ΣΙΝΕ

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Πως και σε ποιές ΔΕΚΟ θα γίνουν οι 15.000 απολύσεις!!!

Οι εντολές της Τρόικας ήταν ξεκάθαρες: «Εφόσον η εφεδρεία απέτυχε, ξεκινήστε
τις απολύσεις». Έτσι, μέχρι το Μάρτιο όλα τα υπουργεία καθώς και οι εποπτευόμενοι φορείς των υπουργείων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, θα πρέπει να έχουν καταρτίσει τη λίστα με τους υπό κατάργηση φορείς.... 15.000 κεφαλές ζητούνται απί πίνακι.

Τα κριτήρια που θα αξιοποιηθούν αρχικά αναμένεται να είναι το ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι οργανισμοί, η οικονομική κατάσταση που βρίσκονται και η χρησιμότητά τους με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στη δημόσια διοίκηση.
Την απόφαση για την κατάργηση των φορέων θα λάβουν οι εποπτεύοντες υπουργοί μετά από εισήγηση των Επιτροπών Αναδιάρθρωσης που έχουν συσταθεί σε κάθε υπουργείο. Πιο κοντά στο λουκέτο θα βρεθούν ΝΠΙΔ, ΑΕ, και ΔΕΚΟ που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της κοινωνικής πρόνοιας, του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και της Εθνικής Άμυνας.
Ανένδοτοι ήταν άλλωστε οι εκπρόσωποι των δανειστών στην αναπλήρωση της «εκκρεμότητας» των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που άφησε πίσω του το φιάσκο της εφεδρείας, μέσω του οποίου απομακρύνθηκαν 10.000 υπάλληλοι από τον στενό δημόσιο τομέα και άλλοι 5.000 από τον ευρύτερο.
Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν πως η Τρόικα δε δεχόταν καν να συζητήσει για πίστωση χρόνου μέχρι ότου οι δημόσιοι υπάλληλοι τεθούν σε μία διαδικασία ατομικής αξιολόγησης, και έτσι το δρόμο της εξόδου θα δουν υπάλληλοι φορέων και υπηρεσιακών μονάδων που θα κριθούν πλεονάζοντες ή ζημιογόνοι.
Για τον τρόπο με τον οποίο θα επιλεγούν οι προς απόλυση υπάλληλοι, πηγές από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανέφεραν πως είτε θα απολυθεί το σύνολο του προσωπικού από τους καταργηθέντες φορείς είτε - σε μια διαδικασία-καρμπόν με αυτή που ακολουθήθηκε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΣΚ,ΙΓΜΕ,ΟΔΔΥ) - το πλεονάζον προσωπικό θα μεταφέρεται στην κεντρική υπηρεσία του αρμόδιου υπουργείου και από εκεί θα απολύονται οι υπάλληλοι χαμηλότερων προσόντων (υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)
Τέλος μπαίνει στο καθεστώς μονιμότητας για 68.000 υπαλλήλους σε δημόσιες επιχειρήσεις (εισηγμένες και μη ΔΕΚΟ, τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο).
Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι αντιδράσεις, το υπουργείο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την τρόικα ώστε οι 15.000 υπάλληλοι να ενταχθούν σε μίας μορφής εφεδρεία για έναν χρόνο και να λαμβάνουν το 60% του μισθού τους, προκείμενου να μην διαταραχθεί απότομα ο οικογενειακός προϋπολογισμός τους. Μετά την πάροδο του ενός έτους οι 15.000 υπάλληλοι θα αποχωρούν οριστικά από το Δημόσιο, χωρίς να ενταχθούν στους πίνακες εργασιακής εφεδρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις