ΣΙΝΕ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Μαγνητικό σαπούνι καθαρίζει πετρελαιοκηλίδες!

Το πρώτο σαπούνι που έλκεται από μαγνήτες όταν τοποθετηθεί σε οργανικό διάλυμα, ανέπτυξε διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Αυτό σημαίνει ότι το σαπούνι, όπως επίσης και τα υλικά που διαλύει, μπορούν να αφαιρεθούν πολύ απλά χρησιμοποιώντας ένα μαγνητικό πεδίο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν το μαγνητικό σαπούνι αναπτυχθεί περαιτέρω, θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις απορρύπανσης και στην επεξεργασία λυμάτων. Η σχετική μελέτη για το νέο σαπούνι, που περιέχει άτομα σιδήρου, δημοσιεύτηκε στο γερμανικό χημικό περιοδικό Angewandte Chemie .
Το μαγνητικό σαπούνι μοιάζει με αυτά που χρησιμοποιούμε καθημερινά, ωστόσο τα άτομα του σιδήρου βοηθούν στον σχηματισμό μικροσκοπικών σωματιδίων που απομακρύνονται εύκολα με ένα μαγνητικό πεδίο.
Το απλό σαπούνι περιέχει μακρά μόρια, που στις δύο άκρες τους έχουν εντελώς διαφορετικές αντιδράσεις. Ειδικότερα, η μία άκρη του μορίου έλκεται από το νερό και η άλλη απωθείται από αυτό.
Η καθαριστική δράση του προκύπτει από την ικανότητά του να προσκολλάται σε ρυπαρές επιφάνειες, με τις άκρες των μορίων που σιχαίνονται το νερό να διασπούν τα μόρια της βρώμικης επιφάνειας.
Στη συνέχεια, τα μόρια του σαπουνιού συγκεντρώνονται σε σταγόνες, με τις άκρες των μορίων που αγαπούν το νερό να είναι στραμμένες προς τα έξω.
Προσθέτοντας άτομα σιδήρου σε αυτά τα εξωστρεφή μόρια, οι ερευνητές τα ανάγκασαν να έλκονται από μαγνήτες, όπως συμβαίνει με τα κανονικά ρινίσματα σιδήρου.
tromaktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις