ΣΙΝΕ

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Φορώντας τα γυαλιά σας έχετε κινητό και υπολογιστή

Η σκηνή μοιάζει να έχει βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ενας άνθρωπος που φορά ένα ζευγάρι γυαλιά χωρίς φακούς μεν, αλλά στη μία πλευρά να υπάρχει κάτι που μοιάζει με μισή οθόνη και έχει τη δυνατότητα προβολής αντικειμένων και πληροφοριών. Πρακτικά, η οθόνη αυτή είναι το αντίστοιχο της οθόνης ενός smartphone, τα γυαλιά έχουν στο σκελετό τους έναν επεξεργαστή και δυνατότητα σύνδεσηστο Διαδίκτυο.

Και ο κάτοχος του μπορεί μέσω φωνητικών εντολών -ή κάποιας άλλης μεθόδου εισαγωγής δεδομένων- να καθορίζει ραντεβού, να κάνει video κλήσεις, να ενημερώνεται για τον καιρό ή ακόμη και να μαθαίνει ποιο κτίριο είναι αυτό που βλέπει απέναντί του ή πού βρίσκεται το πλησιέστερο καφέ.
«Επιχείρηση Γυαλιά»
Αυτό είναι το Project Glass («Επιχείρηση Γυαλιά» σε ελεύθερη μετάφραση) της Google, η οποία στα μέσα της εβδομάδας παραδέχθηκε και επισήμως ότι προσπαθεί να δημιουργήσει γυαλιά με λειτουργίες αντίστοιχες με εκείνες ενός «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου!
Οι σχετικές πληροφορίες είχαν κυκλοφορήσει στις αρχές του 2012, το ενδιαφέρον, όμως, είναι πως η Google δημοσιοποίησε τις πρώτες φωτογραφίες σχετικά με το πώς θα είναι αυτά τα γυαλιά.
Στην ειδική σελίδα στο Google+, την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης του αμερικανικού κολοσσού, υπάρχουν ορισμένες φωτογραφίες από τα μέλη της ομάδας που «τρέχει» την έρευνα και φορούν τα γυαλιά που έχουν δημιουργήσει. Επιπλέον, υπάρχει και ένα φουτουριστικό video, που αναφέρεται στο πώς θα ήταν μία ημέρα φορώντας τα συγκεκριμένα γυαλιά. Παράλληλα, όμως, η ομάδα ζητά από τους επισκέπτες της σελίδας να κάνουν τις δικές τους προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία.
Μέσα στο 2012
Ισως το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως τα συγκεκριμένα γυαλιά-υπολογιστές είναι αρκετά πιθανό να κυκλοφορήσουν προς το τέλος του 2012. Η τιμή τους, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, θα κυμαίνεται μεταξύ 250 και 500 δολαρίων, ποσό που δεν θεωρείται απλησίαστο αν αναλογιστεί κανείς ότι τα γυαλιά αυτά ουσιαστικά θα μας δίνουν τη δυνατότητα για άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα.
Ενα θέμα που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν τα συγκεκριμένα γυαλιά θα κυκλοφορήσουν ως αξεσουάρ για τα υπάρχοντα smart-phones ή θα είναι αυτόνομες συσκευές που θα έχουν και τη δυνατότητα για τηλεφωνικές κλήσεις.
Το μόνο βέβαιο είναι πως το λειτουργικό σύστημα που θα χρησιμοποιείται θα είναι το Android της Google.
Στην πρώτη περίπτωση θα συνδέονται ασύρματα με το smartphone και στη δεύτερη θα διαθέτουν τη δική τους σύνδεση κινητής τηλεφωνίας.
Με βάση τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, το πρώτο ενδεχόμενο μοιάζει πιο πιθανό, αλλά μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε μερικούς μήνες προκειμένου να γίνει μία πιο εκτενής παρουσίαση από πλευράς της Google για το πώς σκέπτεται να προχωρήσει με τη συγκεκριμένη ερευνητική προσπάθεια.
Σε κάθε περίπτωση, το Project Glass μοιάζει να κινείται σε μία στρατηγική της Google σύμφωνα με την οποία ο αμερικανικός κολοσσός θέλει να προσφέρει πρόσβαση στις υπηρεσίες που έχει αναπτύξει από διαφορετικές συσκευές. Ακόμη και συσκευές που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις