ΣΙΝΕ

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ποια τα δύο σενάρια χρεοκοπίας για την Ελλάδα!

Ποια είναι τα επικρατέστερα δύο σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας; 
Ποιο το σχέδιο που επεξεργάζονται οι Γερμανοί για «αναίμακτη» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ;
Είναι κοινό μυστικό τόσο στην Αθήνα όσο στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει πλέον σε τροχιά χρεοκοπίας. Τα λάθη, η αδράνεια, τα πισωγυρίσματα, το έλλειμμα εμπειρίας και η απουσία πολιτικής θέλησης που χαρακτηρίζει γενικότερα το πολιτικό μας προσωπικό και ειδικότερα την κυβέρνηση Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στο σημερινό

αδιέξοδο.
Είναι επίσης γνωστό ότι οι εταίροι μας, κυρίως οι Γερμανοί, θεωρούν ότι η απουσία στην Ελλάδα μιας στιβαρής πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ έχει οδηγήσει τη χώρα ουσιαστικά στην ακυβερνησία.
Οι εταίροι μας έχουν πειστεί και για κάτι άλλο, που συνδέεται με τα παραπάνω. Ότι δηλαδή η ελληνική δημοσιονομική εξίσωση είναι περίπου άλυτη και ότι οι αριθμοί «δεν βγαίνουν». Για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεφύγει από τη μέγγενη της χρεοκοπίας θα πρέπει από το 2012 να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός επαναλάμβαναν το περασμένο σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη ότι αν η Ελλάδα καταφέρει το 2012 να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορέσει τελικά να βγει από αυτό το φαύλο κύκλο της ύφεσης που παράγει τα ελλείμματα και αυξάνει το χρέος.
Για να μην χρεοκοπήσει το κράτος, θα πρέπει να εξοικονομήσει τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ επιπλέον και είναι προφανές ότι για να βρεθούν αυτά τα λεφτά θα πρέπει να επιβληθούν περαιτέρω μέτρα καθώς και ένα γενναίο «κούρεμα» του κόστους λειτουργίας του. Πράγμα αδύνατο σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εταίρων μας ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική θέληση για κάτι τέτοιο ενώ από τον ελληνικό λαό απουσιάζει τραγικά η αίσθηση της κρισιμότητας της καταστάσεως.
Ήδη, οι συνεργάτες του κ. Σόιμπλε έχουν εκπονήσει το περίφημο «Σχέδιο Β» για την Ελλάδα που στην πραγματικότητα είναι δύο εναλλακτικά σενάρια χρεοκοπίας.
Το πρώτο, και εφιαλτικό, σενάριο είναι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή. Στην περίπτωση αυτή αντί να δανείζουν χωρίς αντίκρυσμα την Ελλάδα θα μεταφέρουν τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης στις τράπεζές τους προκειμένου να τις σώσουν από ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Θα μας ευχαριστήσουν για το κοινό ταξίδι στο ευρώ και θα μας αποχαιρετίσουν ευχόμενοι «καλό ταξίδι». Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι θα σήμαινε για τη χώρα μια τέτοια εξέλιξη.
Το δεύτερο, και πιο πιθανό πλέον, σενάριο ειδικά μετά τις ασφυκτικές πιέσεις των Αμερικανών στο Βερολίνο είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός του ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει ένας συνδυασμός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κατά 50% με παράλληλη στήριξη όλων των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και των ταμείων που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα για να αντέξουν τους κραδασμούς. Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι η καλύτερη δυνατή λύση αφού η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει στάση πληρωμών, οι κοινωνικές αντιδράσεις θα είναι ελεγχόμενες και η χώρα θα βγει από το φάσμα ενός εμφυλίου πολέμου. Θα χρειαστούν ψυχραιμία, θυσίες από όλους μας και υπευθυνότητα αλλά παρτίδα επί της ουσίας θα έχει κερδιθεί.
Αυτές τις δύο ακριβώς προοπτικές είχε και έχει στο μυαλό του ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν μιλούσε την Κυριακή ανακοινώνοντας την έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα για δύο κολασμένους μήνες που έρχονται.          

 fimes.gr

Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις