ΣΙΝΕ

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Σκάνδαλο Αυθαίρετα: πώς καίγονται τα δάση της Ελλάδας


Εκεί που καίγεται δάσος συνήθως φυτρώνουν αυθαίρετα. 
Πώς αλλάζει η πολιτική για αυθαίρετα από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου;
Στροφή 180 μοιρών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε στο παράπονο Τίνας Μπιρμπίλη μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκε στην πράσινη ανάπτυξη αλλά με το «Άλφα» κεφαλαίο, όπως είπε. Ουσιαστικά επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη και λιγότερο στο περιβάλλον.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά «θα κάνω ό,τι μπορώ για να προχωρήσουμε πιο ενεργά σε αυτό που περιγράφουμε ως Πράσινη Ανάπτυξη. Να δείξουμε ότι η Πράσινη Ανάπτυξη είναι πρώτα από

όλα – - και πάνω από όλα – - ανάπτυξη. Με κεφαλαίο Α».
Σχετικά με τα αυθαίρετα, από το βήμα της Βουλής απάντησε στην πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής τού είχε επισημάνει να μην δει το θέμα των αυθαιρέτων με τη… λογιστική πλευρά του θέματος. «Χαράζουμε κόκκινη γραμμή στην αυθαίρετη δόμηση. Στη χώρα μας στρουθοκαμηλίζουμε. Δεν είναι δυνατόν να γκρεμίσεις 1 εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα», τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Έτσι, με εξαίρεση τα αυθαίρετα που προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος θα μπορούν να τα διατηρήσουν καταβάλλοντας «με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τις οφειλόμενες εισφορές, χωρίς οι νομοταγείς να αισθανθούν αδικημένοι και χαμένοι».
Παράλληλα, θα θεσπιστεί ένα νέο καθεστώς το οποίο θα καθιστά αδύνατη την αυθαιρεσία. «Στο εξής μεταβίβαση ακινήτου χωρίς πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας θα απαγορεύεται αυστηρά», σημείωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Επιπλέον, θα ξανανοίξει η συζήτηση για το τι είναι δάσος αλλά και όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου «το τι θέλουμε να είναι δάσος». Παράλληλα, θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών καθώς και η αναθεώρηση της δασικής νομοθεσίας.
Κρίμα που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν κατάλαβε τι εννοούσε η Τίνα Μπιρμπίλη λέγοντας πως «το κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύει την αυθαιρεσία». Η πολιτική νομιμοποίησης των αυθαιρέτων είναι πολιτική νομιμοποίησης και των πυρκαϊών, οπότε την επόμενη φορά που θα καεί ένα δάσος, οι ένοχοι θα βρίσκονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

fimes
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις