεγόμενη "τακτοποίηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις