ΣΙΝΕ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Τουρκία: Χιλιάδες άτομα στους δρόμους, μετά το φονικό σεισμό!

Ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια επικοινωνούν μέσω των κινητών τους!!!Χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να περάσουν μία δεύτερη, παγωμένη νύχτα σε εξωτερικούς χώρους, μετά τον σεισμό των 7,2 βαθμών και τους δεκάδες μετασεισμούς στην ανατολική Τουρκία. Επισήμως οι νεκροί είναι 279, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, αφού πολλοί είναι οι αγνοούμενοι. Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται συνεχώς και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν
βοηθούν το έργο των σωστικών συνεργείων.
«Ήταν σαν την ημέρα της κρίσεως» δήλωσε ο 18χρονος Μεσούτ Οζάν Γιλμάζ, που επέζησε επί 32 ώρες κάτω από τα συντρίμμια ενός καφέ που βρισκόταν με τους φίλους του.
«Ο χώρος που είχαμε ήταν πολύ στενός. Οι άνθρωποι πολεμούσαν να αποκτήσουν περισσότερο χώρο, προκειμένου να επιζήσουν» ανέφερε ο Γιλμάζ σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN Turk.
«Εγώ είχα ακουμπήσει το κεφάλι μου στο πόδι ενός νεκρού. Ξέρω ότι θα ήμουν νεκρός τώρα, εάν άφηνα τον εαυτό μου ψυχολογικά» πρόσθεσε.
Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας ο αριθμός των νεκρών έφτανε τους 279, νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί, αφού εκατοντάδες άτομα αγνοούνται ακόμα. Περίπου 1.300 είναι οι τραυματίες.
Οι κάτοικοι των πόλεων Ερτζίς και Βαν, που έχουν πληγεί περισσότερο από το σεισμό, αναγκάστηκαν να μείνουν σε αυτοκίνητα, κάτω από τέντες, συγκεντρωμένοι γύρω από φωτιές για να προστατευθούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Η τουρκική κυβέρνηση υποσχέθηκε να στείλει περισσότερη βοήθεια. Σύμφωνα με αξιωματούχους, 12.000 επιπλέον σκηνές θα σταλούν στις πόλεις Ερτζίς και Βαν, καθώς και στα γύρω χωριά. Οι σκηνές που είχε ήδη στείλει δεν αρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες των πληγέντων.
Αξιωματούχοι στήνουν αυτοσχέδια νοσοκομεία και κουζίνες στην περιοχή για να βοηθήσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν άστεγοι. Ωστόσο, επιζώντες σε περιοχές όπου ζουν Κούρδοι παραπονέθηκαν ότι δεν λαμβάνουν αρκετή βοήθεια.
«Οι σκηνές δεν φτάνουν. Δεν έχουμε φαγητό και εδώ δεν έχουν φτάσει ακόμη τα σωστικά συνεργεία» δήλωσε ο Σερίφ Ταράκσι, αξιωματούχος του χωριού Χαλκάλι, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη Βαν.
Σύμφωνα με το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 970 σπίτια κατέρρευσαν από τον σεισμό.
Ορισμένα από τα χωριά της περιοχής ισοπεδώθηκαν.
Οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης να ανασύρουν επιζώντες αντιμετωπίζει δυσκολίες, εξαιτίας των δεκάδων μετασεισμών, της χαμηλής θερμοκρασίας, αλλά και της έλλειψης μηχανημάτων.
«Εργαζόμαστε με πρωτόγονα εργαλεία, δεν έχουμε εξοπλισμό» δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ένας από τους διασώστες.
Παρά τις δυσκολίες, πέντε άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά από τα συντρίμμια τη Δευτέρα, από κτίριο στην πόλη Ερτζίς, όταν ένας άνδρας κάλεσε από το κινητό του τηλέφωνο την αστυνομία και έδωσε πληροφορίες για το πού βρίσκονται.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 13:42 το μεσημέρι. Κατά την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών. Αυτό επιβεβαίωσε τελικά και το σεισμολογικό κέντρο Καντιλί που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η δόνηση ήταν της τάξεως των 6,6 βαθμών.
Περίπου 200 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί μετά την κύρια δόνηση με τον μεγαλύτερο να είναι 6 βαθμούς.


«Δεν έχουμε πού να βάλουμε τα πτώματα, καταβάλλουμε προσπάθεια για να μην τα πατήσουμε», εξηγούσε η Εντά, νοσοκόμα στην πόλη Ερτζίς του Βαν στην Ανατολική Τουρκία, την οποία έπληξε ο φονικός σεισμός των 7,2 ρίχτερ προχθές το μεσημέρι. Οι νεκροί ξεπέρασαν χθες τους 300 και οι τραυματίες τους 1.300.
Τα σωστικά συνεργεία δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή τις προσπάθειές τους να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που βρίσκονταν κάτω από τα ερείπια. Τελικά με το πρώτο φως της ημέρας χθες διαπιστώθηκε ότι η καταστροφή ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο αρχικά υπολόγισαν. Ολόκληρα χωριά σβήστηκαν από τον χάρτη. Πολυκατοικίες έγιναν ένα με τη γη και κάτω από τα συντρίμμια τους βρίσκονταν εγκλωβισμένοι. Κάποιοι κάτω από τα ερείπια επικοινώνησαν με την Αστυνομία μέσω κινητών τηλεφώνων ζητώντας βοήθεια.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ. Δεκάδες φυλακισμένοι το έσκασαν από τη φυλακή του Βαν όταν έπεσε ένας τοίχος της. Οι περισσότεροι τελικά επέστρεψαν αφού προηγουμένως διαπίστωσαν ότι οι δικοί τους ήταν καλά. Τραγική είναι και η ιστορία του Αντέμ Ιλχάν που μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο με τον αδελφό του Τσελίκ, ο οποίος βρισκόταν εγκλωβισμένος κάτω από τα ερείπια μέχρι που άφησε την τελευταία του πνοή. Ο Τσελίκ είχε αιμορραγία και ο αδελφός του προσπαθούσε να του δώσει κουράγιο μέχρι να τον εντοπίσουν τα σωστικά συνεργεία. Η φωνή του άρχισε σιγά σιγά να χάνεται μέχρι που πέθανε. Είκοσι δύο δάσκαλοι έχασαν τη ζωή τους στην καφετέρια όπου συγκεντρώνονται κάθε Κυριακή. Στην πόλη του Βαν και στο Ερτζίς σημειώθηκαν οι περισσότερες απώλειες ανθρώπων - κατεδαφίστηκαν 80 πολυκατοικίες.
Στο χωριό Ταπανλί παρότι κατεδαφίστηκε ολόκληρο δεν υπήρξε νεκρός επειδή όλοι οι κάτοικοι ήταν έξω για δουλειές. Το πρώτο βράδυ όμως είχαν μείνει έξω στο κρύο επειδή κανένας αρμόδιος δεν είχε φροντίσει να τους προσφέρει βοήθεια. Η θερμοκρασία αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πέσει, ενώ αύριο προβλέπεται ότι θα χιονίσει.

ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ. Ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες και αναμένεται να φτάσουν μέχρι και 6 ρίχτερ. Ο καθηγητής Σεισμολογίας Αχμέτ Μετέ διαβεβαίωνε ότι το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στο Βαν δεν επηρεάζει τα άλλα ρήγματα στην Τουρκία ούτε το ρήγμα στον Μαρμαρά. Υπενθύμισε παλαιότερη δήλωσή του ότι κάθε 7-8 χρόνια σημειώνεται σεισμός άνω από των 7 ρίχτερ. Οπως είπε, είχε έρθει η ώρα για τον μεγάλο σεισμό.
ta nea.gr
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις