ΣΙΝΕ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Κατάργηση αφορολογήτου και φόρος 20% για ελεύθερους επαγγελματίες

Την κατάργηση του αφορολόγητου των 5000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη αυτοτελή φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή 20% περιλαμβάνουν τα σενάρια του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο των αλλαγών που θα έρθουν με το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα.
Σύμφωνα με τα σχέδια λοιπόν, από το 2012 τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα, ατομικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις θα φορολογούνται με συντελεστή 20% από το πρώτο ευρώ.
Στο Υπ. Οικονομικών εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα «πιάσουν» σημαντικό τμήμα της φοροδιαφυγής που παρατηρείται στον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών, οι περισσότεροι από τους οποίους δηλώνουν εισοδήματα κάτω από τα 12.000 ευρώ, που ήταν το
προηγούμενο αφορολόγητο όριο. Υπολογίζεται μάλιστα ότι περίπου 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες δηλώνουν, κατά μέσο όρο, ετήσιο εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ.
Στα εναλλακτικά σχέδια του υπουργείο είναι και η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, ενώ για τους αγρότες εξετάζεται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος και η υποχρέωσή τους να διατηρούν βιβλία και να εκδίδουν αποδείξεις.
Τα ίδια σενάρια περιλαμβάνουν και την επιβολή τέλους επιτηδεύματος 500 ευρώ, σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους.
Στο τραπέζι έχει πέσει και η εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού των εισοδημάτων, μεταξύ των οποίων αναμένεται ότι θα είναι το ύψος του τζίρου και των κερδών, ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος, η έδρα και η κινητή περιουσία τους.
Star.gr
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις