ΣΙΝΕ

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

∆ραµατικές ώρες για την ανθρωπότητα!!!

Ειδικός επιστήµονας µετράει τα επίπεδα ραδιενέργειας σε ηλικιωµένη γυναίκα από την περιοχή της Φουκουσίµ.
Γάλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν µέχρι αύριο οι Ιάπωνες δεν µπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση, «δεν θα υπάρχει πλέον ελπίδα και τα πράγµατα θα είναι ίσως και χειρότερα απ’ ό,τι στο Τσερνόµπιλ».
Βάσει τουχειρότερουσεναρίου εξελίσσεται η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, σύµφωνα µε ειδικούς από όλον τον κόσµο, αν καιχθες το βράδυ άρχισε να αχνοφαίνεταιµια πιθανή λύση καθώς ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε µια νέα γραµµή µεταφοράς ρεύµατος στον σταθµό της Φουκουσίµα που θα βοηθήσει στην πλήρη λειτουργία τωναντλιών οι οποίες τροφοδοτούν µενερό τους πυρήνες των αντιδραστήρων, επιτυγχάνοντας την ψύξη τους. «Ολοι εργάζονται όσο πιο γρήγορα µπορούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος τουεργοστασίου χωρίςνα δώσει περισσότερες λεπτοµέρειες.
Νωρίτερα χθες ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας Σεργκέι Κιριγένκο είχε αναφέρει ότι η κατάσταση εξελίσσεται σύµφωνα µε το χειρότερο σενάριο, «το οποίο θα έχει συνέπειες µεγαλύτερες από εκείνες που προκλήθηκαν µετά το πυρηνικό δυστύχηµα του Τσερνόµπιλ», ενώ τηνίδια διαπίστωση έκανε έπειτα από ενηµέρωση από ειδικούς η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ. Βάσει των ανακοινώσεων των ιαπωνικών αρχών, διερράγη το κέλυφος και δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα, του υπ’ αριθµ. 3, στον σταθµό της Φουκουσίµα, µε αποτέλεσµα να διαρρεύσει και από εκεί καπνός µε ραδιενεργά στοιχεία, ενώ και στον αντιδραστήρα 4 τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν πολύ υψηλά. Γάλλοι ειδικοίπροειδοποίησαν ότι, εάν µέχρι αύριο τα συνεργεία δεν µπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση, «δεν θα υπάρχει πλέον ελπίδα και τα πράγµατα θα είναι παρόµοια ή ίσωςκαι χειρότερα απ’ ό,τι στο Τσερνόµπιλ».
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ επιδεινώθηκε τόσο ώστε τα συνεργεία που εργάζονταν για την αντιµετώπιση της κρίσης αποσύρθηκαν χθες το πρωί καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν πάρα πολύ. Επέστρεψαν το βράδυ, όµως σύµφωνα µε ειδικούς χάθηκε πολύτιµος χρόνος στην πρόληψητης πυρηνικήςτήξης, µια και η κατάστασητουλάχιστον στους πέντε από τους έξι αντιδραστηρες παραµένει κρίσιµη. Λεπτοµέρειες για το τι ακριβώς συνέβη που οδήγησεστην αύξηση της ραδιενέργειας δεν δόθηκαν, γεγονός που επέτεινε τις διαµαρτυρίες από όλον τον κόσµο για την περιορισµένη ενηµέρωση σχετικά µε τις εξελίξεις στη Φουκουσίµα. Πάντως, λίγο πριν από την αναχώρηση παρατηρήθηκαν σύννεφα λευκού καπνού πάνω απόέναν αντιδραστήρα, γεγονός που υποδηλώνει µάλλον την έκλυση ραδιενέργειας. Σε έναν άλλο αντιδραστήρα ξέσπασε φωτιά για δεύτερη φορά τις τελευταίες δύο ηµέρες.
Κάποια στιγµή στηδιάρκεια της χθεσινής ηµέρας, η κρατική τηλεόραση της Ιαπωνίας έδειξε στρατιωτικά ελικόπτερα να απογειώνονται για να πετάξουνπάνω από τοπυρηνικό συγκρότηµα µε την πρόθεση να ρίξουν καινερό στους αντιδραστήρες που αντιµετωπίζουν τα µεγαλύτεραπροβλήµατα,σε µια προσπάθεια να πέσει η θερµοκρασία τους. Οµως το υπουργείο Αµυνας ανακοίνωσε αργότερα ότι αυτό δεν έγινε, παρότι το συγκεκριµένο σενάριο ακόµα εξετάζεται, κυρίως για τον αντιδραστήρα 3. ∆ραµατικές στιγµές πάντως περνούν οι κάτοικοι της επαρχίας Φουκουσίµα. «Η ανησυχία και η οργή του λαού της Φουκουσίµα έχουν φτάσει στα όρια», υπογράµµισε οκυβερνήτης της επαρχίας, όπου περίπου 200.000
άνθρωποι έχουν αποµακρυνθεί σε ακτίνα 30 χιλιοµέτρων απότο εργοστάσιο µε ελάχιστα τρόφιµα, είδη πρώτηςανάγκης και καύσιµα για να ζεσταθούν.
ΕΙ∆ΙΚΟΙ από ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι επικρατεί σύγχυσηστις ιαπωνικές αρχές για την αντιµετώπιση της κρίσης. Την ίδια στιγµή ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρµόδιος για θέµατα ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ εξέφρασεεκ νέου την ανησυχία του για την κατάσταση στη Φουκουσίµα, λέγοντας ότι «πρόκειται για πραγµατική καταστροφή,αφού είναι εκτός ελέγχου». Οι δηλώσειςαυτές ενώπιον του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκάλεσαν, σύµφωναµε τους «Financial Times», ανησυχία στις αγορές, µε αποτέλεσµα να πέσουν τα χρηµατιστήρια στην Ευρώπη αλλά και ο δείκτης Ντάου Τζόουνς στη Νέα Υόρκη. Χθες,η Ιταλία απαγόρευσε την εισαγωγή τροφίµων από την Ιαπωνία, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά µέσου του αρµόδιου για θέµατα υγείας συνέστησε στα κράτη-µέλη να διενεργούν ελέγχους για ραδιενέργεια στατρόφιµα που εισάγονται από την Ιαπωνία.
WIKILEAKS
Η ∆ιεθνής Υπηρεσία Ατοµικής Ενέργειας είχε προειδοποιήσει το 2008 την Ιαπωνία ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν θα ήταν σε θέση να αντέξουν ισχυρούς σεισµούς και ότι οι κανονισµοί ασφαλείας τους είναι ξεπερασµένοι, σύµφωνα µε αµερικανικά διπλωµατικά τηλεγραφήµατα που περιήλθαν στην κατοχή της ιστοσελίδας Wikileaks.
Ο καιρός και η απόσταση «ασπίδες» για την Ελλάδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ
Το χαµηλό υψόµετρο στο οποίο απελευθερώθηκε η ραδιενέργεια σε συνδυασµό µε τις µετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν πάνω από τους δύο ωκεανούς που µάς χωρίζουν από την Ιαπωνία, είναι οι δύο βασικοί λόγοι που εκµηδενίζουν – µε βάση τα µέχρι τώρα δεδοµένα – το ενδεχόµενο να φτάσει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το ραδιενεργό νέφος.
«Οσο πιο κοντά στο έδαφος κινείται η ραδιενέργεια τόσο µεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να κατακαθίσουν τα σωµατίδια σε µικρή σχετικά απόσταση από την πηγή εκποµπής τους», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής στον τοµέα Φυσικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Γιώργος Κάλλος. «Η κυκλοφορία του αέρα γίνεται µε µικρότερη ταχύτητα κοντά στο έδαφος και από τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο που προκάλεσε τη διαρροή, ήταν ήπιας µορφής και δεν εκτόξευσε τους ραδιενεργούς ρύπους σε ανώτερα στρώµατα, δηλαδή σε ύψος 5 ή 6 χιλιοµέτρων».
Ο έλληνας επιστήµονας επισηµαίνει ότι η απόσταση που χωρίζει τη γειτονιά µας από την Ιαπωνία είναι τεράστια και πως το όποιο ραδιενεργό νέφος, θα πρέπει να περάσει πάνω από τον Ειρηνικό, την Αµερική, τον Καναδά, τον Ατλαντικό Ωκεανό και στη συνέχεια θα φτάσει στην Ευρώπη. «Πρόκειται για µία απόσταση σχεδόν ίση µε τα 2/3 της Γης, όπου οι µετεωρολογικές συνθήκες παρουσιάζουν σηµαντική ποικιλοµορφία. Τα σωµατίδια της ραδιενέργειας – όσα δεν κατακαθίσουν σε νερό και θάλασσα εξαιτίας του βαρέως πυρήνα τους – θα περάσουν από περιοχές µε βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις µε αποτέλεσµα να “ξεπλυθούν” και να εναποτεθούν στο έδαφος ή στη θάλασσα».
Τουρκία και Βουλγαρία επιµένουν πυρηνικά
Η ΤΟΥΡΚΙΑ είναι αποφασισµένη να προχωρήσειστην κατασκευή, µαζί µε τη Ρωσία, πυρηνικού σταθµού στο Ακουγιου στα παράλια της Μεσογείου, σε µια περιοχή µε υψηλή σεισµικότητα, ανακοίνωσαν χθες κατά την συνάντησή τους στη Μόσχα οι ηγέτες της Τουρκίας και της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας τηνπυρηνική ενέργεια ασφαλή, παρά την κρίση στην Ιαπωνία.
Ο ρώσος πρόεδρος Ντµίτρι Μεντβέντεφ καιο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν µίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι στο άµεσο µέλλον θα αρχίσει η υλοποίηση της συµφωνί αςπου υπέγραψαν οι δύο πλευρές τονΜάιο για την κατασκευή του πυρηνικούσταθµού µε τουςτέσσεριςαντιδραστήρες στο Ακουγιού, µόλις 25χιλιόµετρα από ένα ενεργό σεισµικό ρήγµα το οποίο οι επιστήµονες εκτιµούν ότιµπορεί ναδώσει σεισµό έως καιεπτά βαθµών τηςκλίµακας ρίχτερ. Η συµφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων έχει συναφθεί µε τη ρώσικη εταιρία Rosatom. «Ολοι κάνουν την ίδια ερώτηση», είπε ο Μεντβέντεφ. «Μπορεί η ατοµική ενέργεια να είναιασφαλής;Μπορεί, αλλά για ναεπιτευχθεί αυτόχρειάζονται οισωστές αποφάσεις για την τοποθεσία του εργοστασίου, το σχέδιο και τη διαχείριση». Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πράγµατα που η ανθρώπινη δύναµη δεν µπορεί να αποτρέψει, όπως οι φυσικές καταστροφές. Οµως αυτό δεν θα επηρεάσει τα σχέδιά µας και η επένδυσή µας θα συνεχιστεί υπό τοφως τηςλογικήςκαι της επιστήµης», κατέληξε, τονίζοντας ότι ζήτησε από τους ρώσους υπεύθυνους να λάβουν επιπλέον µέτρα ασφαλείας.
ΤΗΝ ΩΡΑ που η Κίνα παγώνει την έγκριση κατασκευής νέων πυρηνικών σταθµών προκειµένου να επανεξεταστεί η ασφάλειά τους, η ίδια ρωσική εταιρεία, η Rosatom, έχει αναλάβει να κατασκευάσει άλλον έναν πυρηνικό σταθµό στα Βαλκάνια, εκείνον του Μπέλενε της Βουλγαρίας. Από το βήµα των εργασιών του φόρουµ που διεξάγεται στη Σόφια για την πυρηνικήβιοµηχανία, ο πρόεδρος της Rosatom διευκρίνισε ότι ο σταθµός στο Μπέλενε είναι σχεδιασµένος να αντέξει τις επιπτώσεις από πτώση αεροσκάφους βάρους 300 τόνων και θερµοκρασίες που κυµαίνονται από -57 έως 60 βαθµούς Κελσίου και πρόσθεσε ότι περίπου το 40% του συνολικού κόστους αφορά την τοποθέτηση «µοναδικών συστηµάτων ασφαλείας». Πάντως, στη Βουλγαρία µετά τις εξελίξεις στην Ιαπωνία έχει ξεσπάσει πολιτική κόντρα µεταξύκυβέρνησης και αντιπολίτευσης γιατο έργο για τον τεχνικό σχεδιασµό του οποίου δεν έχει δοθεί ακόµη η τελική έγκριση από τη ρυθµιστική αρχή της χώρας.
«Υπάρχουν πράγµατα που η ανθρώπινη δύναµη δεν µπορεί να αποτρέψει, όπως οι φυσικές καταστροφές. Οµως αυτό δεν θα επηρεάσει τα σχέδιά µας», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις