ΣΙΝΕ

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Economist: Ο Σαμαράς Πρωθυπουργός και ο Παπαδήμος αντιπρόεδρος!

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό Economist, η πτώση του δικομματισμού στις επερχόμενες ελληνικές εκλογές δεν θα αποτελέσει έκπληξη, δεδομένης της οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής που προκαλεί η χειρότερη ύφεση στην ιστορία της χώρας.

Πολλοί ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι από τη διαφθορά και το πελατειακό σύστημα, που άκμασε κατά την τελευταία 30ετία από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα θα στραφεί σε μικρά αντιμεταρρυθμιστικά κόμματα.
Σύμφωνα με το περιοδικό, οι κινδυνολόγοι ισχυρίζονται ότι τα τρία κόμματα της Αριστεράς υποδαυλίζουν την κοινωνική αναταραχή, κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και να οδηγήσει ακόμα και σε έξοδο της χώρας από το ευρώ. Κάποιοι άλλοι πάλι ανησυχούν για τη δύναμη της Ακροδεξιάς, όπως η Χρυσή Αυγή, που για πρώτη φορά είναι πιθανό να κερδίσει το όριο του 3% και να εισέλθει στη Βουλή.
Στη νέα βουλή, σύμφωνα με τον συντάκτη, ενδέχεται να εισέλθουν ακόμα και δέκα κόμματα.
Ωστόσο θα έχουν τόσο μεγάλη δύναμη τα μικρά κόμματα, αναρωτιέται ο συντάκτης.
Τα δύο μεγάλα κόμματα δείχνουν ακόμη ισχυρά. Η ΝΔ βρίσκεται πολύ μποροστά στις δημοσκοπήσεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ έρχεται σε κάποιες από αυτές μέχρι και στην τέταρτη θέση, πίσω από τη Δημοκρατική Αριστερά, ακόμη και από τους κομμουνιστές. Όμως, ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, πιστεύει ότι θα κερδίσει πάλι τους ψηφοφόρους.
Σύμφωνα με τον Economist, πρόσφατα τα δύο μεγάλα κόμματα συνεργάστηκαν με επιτυχία με τον Λουκά Παπαδήμο. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα πέτυχαν την αναδιάρθρωση του χρέους, δίνοντας ανάσα στην ελληνική οικονομία.
Η Νέα Δημοκρατία είναι απίθανο να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, αν και ο Αντώνης Σαμαράς δεν βαρύνεται από τα λάθη του παρελθόντος, αφού ανέλαβε την παράταξη το 2009. Ωστόσο, η στήριξή του στο δεύτερο μνημόνιο θεωρήθηκε στροφή 180 μοιρών και απογοήτευσε πολλούς ψηφοφόρους.
«Πολλοί πολιτικοί από την Ευρώπη ανησυχούν ότι οι εκλογές θα απομακρύνουν την Ελλάδα από την πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Ωστόσο, παρά την άνοδο των μικρών κομμάτων, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι απίθανο να κάνει μια μεγάλη διαφορά. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η ΝΔ, ενισχυμένη και από τις έξτρα 50 έδρες του πρώτου κόμματος, θα σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, σχηματίζοντας μια ισχυρή πλειοψηφία. Ορισμένοι υπουργοί πιθανόν να κρατήσουν το χαρτοφυλάκιό τους. Ο κ. Παπαδήμος πιθανόν θα μπορούσε να πειστεί να παραμείνει, ως αντιπρόεδρος του Α. Σαμαρά. Αυτό ίσως θα καθησύχαζε τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα θα συνέχιζε το πρόγραμμα», καταλήγει το δημοσίευμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις