ΣΙΝΕ

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Η Ωρα της Γης θα σηµάνει για µία ακόµα φορά το βράδυ του Σαββάτου στις 20.30.

Ενα µπλακάουτ διαφορετικό από τα άλλα
Φέτος όµως οι διοργανωτές µάς καλούν να κάνουµε κάτι περισσότερο από το να κατεβάσουµε τους διακόπτες για µία ώρα: Να δεσµευτούµε ότι για το υπόλοιπο του χρόνου θ’ ακολουθήσουµε έναν τρόπο ζωής φιλικότερο προς το περιβάλλον.
Χωρίς άσκοπη κατανάλωση ενέργειας, µε λιγότερες εκποµπές ρύπων στην ήδη βεβαρηµένη ατµόσφαιρα. Πέρυσι, οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσµα έδειξαν, λένε οι οργανωτές, ότι µπορεί κάτι να γίνει.
«Εκείνη τη µία ώρα που έκλεισαν τα φώτα, η κατανάλωση ενέργειας στη χώρα µας µειώθηκε κατά 500 µεγαβάτ. Τόση είναι η ενέργεια που καταναλώνουν µέσα σε µία ώρα περισσότερα από ένα εκατοµµύριο νοικοκυριά», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Βελλίδης, που είναι υπεύθυνος επικοινωνίας WWF. Η ανταπόκριση ήταν µεγάλη σε κάθε γωνιά της Ελλάδα και το ίδιο αναµένεται να γίνει και τώρα.
Αρκετοί πολίτες είχαν τηλεφωνήσει στο WWF για να ζητήσουν περισσότερες λεπτοµέρειες για την Ωρα της Γης. Ανα φέρουν, µάλιστα, ως χαρακτηριστική την περίπτωση ενός ιερέα σε αποµακρυσµένο χωριό που είπε στους υπεύθυνους της περιβαλλοντικής οργάνωσης ότι θα αναλάµβανε κατά το κυριακάτικο κήρυγµα να ενηµερώσει τους λιγοστούς κατοίκους να κλείσουν τα φώτα µόλιςη ώρα πάει 20.30.

Θα πήγαινε, µάλιστα, στην κοντινότερη πόλη για να βγάλει µερικές φωτοτυπίες το κήρυγµα και να το µοιράσει µετά τη λειτουργία, ώστε για να καταλάβει ο κόσµος τη σπουδαιότητα της συµβολικής αυτής κίνησης.

Ενας κοινοτάρχης ανέφερε πάλι ότι, επειδή στην κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει τοπικός ραδιοφωνικός σταθµός για να γίνει µαζική ενηµέρωση των κατοίκων, θα έβγαινε στην πλατεία για να τους ενηµερώσει.

Πέρυσι στις 27 Μαρτίου, λίγο πριν ξεκινήσει η Ωρα της Γης, η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύµατος στη χώρα µας κυµαινόταν γύρω στα 7.150 µεγαβάτ. Οταν οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν 20.30 και τα φώτα άρχισαν να σβήνουν, η κατανάλωση ενέργειας έπεσε στα 6.650 µεγαβάτ.

«Η απόκλιση αυτή ισοδυναµούσε µε 500 τόνους διοξειδίου του άνθρακα λιγότερους στην ατµόσφαιρα της χώρας µας», προσθέτει ο Γ.Βελλίδης. Ποσότητα σηµαντική αλλά όχι αδικαιολόγητη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι κατέβασαν τον διακόπτη περισσότεροι από 1.016 φορείς και επιχειρήσεις, 248 δήµοι και κοινότητες, 282 εκπαιδευτικοί οργα

Δεν υπάρχουν σχόλια: