ΣΙΝΕ

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ Παράταση αγωνίας για τις βαθμολογίες

Ξεκίνησε από χθες η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών, χωρίς, για πρώτη φορά, να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τις επιδόσεις τους στα μαθήματα. Αγνωστο παραμένει αν μεθαύριο θα δημοσιοποιηθούν και τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών
Για μεθαύριο μετατίθεται εκτός απροόπτου η ανάρτηση των βαθμολογιών στα Λύκεια
Παρατείνεται η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τις βαθμολογικές επιδόσεις τη Δευτέρα.
Παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ν' ανακοινώσουν τις βαθμολογίες χθες, τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό και πλέον η ανάρτησή τους στα λύκεια μετατίθεται -εκτός απροόπτου- για μεθαύριο. Ωστόσο, από χθες ξεκίνησε η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, χωρίς, για πρώτη φορά, να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τις βαθμολογίες τους στα
πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Ετσι, οι χιλιάδες υποψήφιοι που έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές θα έχουν στη διάθεσή τους να μελετήσουν και να σταθμίσουν όλα τα δεδομένα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού μόλις εννέα ημέρες (αν δοθούν οι βαθμολογίες τη Δευτέρα), αφού η προθεσμία λήγει στις 28 Ιουνίου.
Ακόμη και χθες, πάντως, οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσουν αν τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται ν' αναρτηθούν οι βαθμολογίες στα λύκεια, θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών από τα οποία θα προκύψουν κρίσιμα συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων.
Διότι, είναι διαφορετικό ο κάθε υποψήφιος να γνωρίζει μόνο τις δικές του βαθμολογίες και άλλο να ξέρει την κατανομή των επιδόσεων σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον ανασχηματισμό και την απομάκρυνση του υφυπουργού Παιδείας, Ιωάννη Πανάρετου, ο οποίος χειριζόταν αποκλειστικά το θέμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και της ανακοίνωσης των βαθμολογιών, η όλη διαδικασία προς στιγμήν μπλόκαρε.
Οπως τονίζεται, πάντως, εντός του Σαββατοκύριακου οι αρμόδιες υπηρεσίες θα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προχωρήσουν στις διασταυρώσεις των στοιχείων και να δοθούν τη Δευτέρα στα σχολεία.
Οι υποψήφιοι μπορούν από σήμερα να μπουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και να μελετήσουν όλες τις λεπτομέρειες για την ηλεκτρονική συμπλήρωση του μηχανογραφικού, καθώς φέτος έγιναν αλλαγές στο "παρά πέντε" και η νέα διαδικασία κατάθεσής του είναι αρκετά πολύπλοκη.
ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ
Λιγότεροι αριστούχοι φέτος
Βάσεις δύο ταχυτήτων αναμένεται να διαμορφωθούν μετά τη γνωστοποίηση των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το "Εθνος", θα πρέπει να περιμένουμε πτώση στον αριθμό των αριστούχων συγκριτικά με πέρυσι και συγκέντρωση της πλειοψηφίας των υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες.
Αυτό σημαίνει ότι οι βάσεις για τα υψηλόβαθμια/περιζήτητα τμήματα (Ιατρικά, Νομικά, Πολυτεχνικά, Οικονομικά) θα ακολουθήσουν καθοδική πορεία, χωρίς όμως να αναμένεται εντυπωσιακή πτώση. Αντίθετα, στις σχολές μεσαίας ζήτησης, και ειδικά σε όσες εδρεύουν στα κεντρικά ΑΕΙ-ΤΕΙ, φαίνεται πως θα υπάρξει άνοδος, καθώς θα τις επιλέξουν ακόμη και αριστούχοι, προκειμένου να εισαχθούν με σιγουριά σε τμήμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Θολή εικόνα
Θολή είναι η εικόνα για τις σχολές στις οποίες οι βάσεις διαμορφώνονται κάτω από τα 10.000 μόρια. Το υπουργείο Παιδείας σε πολλές από αυτές έχει μειώσει τον αριθμό των εισακτέων, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι υποψήφιοι δεν θα προτιμήσουν τμήματα με αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις