ΣΙΝΕ

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ξημερώνει η κρίσιμη Κυριακή των αποφάσεων: Γκρεμός ή ρέμα...

Μετά από δυόμιση ώρες ολοκληρώθηκε η -με φόντο τη σωτηρία ή τη χρεοκοπία της χώρας- κρισιμότατη συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με την τρόικα, την οποία κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτήρισαν ως την πιο δραματική σύσκεψη της τελευταίας δεκαετίας.
Ο κ. Παπαδήμος, μέσα σε ένα κλίμα αφόρητων πιέσεων από το εξωτερικό, παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών τις ελληνικές θέσεις και πλέον όλο το παιχνίδι παίζεται στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό των πρωθυπουργό.

Οι τροϊκανοί, πάντως, όχι μόνο δεν κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους αλλά αξιώνουν εδώ και τώρα να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους που αφορούν:
- χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα) απαιτώντας εδώ και τώρα 15.000 «εξόδους» από το δημόσιο
- ψαλίδι της τάξεως του 35% στις επικουρικές και 30% στο εφάπαξ
- να πουληθούν τουλάχιστον 3 μεγάλοι οργανισμοί
- μείωση του κατώτατου μισθού στα 600 ευρώ
και - κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.
Σε αντίθετη περίπτωση, οι αδιάλλακτοι τροϊκανοί διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να βάλουν υπογραφή για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ούτε για τη νέα δανειακή σύμβαση. Χαρακτηριστικό της στάσης που κρατούν οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι το περιστατικό που περιέγραψε υπουργός στον ΑΝΤ1 λέγοντας ότι ο Τόμσεν ήταν σαν να μην άκουγε όσα του έλεγαν και απαντούσε τονίζοντας τις απαιτήσεις του!
Από την γκιλοτίνα των απολύσεων, εξάλλου, φαίνεται ότι γλιτώνουν οι ένστολοι καθώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε ένα σχέδιο εξοικονόμησης 400 εκ. ευρώ στο ΥΠΕΘΑ, το οποίο έγινε δεκτό από την τρόικα σε αντιστάθμισμα για τη μη πραγματοποίηση απολύσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει συνολικά μέτρα 4,4 δισ. ευρώ , εκ των οποίων το 1,1 δισ. αφορά των τομέα της Υγείας. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι τα νέα αυτά μέτρα δεν μπορεί να ικανοποιηθούν ούτε μερικώς από νέους φόρους.
Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI. Αυτό μαρτυρούν, εξάλλου, και οι παρουσίες των Τσαρλς Νταλάρα αλλά και (αυτή την φορά) Γιόζεφ Άκερμαν, προέδρου και αντιπροέδρου του IIF, στην Αθήνα.
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις