ΣΙΝΕ

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Μειώνεται ο ρυθμός εμφάνισης κρουσμάτων του E.coli

Ο ρυθμός εμφάνισης των κρουσμάτων μόλυνσης με το βακτήριο E.coli μειώνεται σημαντικά, δήλωσε στην γερμανική τηλεόραση ο γερμανός υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ.
«Θα υπάρξουν νέα κρούσματα και δυστυχώς πρέπει να αναμένουμε και περισσότερους θανάτους, αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται σημαντικά», είπε ο Μπαρ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Δεν μπορώ να πω ότι το θέμα έληξε, αλλά αφού μελετήσαμε τα πιο πρόσφατα δεδομένα, έχουμε λόγους να ελπίζουμε».
Ο Μπαρ εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος από την Τρίτη, όταν είχε δηλώσει «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι τα χειρότερα πέρασαν.
Το βακτήριο E.coli 0104 (EHEC) έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο συνολικά 25 ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη, από τους οποίους οι 24 έχουν καταγραφεί στη Γερμανία και ένας στη Σουηδία, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλα θύματα, προειδοποίησε, πάντως, ο Γερμανός υπουργός Υγείας.
Στο μεταξύ, τα φύτρα φασολιών παραμένουν στο επίκεντρο της αναζήτησης για την προέλευση της επιδημίας του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία, όπως δήλωσε την Τετάρτη η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, Ίλζε Άιγκνερ. Εργαστηριακοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν στο νερό και το χώμα της φάρμας Biogaertnerhof κοντά στην πόλη Ίλζεν δεν έδειξαν ίχνη του βακτηρίου, ενώ το E.coli 0104 (EHEC) δεν βρέθηκε ούτε στα προϊόντα της φάρμας.
Όμως η Άιγκνερ επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη φάρμα εξακολουθεί να είναι ύποπτη διότι πολλά από τα θύματα του βακτηρίου είχαν καταναλώσει προϊόντα της. Την Τετάρτη εντοπίστηκαν δύο ακόμη ομάδες ασθενών, οι οποίοι είχαν καταναλώσει λαχανικά από τη φάρμα Biogaertnerhof.
Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Μπαρ υπογράμμισε ότι ισχύει η επίσημη προειδοποίηση προς τους Γερμανούς να αποφεύγουν να τρώνε ωμές ντομάτες, αγγούρια, λάχανα ή φύτρα φασολιών μέχρι να εντοπιστεί η προέλευση του βακτηρίου E.coli.
Την ίδια ώρα, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία Τζον
Ντάλι ζήτησε από τις γερμανικές αρχές να συνεργαστούν πιο στενά με τους ξένους εμπειρογνώμονες για τον εντοπισμό του βακτηρίου Eceh, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Οφείλουμε να στηριχτούμε στην εμπειρία και την πραγματογνωμοσύνη όλης της Ευρώπης και ακόμη και εκτός της Ευρώπης», είπε ο Ντάλι. «Υπογραμμίζω ρητά πόσο σημαντικό είναι να συνεργαζόμαστε στενά και να μοιραζόμαστε τις κοινές μας γνώσεις για να θέσουμε τέρμα το συντομότερο δυνατόν στην έξαρση της πορείας του βακτηρίου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΕΕ επιθυμεί κυρίως αμερικανοί και ιάπωνες εμπειρογνώμονες να συνεργαστούν για τον εντοπισμό της προέλευσης της μόλυνσης. Ευρωπαίοι διπλωμάτες επικρίνουν εξάλλου το ερωτηματολόγιο στο οποίο υποβάλλουν τους ασθενείς οι γερμανικές αρχές, γράφει η Die Welt: οι διπλωμάτες το χαρακτηρίζουν «ιδιαίτερα περιοριστικό» καθώς επικεντρώνεται σε ορισμένους τύπους λαχανικών.
Εξάλλου ένα κρούσμα μόλυνσης από το βακτήριο E.coli «επιβεβαιώθηκε» στη Γαλλία, ενώ ακόμη ένα θεωρείται «πιθανό» και τα δύο σε ανθρώπους που ταξίδεψαν ή διαμένουν στη Γερμανία, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό. Συνολικά 13 κρούσματα αιμορραγικής διάρροιας, σε ανθρώπους που ταξίδεψαν ή διαμένουν στη Γερμανία, έχουν καταγραφεί στη Γαλλία από την αρχή της επιδημίας, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσίευσε στο Διαδίκτυο το γαλλικό Ινστιτούτο Υγειονομικής Επαγρύπνησης (InVS).
Ανάμεσα σε αυτά τα 13 κρούσματα, έχει «επιβεβαιωθεί με μικροβιολογικούς ελέγχους» μία περίπτωση μόλυνσης από το E.coli 0104 (EHEC) και ακόμη μία είναι «πιθανή». «Αυτή τη στιγμή γίνονται μικροβιολογικοί έλεγχοι για να επιβεβαιωθεί», σύμφωνα με το InVS.
Στην Πολωνία ένα δεύτερο κρούσμα μόλυνσης από το βακτήριο E.coli επιβεβαιώθηκε σε ένα αγόρι 7 ετών, ο πατέρας του οποίου είχε διαμείνει στη Γερμανία, ανακοίνωσαν οι πολωνικές υγειονομικές αρχές. «Έχουμε δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα και υποψίες για μια δεκαριά άλλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υγειονομικής Επιθεώρησης (GIS) Γιαν Μπόνταρ.
Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης στην Πολωνία, σε μια 29χρονη γυναίκα που είχε διαμείνει στην περιοχή του Αμβούργου, επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα. Στο δεύτερο κρούσμα, «η ασθένεια μεταδόθηκε στο αγόρι από τον πατέρα του, ο οποίος είχε διαμείνει στη Γερμανία. Ο ίδιος ο πατέρας δεν παρουσίασε παρά κάποια ελαφρά συμπτώματα της νόσου. Το αγόρι νοσηλεύεται στη Βαρσοβία», πρόσθεσε.


Προς το παρόν, καμιά πηγή της μόλυνσης δεν έχει εντοπιστεί στην Πολωνία. «Όλα τα πρόσωπα που μολύνθηκαν έρχονται από τη Γερμανία», δήλωσε ο Μπόνταρ. Η επιδημία, η πηγή της οποίας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, οφείλεται σ' ένα πολύ σπάνιο στέλεχος του εντεροαιμορραγικού βακτηρίου E.coli που προκαλεί αιμορραγικές διάρροιες και, στις σοβαρότερες περιπτώσεις, νεφρικά προβλήματα μέσω του ουραιμικού αιμορραγικού συνδρόμου.
Στη Ρουμανία, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης από το βακτήριο E.coli και οι παραγωγοί που επλήγησαν από την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των θανατηφόρων κρουσμάτων στη Γερμανία και τις συνέπειες αυτών στις εξαγωγές εν γένει, θα αποζημιωθούν, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Εμίλ Μποκ.
«Έχουμε ήδη ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό αποζημιώσεων για ντόπια προϊόντα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή, το να τρώει κάποιος αγγούρια ή άλλου είδους λαχανικά στη Ρουμανία, δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο», υπογράμμισε ο κ. Μποκ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο ίδιος περιλαμβάνει συχνά αγγουράκια στη διατροφή του.
Ο Επίτροπος Γεωργίας και Γεωργικής Ανάπτυξης, Ντάτσιαν Τσιόλο, ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει ένα «πακέτο» έκτακτων μέτρων προκειμένου να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια σε αγρότες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν απώλειες από την όλη υπόθεση.
Σημειώνεται ότι παραγωγοί μοίρασαν την Τετάρτη δωρεάν στο κέντρο της Μαδρίτης 40.000 κιλά φρούτων και λαχανικών για να ενημερώσουν τους κατοίκους για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης για την οποία λανθασμένα κατηγορήθηκαν τα ισπανικά αγγούρια. Μπροστά στους πάγκους των παραγωγών, στους οποίους υπήρχαν τα αγγούρια, αλλά και ντομάτες, νεκταρίνια, πεπόνια και μαρούλια, δημιουργήθηκαν αμέσως ουρές περίπου εκατό μέτρων. Γύρω από τους πάγκους υπήρχαν επίσης πανό στα ισπανικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά τα οποία έγραφαν ότι τα ισπανικά προϊόντα είναι «υγιεινά, ασφαλή και γευστικά».
«Είναι μία έκκληση τόσο προς τους ισπανούς καταναλωτές, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιγκέλ Λόπεθ, γενικός γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής των Οργανισμών των Παραγωγών και των Εκτροφέων. «Με αυτή (τη δωρεάν διανομή) θέλουμε να στηρίξουμε τον τομέα μας», πρόσθεσε.
Πηγή
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις