ΣΙΝΕ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Κοζάνη: Τάφοι ανθρώπων μαζί με τα ζώα τους!!!

Συνολικά 11 τάφοι ανθρώπων που ενταφιάστηκαν με τα οικόσιτα ζώα τους βρέθηκαν τον τελευταίο μήνα, κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών στην εξορυκτική ζώνη της ΔΕΗ, στη Μαυροπηγή Κοζάνης.
Η σημασία των ευρημάτων, που χρονολογούνται στα τέλη του 6ου και τις αρχές του 5ου π.Χ αιώνα, εκτιμάται ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς για πρώτη φορά εντοπίζονται στην Ελλάδα ενταφιασμοί ανθρώπων με
τα ζώα τους σε τέτοια κλίμακα.
Αναλυτικά, μαζί με τους τάφους βρέθηκαν τα οστά 16 ζώων μεταξύ των οποίων σκύλοι, άλογα, βοοειδή , γουρούνια αλλά και κομμάτια από ελάφια και αιγοπρόβατα.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Λ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γεωργία Καραμήτρου, η ιδιαιτερότητα του νεκροταφείου έγκειται στον ενταφιασμό μεγάλου αριθμού ζώων που συνόδευαν τους νεκρούς.
Παρόμοια ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί μεμονωμένα σε διάφορες περιοχές με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τους ενταφιασμούς μικρών παιδιών μαζί με σκύλους, δελφίνια και χελώνες, στα Δωδεκάνησα και τη Σαμοθράκη.
Από τις μελέτες που πρόκειται διενεργηθούν το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκύψουν σημαντικά στοιχεία τόσο για την πανίδα στον ελλαδικό χώρο κατά τον 6ο π.Χ αιώνα όσο και για την ανθρώπινη κοινωνική και πολιτισμική δομή.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις