ΣΙΝΕ

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Συνθετικά ναρκωτικά: Ο νέος μεγάλος κίνδυνος!

Τα συνθετικά ναρκωτικά αποτελούν πια τον νούμερο ένα κίνδυνο για την ελληνική νεολαία. Ο εύκολος τρόπος παρασκευής και η χαμηλή τιμή τους έχουν εκτοξεύσει τη χρήση τους, καθώς είναι δυνατόν να τα φτιάξει κάποιος ακόμα και στην κουζίνα ενός σπιτιού, ενώ η αξία κάθε χαπιού κυμαίνεται από
5 έως 20 ευρώ!
Σήμερα η «Espresso» φέρνει στο φως της δημοσιότητας απόρρητη έκθεση των γερμανικών αρχών, η οποία συντάχτηκε έπειτα από πολύμηνες έρευνες και συνεργασία με τις αρχές των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών - ανάμεσά τους και οι ελληνικές.
«Η παρασκευή αμφεταμίνης στην Ε.Ε. αυξάνεται. Σε χώρες όπου η τιμή της κοκαΐνης είναι υψηλότερη αυξάνεται η ζήτηση αμφεταμίνης ως φθηνότερου υποκατάστατου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισαγωγή της απόρρητης έκθεσης, που αφορά και την Ελλάδα.
Μάλιστα, στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη χώρα μας: «Το ναρκωτικό έχει κάνει εσχάτως την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, εισαγόμενο σε δέματα, μεταφερόμενα διά του ταχυδρομείου με παραλήπτες Ιρακινούς και Πακιστανούς που στη συνέχεια το διακινούν στη λιανική αγορά».
Μεγάλο ρόλο, πάντως, στη διάδοση του ναρκωτικού έχει παίξει και το Ιντερνετ, καθώς μέσα από αυτό οι χρήστες -ανάμεσά τους βέβαια και Ελληνες- κάνουν παραγγελία του συνθετικού ή «έξυπνου» ναρκωτικού που επιθυμούν, είτε ecstasy δηλαδή είτε αμφεταμίνη ή μεθαμφεταμίνη, και φτάνει στο σπίτι τους με το ταχυδρομείο!
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Ιρακινού μετανάστη, δασκάλου τένις σε μεγάλο κλαμπ της Αθήνας, ο οποίος παραλάμβανε μέσω ταχυδρομείου από την Τουρκία ποσότητες μεθαμφεταμίνης, τις οποίες στη συνέχεια διοχέτευε στην ελληνική αγορά. Η σύλληψή του στάθηκε η αιτία να σημάνει συναγερμός στην ελληνική κοινωνία για τα συνθετικά ναρκωτικά.
Μάλιστα, εκτός από τη χαμηλή τιμή πώλησης, ο διπλάσιος χρόνος επιρροής του ναρκωτικού στον χρήστη σε σχέση με την κοκαΐνη δίνει ένα ακόμη εμπορικό πλεονέκτημα στην αμφεταμίνη. Αυτό το ναρκωτικό, το οποίο θεωρείται λίαν επικίνδυνο, έχει επίσης κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα μέσω μεταναστών από τη Μέση Ανατολή.
Η πρόβλεψη των ευρωπαϊκών αρχών για την πορεία των «έξυπνων» ναρκωτικών στην Ελλάδα είναι ενδεικτική, καθώς αναμένεται ραγδαία αύξηση κατανάλωσης στην ελληνική αγορά, αφού τα εργαστήρια αυτών των επικίνδυνων ουσιών είναι σχεδόν δίπλα μας.
«Εργαστήρια έξυπνων ναρκωτικών έχουν εντοπιστεί κυρίως στην Τσεχία και τη Σλοβακία. Από τις πρόδρομες ουσίες της μεθαμφεταμίνης, η εφεδρίνη εισάγεται στην ευρωπαϊκή αγορά από τη Ρωσία και τα δυτικά Βαλκάνια, ενώ η ψευδοεφεδρίνη εξάγεται από φαρμακευτικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα στη νόμιμη αγορά φαρμάκων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόρρητη γερμανική έκθεση, που έχει βέβαια διαβιβαστεί και στις ελληνικές αρχές.
Ο βαλκανικός δρόμος των ναρκωτικών θεωρείται ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, καθώς πλημμυρίζουν οι αγορές με «έξυπνα» ναρκωτικά: «Η ζήτηση αμφεταμίνης στη Μέση Ανατολή είχε ως αποτέλεσμα τη χρησιμοποίηση του βαλκανικού άξονα για τη μεταφορά της εκεί, μέσω της Τουρκίας, όπου συχνά ανταλλάσσεται με ηρωίνη. Στη συνέχεια αυτές οι ουσίες καταλήγουν στις αγορές της Μέσης Ανατολής και των ευρωπαϊκών χωρών».
Ενα πρόσθετο πρόβλημα όσον αφορά τη διακίνηση συνθετικών ναρκωτικών στην Ελλάδα είναι ο τουρισμός. Σύμφωνα με την έκθεση, τουρίστες από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες επισκέπτονται τα καλοκαίρια την Ελλάδα με τροχόσπιτο. Μέσα στο τροχόσπιτο, λοιπόν, μπορούν να παρασκευάσουν τα «έξυπνα» ναρκωτικά με υλικά που βρίσκουν στο νόμιμο εμπόριο και με τον τρόπο αυτό βγάζουν τα έξοδα των διακοπών τους, ενώ βάζουν κι ένα ποσό στην τσέπη τους. Αυτοί οι περιστασιακοί διακινητές και παρασκευαστές του ναρκωτικού είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν.
Τέλος, πληθώρα παράνομων εργαστηρίων μεθαμφεταμίνης, του λεγόμενου «crystal ice», ή της «κοκαΐνης των φτωχών» έχουν δημιουργηθεί στην Κίνα, όπου η τοπική μαφία χρησιμοποιεί τον βαλκανικό άξονα για να προωθήσει το ναρκωτικό στις ευρωπαϊκές αγορές, και βέβαια και στην ελληνική.
Espressonews.gr
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις