ΣΙΝΕ

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

«Τα χνάρια των Αργοναυτών» παρουσιάστηκαν στη Ρώμη!

Η πρωτεύουσα της Ιταλίας, η Ρώμη, υπήρξε ο δεύτερος σταθμός της ταινίας «Τα χνάρια των Αργοναυτών» στο εξωτερικό, όπου παρουσιάστηκε μετά την Κολωνία. Η ταινία που διαπραγματεύεται την άνοδο και την πτώση της Ελληνικής παρουσίας και του Ελληνικού πολιτισμού στον Πόντο, παρουσιάστηκε στο αμερικάνικο κολλέγιο “The Lay Centre at Foyer Unitas” (http://www.laycentre.org), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 25 χρόνων από την ίδρυση του.
Η προβολή του ντοκιμαντέρ εντάχθηκε στα πλαίσια της προσπάθειας της προώθησης του Διαθρησκειακού Διαλόγου που πραγματοποιεί το Κέντρο στην Ιταλία και στην Αμερική. Η διευθύντρια του Κολλεγίου κα Donna Orsuto, καθηγήτρια στο Γρηγοριανό πανεπιστήμιο της Ρώμης, καλωσόρισε τους καλεσμένους και παρουσίασε την εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε μικρή εισαγωγή για την ταινία από τον διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και πρώην φοιτητή του εν λόγω Κολλεγίου κ. Θεοδόση Κυριακίδη και στη συνέχεια προβολή του ντοκιμαντέρ. Στη συνέχεια ο δρ. Δικαίου και πολιτικός επιστήμονας κος Mustafa Cenap Aydin, επίσης πρώην φοιτητής του Κολλεγίου, καλέστηκε για να σχολιάσει την ταινία. Η συνύπαρξη των δυο επιστημόνων και η συζήτηση γύρω από ένα τόσο δύσκολο θέμα, όπως αυτό της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που διαπραγματεύεται η ταινία, υπήρξε από μόνη της ένα κίνητρο για να κερδίσει το ενδιαφέρον της

επιστημονικής αλλά και εκκλησιαστικής κοινότητας της Ρώμης. Το ακροατήριο απαρτίζονταν από καθηγητές πανεπιστημίων και φοιτητές της Ιταλίας και της Αμερικής και στελέχη του Βατικανού.
Ο τούρκος επιστήμονας κ. Mustafa Cenap Aydin προσπάθησε στην αρχή να αμφισβητήσει το γεγονός ότι οι εκτοπίσεις, οι διωγμοί και οι δολοφονίες που πραγματοποιήθηκαν υπήρξαν αποτέλεσμα ενός κεντρικά οργανωμένου σχεδίου και έκανε λόγο για «κάποιες αγριότητες από την μεριά των Τούρκων» προσπαθώντας να εντάξει τα τραγικά αυτά γεγονότα στο πλαίσιο των πολεμικών συνεπειών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κ. Θεοδόσιος Κυριακίδης ξεκαθάρισε το ιστορικό πλαίσιο τονίζοντας ότι οι βιαιότητες ξεκίνησαν πριν τον πόλεμο και σαφώς πολύ πριν την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη. Ακολούθησε μακρά συζήτηση με την επιχειρηματολογία των επιστημόνων, ενώ στο τέλος ο Τούρκος επιστήμονας προσπάθησε να αλλάξει την πορεία της συζήτησης και από την ιστορία προχώρησε σε θέματα καταλλαγής και ανάγκης συνύπαρξης των διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Καταλήγοντας ο κ. Κυριακίδης συμφώνησε για την ανάγκη να ξεχαστούν τα τραγικά γεγονότα του παρελθόντος για να μπορέσουν οι νέες γενιές να προχωρήσουν προς το μέλλον, με την προϋπόθεση ότι τα σκοτεινά σημεία της ιστορίας θα έχουν ξεκαθαριστεί και θα έχει αποδοθεί η δικαιοσύνη στα θύματα, ενώ συνέχισε λέγοντας πως η κατηγορία της Γενοκτονίας δεν βαραίνει τους Τούρκους επειδή ως λαός έχουν την τάση να σκοτώνουν και να καταστρέφουν, αλλά επειδή ασπάστηκαν τη συγκεκριμένη εθνικιστική και ρατσιστική ιδεολογία και άρα λοιπόν η ιδεολογία που κρύβεται πίσω από την πράξη είναι αυτή που πρέπει να πολεμηθεί. Οι Τούρκοι δηλαδή υπήρξαν δράστες μιας συγκεκριμένης πολιτικής εξόντωσης κατέληξε ο κ. Κυριακίδης.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση με το κοινό, ενώ η εκδήλωση συνεχίστηκε με μια μικρή δεξίωση για τους καλεσμένους. Επόμενες προβολές της ταινίας «Τα Χνάρια των Αργοναυτών» στο εξωτερικό έχει ήδη προγραμματιστεί στη Σουηδία, Αυστραλία, Αγγλία και Αμερική.

Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις