ΣΙΝΕ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Η λίστα με τα 6.000 ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου - Ποιοί χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ

Tην περιβόητη μαύρη λίστα με οφειλέτες του δημοσίου έδωσε τελικά σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Η λίστα αυτή αφορά στις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Το μέτρο προβλέπεται στη νομοθεσία και ενεργοποιείται από το

υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φθάνουν τα 41 δισ. ευρώ.
Το σύνολο των οφειλών που περιλαμβάνονται στον πίνακα ξεπερνά τα € 30 δισ. από τα € 42 δισ. συνολικά των ληξιπροθέσμων οφειλών. Θα ακολουθήσει η ανάρτηση των ληξιπροθέσμων οφειλών φυσικών προσώπων μετά την ολοκλήρωση της υπό εξέλιξη διαδικασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την επιτάχυνση της οποίας έχει ζητήσει το Υπουργείο Οικονομικών.
Η λίστα αυτή περιλαμβάνει πολλές εταιρείες, ποδοσφαιρικές και ομάδες μπάσκετ και πολλές δημόσιες επιχειρήσεις με πρωταγωνιστή τον ΟΣΕ, που φαίνεται πως είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του δημοσίου με τα χρέη του να ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Ωστόσο, πολλές από αυτές οι εταιρείες έχουν ήδη κλείσει, όπως για παράδειγμα το γνωστό πολυκατάστημα Minion και αυτό προκαλεί πολλά ερωτήματα. Μάλιστα, ως οφειλέτης βρίσκεται και η Τράπεζα Κρήτης του Κοσκωτά και τέτοιου είδους εταιρείες προκαλούν μιας και ουδείς γνωρίζει πόσο πιθανόν είναι να εισπραχθούν τα ποσά αυτά από τέτοιες εταιρείες.
Η κυβέρνηση λοιπόν πέρα από τη δημοσίευση των ονομάτων θα πρέπει να αναφέρει και πόσα από όλα αυτά τα ληξιπρόσθεσμα χρέη μπορούν να εισπραχθούν από το κράτος έτσι ώστε να μην αποτελεί απλά ένα επικοινωνιακό τρικ, αλλά μία πράξη ουσίας που θα αποφορτίσει επιτέλους το δημόσιο χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις