ΣΙΝΕ

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Εκλογή Προέδρου τον Μάρτιο στο ΠΑΣΟΚ ...

Ο κύβος ερρίφθη. Εκλογή προέδρου τον Μάρτιο αποφάσισε χθες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη συνεδρίασή του εντός 48 ωρών. H πρώτη είχε γίνει την Τρίτη για θέματα Απασχόλησης, παρουσία και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, αλλά όχι του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου που δεν θέλησε να είναι παρών στην ίδια συνεδρίαση με τον «υπάλληλο της τρόικας», όπως φέρεται να χαρακτήρισε τον υπουργό.

Στην πραγματικότητα, χθες, έγινε -χωρίς μεγάλες αντιρρήσεις- αποδεκτή η πρόταση του γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη για Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος στις 2-4 Μαρτίου και συνεδρίαση εκ νέου του Εθνικού Συμβουλίου αμέσως μετά, οπότε και θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία.
Ξεκαθάρισε δε, με νόημα πως «ως τότε δεν υπάρχουν υποψήφιοι», προκειμένου να αποφευχθούν κατά το δυνατόν, οι εσωκομματικές διαμάχες που θα έθεταν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της χώρας, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε και χθες να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το τι θα κάνει ο ίδιος.
Οι πιθανές ημερομηνίες για την εκλογή Προέδρου
Τα στελέχη που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αντέδρασαν μάλλον... μουδιασμένα ως προς το χρονοδιάγραμμα, με τους περισσότερους εξ αυτών να μην παίρνουν καν τον λόγο και άλλους να σχολιάζουν αργότερα πως «έτσι όπως τα κάναμε, δεν γίνεται αλλιώς». Ο όλος σχεδιασμός άλλωστε, τελεί υπό την αίρεση ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στα τέλη Απριλίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 29η Απριλίου. Ως πιθανότερες ημερομηνίες για τη διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση προκρίνονται ως αυτή την ώρα η 11η και κυρίως η 18η Μαρτίου, ενώ η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει κατόπιν συλλογής των απαραίτητων υπογραφών, όπως ορίζει το καταστατικό.
Της Συνδιάσκεψης θα προηγηθεί διάλογος για τον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την πολιτική του ανασυγκρότηση και τη διατύπωση του προγραμματικού του πλαισίου ενόψει των εκλογών, ενώ συγχρόνως θα οριστεί Οργανωτική Επιτροπή της Συνδιάσκεψης και άλλη του Συνεδρίου, που θα ακολουθήσει, τον Ιούνιο.
Από την πρόταση του Μιχάλη Καρχιμάκη δεν έλειψε και η παρότρυνση για σύσταση Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα και Επιτροπής Αξιολόγησης Υποψήφιων Βουλευτών, ενώ με την προϋπόθεση της κάλυψης των βασικών υποχρεώσεων της χώρας για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, μίλησε για την εκλογή ηγεσίας του κόμματος. «Αν υποθέσουμε, την 29η Απριλίου ως ημερομηνία εθνικών εκλογών και το γεγονός ότι απαιτούνται 25 ημέρες πριν για να προκηρυχθούν αυτές, δηλαδή αρχές Απριλίου, τότε θα μπορούσαμε να ορίσουμε την εκλογή ηγεσίας μέσα στον Μάρτιο»,είπε, προσθέτοντας ότι μετά τη λήξη της Εθνικής Συνδιάσκεψης, θα συνέλθει τον Εθνικό Συμβούλιο.
Ειδικά, για την Ομάδα Αξιολόγησης και Απολογισμού, πρότεινε τους κ. κ. Παντελή Οικονόμου, Δημήτρη Ρέππα και Γιώργο Κουτρουμάνη και για την Ομάδα Προγραμματικού Πλαισίου τους κ. κ. Πάρι Κουκουλόπουλο, Άννα Διαμαντοπούλου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας πως τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου μπορούν να ενταχθούν σε όποια από τις δύο θέλουν, για να δεχθεί παροτρύνσεις πάντως να συμπεριλάβει και άλλους στη σύνθεσή τους.
Μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου πάντως, δήλωναν αργά χθες το βράδυ προβληματισμένοι για το κατά πόσον θα «αντέξει» το ΠΑΣΟΚ μία τόσο επώδυνη διαδικασία, αλλά και κατά πόσον αυτή θα τηρηθεί. Πληροφορίες επιμένουν άλλωστε για την επιθυμία του Ευάγγελου Βενιζέλου να στοιχηθούν όλοι υπό τη δική του υποψηφιότητα, πράγμα για το οποίο αναμένονται παρασκηνιακές κινήσεις υποστηρικτών του στο κόμμα το επόμενο διάστημα. Παρότι πάντως, η «βενιζελική» πλευρά θα προτιμούσε και την ανάδειξη αρχηγού από άλλο, μικρότερο και άρα πιο εύκολα ελεγχόμενο σώμα, ο κ. Παπανδρέου από την μια και οι υπόλοιποι «δελφίνοι» - με πρώτο τον Ανδρέα Λοβέρδο - από την άλλη, δεν φέρονται διατεθειμένοι να επιτρέψουν κάτι τέτοιο.
realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις