ΣΙΝΕ

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Τι αποφασίστηκε για το «κούρεμα»;

Σε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, με απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50%, κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.
Αναλυτικά το ανακοινωθέν των ηγετών για την Ελλάδα:

Ενισχυμένη εποπτεία
Ο μηχανισμός επιτήρησης για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να ενισχυθεί, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Η κατοχή του προγράμματος είναι ελληνική και την ευθύνη της εφαρμογής του έχουν οι ελληνικές αρχές.
Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τους εταίρους της τρόικα, θα συστήσει καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, εναν εποπτικό μηχανισμό στην χώρα, συμπεριλαμβανομένων και εθνικών εμπειρογνωμόνων, κατά την οποία θα εργάζονται στενά και με συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, προκειμένου να συμβουλεύουν και να προσφέρουν την βοήθειά τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Θα βοηθήσει την τρόικα να αξιολογεί την συμβατότητα των μέτρων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση με βάση τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Αυτός ό νέος ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.
Για να διευκολυνθεί η επαρκής χρήση των ευμεγεθών επίσημων δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα.
Εμείς υποστηρίζουμε την Task Force για την τεχνική βοήθεια που συστήνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
"Κούρεμα" 50%
Η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών (PSI) έχει έναν ζωτικό ρόλο στην θεμελίωση της σταθερότητας του ελληνικού χρέους. Για αυτό καλωσορίζουμε την τρέχουσα συζήτηση μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών επενδυτών, προκειμένου να βρεθεί μία λύση για ένα βαθύτερο PSI. Μαζί με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας, το PSI θα πρέπει να εξασφαλίση την μείωση του ελληνικού χρέους κατ' αναλογία με το ΑΕΠ με στόχο να φτάσει το 120% μέχρι το 2020.
Με αυτό το σκοπό, καλούμε την Ελλάδα, τους ιδιώτες επενδυτές και όλες τις ενδιαφερόμενες παρατάξεις να δημιουργήσουν εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με μία απομείωση της τάξης του 50% του ελληνικού χρέους. Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συμβάλλουν στο πακέτο του PSI πάνω από 30 δισ. ευρώ.
Στην βάση αυτή ο επίσημος παράγοντας θα είναι έτοιμος να προχωρήσει σε επιπρόσθετο πρόγραμμα χρηματοδότησης άνω των 100 δισ. ευρώ έως το 2014, συμπεριλαμβανομένης και της απαιτούμενης επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2011 και η ανταλλαγή των ομολόγων θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί μέχρι τις αρχές του 2012. καλούμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να συμβάλλει στην χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος.
Εσοδα από το πρόγραμμα "Ηλιος"
Η Ελλάδα δεσμεύεται για την χρήση εσόδων από το πρόγραμμα "Ηλιος" ή άλλες ιδιωτικωποιήσεις ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ με στόχο τη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πιστοληπτική ενίσχυση για της εγγυήσεις
Θα παρασχεθεί τέλος πιστοληπτική ενίσχυση προκειμένου να υποστηριχθεί η ποιότητα των εγγυήσεων, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους για πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος, μέσω των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζει το κείμενο.
Οσον αφορά την γενική μας προσέγγιση στην συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ζώνη του ευρώ, επαναλαμβάνουμε την απόφασή μας της 21ης Ιουλίου ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία ενιαία λύση.
Δείτε περισσότερα θέματα 
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις