ΣΙΝΕ

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Γενική συνέλευση και εκλογές είχαν χτες οι δάσκαλοι της Κοζάνης!

Υπάρχουν σχολεία που αδυνατούν να αγοράσουν έναν χάρτη, ή ακόμα και ένα στυλό…
Γενική Συνέλευσή και εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ, πραγματοποίησε χτες Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011 ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, παρουσία του οργανωτικού γραμματέα της ΔΟΕ κ. Θανάση Γκούμα, όπου έκανε λεπτομερή περιγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης ξεκίνησαν στις 9 το πρωί στην αίθουσα «Φίλιππος» της Λέσχης Αξιωματικών φρουράς Κοζάνης. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής έγιναν σε δύο εκλογικά τμήματα στο Δημοτικό Σχολείο «Χαρίσιος Μούκας από τις 2 μετά το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα σχολεία δεν λειτούργησαν στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.
ΤΟ Δ.Σ της Δ.Ο.Ε., επισημαίνει πως «Με ευθύνη της Κυβέρνησης και των Μνημονιακών περικοπών που εφαρμόζονται, τα σχολεία της χώρας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία... τους. Οι μειωμένες κατά 50%, σε σχέση με το 2010, δαπάνες για τα
λειτουργικά έξοδα, δε διασφαλίζουν ούτε στοιχειωδώς την αξιοπρεπή λειτουργία των σχολείων, τα οποία στερούνται πόρους για βασικές ανάγκες τους. Η κατάσταση γίνεται τραγικότερη ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένες ανάγκες θέρμανσης, όπου είναι πολύ πιθανό το κλείσιμο σχολείων λόγω ψύχους και αδυναμία των σχολικών επιτροπών να καλύψουν τις δαπάνες θέρμανσης. Με ευθύνη πολλών ΟΤΑ της χώρας, οι οποίοι δεν έχουν οργανώσει τις υπηρεσίες τους ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες δομές της τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακόμα και οι κουτσουρεμένες επιχορηγήσεις για τις λειτουργικές δαπάνες δεν μπορούν να φτάσουν στα σχολεία τα οποία βρίσκονται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση «στάσης προμηθειών» Σε αρκετές περιπτώσεις η διοικητική ανεπάρκεια των υπηρεσιών των ΟΤΑ επιχειρείται να αποδοθεί σε άλλους παράγοντες (π.χ. Ελεγκτικό Συνέδριο) προκειμένου να μην υπάρξει απόδοση ευθυνών σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρώντας πως ο πολύπαθος χώρος της Παιδείας έχει ήδη πολλά προβλήματα και δεν μπορεί να αντέξει και νέα που οφείλονται σε δυσλειτουργίες υπηρεσιών, καλεί τους αρμόδιους (κυβέρνηση, ΟΤΑ) να αντιμετωπίσουν με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα τα προβλήματα και να δώσουν άμεσα γενναίες λύσεις».
Σε ότι αφορά την περιοχή μας η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κοζάνης κα Σοφία Ιορδανίδου μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε πως, τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα με κορυφαίο το θέμα της υποχρηματοδότησης, «για πρώτη φορά η παιδεία υποχρηματοδοτείται σε τόσο χαμηλά ιστορικά επίπεδα, γεγονός που έχει οδηγήσει τα σχολεία στην αδυναμία των λειτουργικών τους αναγκών. Σε ότι έχει να κάνει με τα βιβλία, η κα Ιορδανίδου είπε «ότι αυτή τη στιγμή σε όλα τα σχολεία της Κοζάνης και της υπόλοιπης Ελλάδας το ποσοστό των βιβλίων που έχουν έρθει είναι περίπου στο 40% των τίτλων, ενώ οι σχολικές επιτροπές έχουν σταματήσει την αναπαραγωγή φωτοτυπιών, λόγω αυξημένης κόστους, οπότε τα μαθήματα γίνονται κάτω από αντίξοες συνθήκες».
Από την πλευρά του ο οργανωτικός γραμματέας της ΔΟΕ κ. Θανάσης Γκούμας σημείωσε, πως «Η εκπαίδευση βιώνει τις χειρότερες μέρες της. Για πρώτη φορά φέτος έχουμε φαινόμενα με σχολεία χωρίς βιβλία με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ η κατάσταση σύμφωνα με την ομοσπονδία αναμένεται να ομαλοποιηθεί τον Δεκέμβριο».
Σε ότι αφορά τις υποδοχρηματοδοτήσεις των σχολικών επιτροπών ο κ. Γκούμας αφού τις χαρακτήρισε ως το «αίμα και την ζωτικότητα», ώστε να λειτουργήσει ένα σχολείο, είπε πως οι επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί κατά 66%, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σχολεία να αδυνατούν να αγοράσουν έναν χάρτη, ή ακόμα και ένα στυλό και να μην μπορούν να λειτουργήσουν λόγω πετρελαίου». Αναφορά από τον κ. Γκούμα έγινε και για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς που αμείβονται με 577 Ευρ. «Ο μισθός αυτός δυστυχώς για εκπαιδευτικούς που είναι μακριά από το τόπο τους είναι για 4-5 ημέρες και όχι για να περάσουν ολόκληρο τον μήνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δείτε περισσότερα θέματα
grevenanea

1 σχόλιο:

cummulus είπε...

Μέ συγχωρεῖτε, ἀλλά μέ ποιά λογική, οἱ ἐργαζόμενοι αὐτοί δέν πῆγαν στήν δουλειά τους;
Γιατί δέν "κάνανε" τά συνδικαλιστικά τους, ἐκτός ὥραρίου ἐργασίας; Μία εἶναι ἡ ἀπάντηση, καί ἔγκειται στήν ἄθλια δημοσιούπαλληλική νοοτροπία τους!

Δημοφιλείς αναρτήσεις