ΣΙΝΕ

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

150 εκατ. € σε νέους αρτοποιούς - ζαχαροπλάστες

Ενισχύσεις μέχρι 500.000 ευρώ για τις δαπάνες που αφορούν την ίδρυση, οργάνωση και τη λειτουργία της επιχείρησης
Επαγγελματικές ευκαιρίες για νέους και νέες ηλικίας 20 έως 40 ετών κρύβονται σε 15 κλάδους της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής και των ειδών σφολιάτας.
Μέσα από τη "Νεανική Επιχειρηματικότητα" του επενδυτικού νόμου με ενισχύσεις συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ οι ενδιαφερόμενοι των προαναφερόμενων ηλικιών μπορούν να στήσουν τη δική τους μικρή ή πολύ μικρή επιχείρηση στους ακόλουθους κλάδους:


1. Αρτοποιία. Παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής
2. Παραγωγή ψωμιού, φρέσκων ειδών ζαχαροπλαστικής και γλυκισμάτων
3. Παραγωγή φρέσκου ψωμιού
4. Παραγωγή φρέσκων τυροπιτών και παρόμοιων ειδών
5. Παραγωγή φρέσκου ψωμιού με μηχανικό ζυμωτήριο
6. Παραγωγή φρέσκου ψωμιού χωρίς μηχανικά μέσα
7. Παραγωγή φρέσκων ειδών ζαχαροπλαστικής και γλυκισμάτων
8. Παραγωγή παξιμαδιών και μπισκότων. Παραγωγή διατηρούμενων ειδών ζαχαροπλαστικής
9. Παραγωγή παξιμαδιών και μπισκότων, διατηρημένων ειδών ζαχαροπλαστικής και γλυκισμάτων
10. Παραγωγή τραγανού ψωμιού, παξιμαδιών, φρυγανισμένου ψωμιού και παρόμοιων φρυγανισμένων προϊόντων
11. Παραγωγή μελόψωμου και παρόμοιων ειδών γλυκών, μπισκότων, βαφών και λεπτών μπισκότων
12. Παραγωγή μπισκότων
13. Παραγωγή άλλων ειδών ψωμιού και άλλων ειδών αρτοποιίας

14. Παραγωγή κουλουριών και πιτών
15. Παραγωγή φύλλων κρούστας ή κανταϊφιού
Το ειδικό καθεστώς του επενδυτικού νόμου, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ενεργοποιείται από την 1η Ιουλίου και μέχρι τις 31 Αυγούστου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις.
Μέσα από τη "Νεανική Επιχειρηματικότητα", τα λειτουργικά τους έξοδα μπορεί να είναι μέχρι και 100% επιδοτούμενα για τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής των εταιρειών τους.
Δίνει απευθείας επιχορηγήσεις μέχρι το ποσό των 500.000 ευρώ για τις δαπάνες που αφορούν την ίδρυση, την οργάνωση και τη λειτουργία της επιχείρησης και ενισχύσεις μέχρι 1 εκατ. ευρώ για τη χρήση χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Σε ό,τι αφορά τα ποσά των 500.000 και 1 εκατ. ευρώ, αυτά παρέχονται κατά τα πρώτα πέντε χρόνια, μετά την ίδρυση και λειτουργία της επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση ότι το κατ' έτος χορηγούμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 33% του συνόλου της διατιθέμενης ενίσχυσης.
Μικρές επιχειρήσεις ορίζονται εκείνες που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.
Πολύ μικρές επιχειρήσεις ορίζονται αυτές που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.
Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν απαιτείται να έχουν νομική μορφή ή ατομικής επιχείρησης, ή εμπορικής εταιρείας ή συνεταιρισμού.
Επίσης να αποτελούν είτε ατομικές επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα των οποίων δεν έχουν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους, είτε επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα με ποσοστό άνω του 50% του εταιρικού τους κεφαλαίου τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους και ασκούν αποκλειστικά τη διαχείριση της εταιρείας κατέχοντας θέση Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου, Διευθύνοντος Συμβούλου, Διαχειριστή ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης.
Προϋπόθεση αποτελεί επίσης να έχουν ιδρυθεί τον Ιανουάριο του 2011 και έπειτα ή να μην έχουν κατά τον χρόνο κατάθεσης της αίτησης υπαγωγής ολοκληρώσει τις διαδικασίες ίδρυσής τους.
Δεν θα πρέπει, ακόμη, να έχουν ως μετόχους με ποσοστό άνω του 20% ή ασκούντες τη διοίκηση πρόσωπα που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις οι οποίες έπαυσαν τη λειτουργία τους κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο και δραστηριοποιούνταν στην ίδια σχετική αγορά ή σε όμορες αγορές.
Τα ποσοστά ενίσχυσης και οι δαπάνες
Στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, ορίζονται ποσοστά ενίσχυσης 35% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα τρία πρώτα έτη μετά την ίδρυση της επιχείρησης και 25% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα δύο επόμενα έτη. Τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά 5% στα νησιά των ως άνω περιφερειών με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων. Στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδος και Αττικής, ορίζονται ποσοστά ενίσχυσης 25% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα τρία πρώτα έτη μετά την ίδρυση της επιχείρησης και 15% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα δύο επόμενα έτη. Δύο είναι οι κατηγορίες δαπανών που ενισχύονται μέσα από τη "Νεανική Επιχειρηματικότητα":
1 Δαπάνες που αφορούν την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης, και ειδικότερα:
αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης,
τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης με επιτόκιο που δεν υπερβαίνει το επιτόκιο αναφοράς,
μίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής και χρησιμοποίηση τεχνολογικών υποδομών που δημιουργούνται με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση,
ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση, καθώς και διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους (εκτός του Φ.Π.Α. και των εταιρικών φόρων),
μισθοδοσία βάσει συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας, όπου περιλαμβάνονται και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, με την προϋπόθεση ότι γι' αυτές δεν έχουν δοθεί άλλου είδους ενισχύσεις.
2 Δαπάνες χρηματοδοτικής μίσθωσης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής.
Οι καταβαλλόμενες δόσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής.
Στα 100.000 ευρώ ορίζεται το ελάχιστο κόστος του επενδυτικού σχεδίου.
Οπως προβλέπεται από τον επενδυτικό νόμο:
Για μικρές επιχειρήσεις, το ελάχιστο κόστος είναι 150.000 ευρώ.
Για πολύ μικρές επιχειρήσεις, το ελάχιστο κόστος είναι 100.000 ευρώ.
Η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου αυτού πραγματοποιείται είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης και θα τεκμηριώνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 30% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
Η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης πραγματοποιείται εντός δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής. Ως ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου νοείται η ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου αυτού.
Παρέχεται δυνατότητα παράτασης το ανώτατο μέχρι ένα έτος, εφόσον με την προσκόμιση των στοιχείων στην αρμόδια υπηρεσία τεκμαίρεται η υλοποίηση τουλάχιστον του 50% του επενδυτικού σχεδίου με βάση το κόστος αυτού.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι για την ένταξή τους στη "Νεανική Επιχειρηματικότητα", μεταξύ άλλων, είναι:
1. Αίτηση Υπαγωγής και Ειδικό Ερωτηματολόγιο.
2. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επενδυτικού Νόμου (www.ependyseis.gr ).
3. Οικονομοτεχνική μελέτη σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επενδυτικού Νόμου (www.ependyseis.gr ).
4. Στοιχεία τεκμηρίωσης του κόστους.
Υποβάλλονται πίνακες ανάλυσης του κόστους, σε συσχετισμό με πρωτότυπες προσφορές, για το σύνολο των δαπανών του επενδυτικού σχεδίου, καθώς και συγκεντρωτική κατάσταση καταγραφής των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών τεκμηρίωσης του κόστους. Επίσης σχέδια σύμβασης σε περίπτωση μεταφοράς τεχνολογίας, τεχνογνωσίας κ.λπ.
5. Δήλωση για τον χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως πολύ μικρής ή μικρής:
Συμπληρωμένο σχετικό υπόδειγμα Δήλωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008,
Στοιχεία του φορέα και των μετόχων-εταίρων αυτού για τεκμηρίωση των δηλωθέντων.
Για τα επενδυτικά σχέδια του προηγουμένου άρθρου υποβάλλονται και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1. Αποδεικτικό Δ.Ο.Υ. περί καταβολής του χρηματικού ποσού (παραβόλου).
2. Στοιχεία τεκμηρίωσης της δυνατότητας κάλυψης από τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου των ιδίων κεφαλαίων ή της βαθμολογούμενης ιδίας συμμετοχής στο κόστος της επένδυσης.
3. Εγκριση δανείου για τη χρηματοδότηση του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
4. Σχέδιο σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης για την απόκτηση καινούργιου
μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
5. Στοιχεία για τη νόμιμη υπόσταση και λειτουργία υφιστάμενων επιχειρήσεων.
Στοιχεία φερεγγυότητας υφιστάμενου φορέα:
1. Φορολογική ενημερότητα
2. Ασφαλιστική ενημερότητα
3. Πιστοποιητικό μη πτώχευσης και μη υποβολής αίτησης για πτώχευση τελευταίου τριμήνου
4. Πιστοποιητικό μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση και μη υποβολής αίτησης για θέση σε αναγκαστική διαχείριση τελευταίου τριμήνου.
Στοιχεία τεκμηρίωσης της διαθεσιμότητας του τόπου εγκατάστασης για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν σε νέο ιδιόκτητο ή σε μισθωμένο χώρο (γήπεδο ή ακίνητο).
Εγκρίσεις ή άδειες για την έναρξη εργασιών.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες σε ένα από τα γραφεία εξυπηρέτησης επενδυτών που υπάρχουν στις ακόλουθες περιφέρειες της χώρας.

Αυτά λειτουργούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι τις εργάσιμες ημέρες και είναι:
Περιφέρεια Αττικής: Κοραή 4, τηλ. 210 3258800-04, και Κατεχάκη 56, τηλ. 210 6709721
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: τηλ. 22510 27662, 22510 23201
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: τηλ. 2613 600134, 26510 26639
Περιφέρεια Θεσσαλίας: τηλ. 2413503607
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: τηλ. 26610 39606
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: τηλ. 2310 379240 και 2313 309105
Περιφέρεια Κρήτης: τηλ. 2810 278610, 2810 278609
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: τηλ. 22813 60283-4-5 και 22410 36200, 22410 26182
Περιφέρεια Πελοποννήσου: τηλ. 2713 601190, 2713 601192
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: τηλ. 22310 25360, 22310 29303

Επίσης πληροφορίες μπορούν να αντλούν από τις ιστοσελίδες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότηταςwww.mindev.gov.gr , www.ependyseis.gr , www.investingreece.gov.gr

Χρήστος Κολώνας
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις