ΣΙΝΕ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Εκλεισε δημοτικό σχολείο έπειτα από 150 χρόνια λειτουργίας!

"Λουκέτο" ύστερα από ενάμιση αιώνα λειτουργίας μπήκε ελλείψει μαθητών στο "πετρόκτιστο" Δημοτικό Σχολείο Λιμνών Λασιθίου, το οποίο είχε χτιστεί από αγρότες.
Με μαντινάδες αποχαιρέτησαν οι κάτοικοι το σχολείο τους στις Λίμνες Λασιθίου, το οποίο έκλεισε ελλείψει μαθητών
"Λουκέτο" ύστερα από ενάμιση αιώνα λειτουργίας μπήκε ελλείψει μαθητών στο ?πετρόκτιστο? Δημοτικό Σχολείο Λιμνών Λασιθίου, το οποίο είχε χτιστεί από αγρότες.
Στο παραδοσιακό χωριό του Δήμου Αγίου Νικολάου χτύπησε για τελευταία φορά το κουδούνι του ιστορικού σχολείου σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που οργάνωσαν οι κάτοικοι του χωριού, παλιοί και νέοι μαθητές, αλλά και τοπικοί φορείς, τιμώντας τους δασκάλους που δίδαξαν στον τόπο τους. Η ατμόσφαιρα ήταν συναισθηματικά φορτισμένη.
Από στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 1935 στο σχολείο φοιτούσαν
117 παιδιά, το 1960 ήταν 75,το 1970 οι μαθητές έφταναν τους 49, το 2011 φοίτησαν 8 παιδιά, ενώ για τη νέα σχολική χρονιά οι μαθητές μειώθηκαν στους 4, οι οποίοι και θα εγγραφούν στη Νεάπολη ή στον Αγιο Νικόλαο.
Χτίστηκε το 1857
"Οσο δύσκολο είναι να εγκριθεί και να λειτουργήσει σήμερα ένα σχολείο, τόσο εύκολο ήταν τότε. Αλλες εποχές, μόνοι τους οι άνθρωποι κουβαλούσαν πέτρες και έχτισαν το σχολείο για να μάθουν γράμματα τα παιδιά τους. Τότε δεν υπήρχε γραφειοκρατία και εγκρίσεις, αλλά αρκούσε η αγάπη και το μεράκι των ανθρώπων" είπε συγκινημένος ο τελευταίος δάσκαλος του χωριού, Χαρ. Τσιώτης, ο οποίος και παρέδωσε το κλειδί του σχολείου Λιμνών στον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκη. Το κτίριο αναμένεται να παραχωρηθεί στον Μορφωτικό Σύλλογο του χωριού, ώστε να δημιουργηθεί μουσειακός ιστορικός χώρος. Το κτίριο, όπως έγινε γνωστό, χτίστηκε το 1857.
Εναν χρόνο νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 1856, ένας φοβερός σεισμός είχε συγκλονίσει την Κρήτη, φέρνοντας έναν τεράστιο βράχο που αποκολλήθηκε από την πλαγιά της Αγίας Φωτεινής έξω από τις Λίμνες. Οι κάτοικοι αφού έσπασαν τον βράχο μετέφεραν με ζώα και κάρα τις πέτρες και έχτισαν το σχολείο.
Μανόλης Κοκολάκης
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις