ΣΙΝΕ

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Πού ασφαλίζονται τα μέλη αγροτικών και κοινωνικών συνεταιρισμών

Το υπουργείο Εργασίας βρήκε λύση στην ασφάλιση των μελών σε αγροτικούς συνεταιρισμούς. Υπό προϋποθέσεις, τα μέλη των συνεταιρισμών ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, όμως η ασφάλιση δεν καθορίζεται αποκλειστικά και μόνον από την ιδιότητά τους αυτή.

Στην εγκύκλιο καθορίζεται αρχικά, ο όρος αγροτικός συνεταιρισμός, βάσει του Νόμου 4015/2011.
Συγκεκριμένα, Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) ορίζεται η αυτόνομη ένωση φυσικών προσώπων που συγκροτείται εθελοντικά και επιδιώκει την αμοιβαία βοήθεια των μελών της, την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη και προαγωγή τους, μέσω μίας συνιδιόκτητης και δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης.
Ως Aγροτικοί Συνεταιρισμοί(ΑΣ) θεωρούνται και οι αλιευτικοί, κτηνοτροφικοί, πτηνοτροφικοί, μελισσοκομικοί, σηροτροφικοί, αγροτουριστικοί, αγροβιοτεχνικοί, οικοτεχνικοί και άλλοι συνεταιρισμοί, οποιουδήποτε κλάδου ή δραστηριότητας της αγροτικής οικονομίας.
Τα μέλη κάθε μορφής Αγροτικών Συνεταιρισμών δεν υπάγονται στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού Οργανισμoύ με βάση και κριτήριο μόνο την ιδιότητά τους αυτή.
Ειδικότερα, στον ΟΑΕΕ δεν ασφαλίζονται τα μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών, εφόσον εμπίπτουν σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:
1) είναι αγρότες/αγρότισσες κατά κύριο επάγγελμα (ασφάλιση ΟΓΑ)
2) είναι ασφαλισμένοι σε άλλους, πλην ΟΓΑ, ασφαλιστικούς φορείς κύριας ασφάλισης για άλλη απασχόληση ή εργασία
3) τυγχάνουν συνταξιούχοι του ΟΓΑ
4) τυγχάνουν μη αγρότες/αγρότισσες και μη απασχολούμενοι σε άλλη εργασία/δραστηριότητα, των οποίων ο μέσος όρος των εισοδημάτων της τελευταίας τριετίας (2008-2010) ή της πρώτης τριετίας για τους Συνεταιρισμούς που ιδρύονται μετά την 5/8/11 δεν υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (13.500 ευρώ)
4α) Εάν το εισόδημα των προσώπων της περίπτωσης 4 υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.
5) τυγχάνουν συνταξιούχοι ασφαλιστικών φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας (πλην ΟΓΑ), καθώς και συνταξιούχοι του Δημοσίου ή του ΝΑΤ και ο μέσος όρος των εισοδημάτων τους από τη συμμετοχή τους στον Συνεταιρισμό, της τελευταίας τριετίας (2008-2010) ή της πρώτης τριετίας για τους Συνεταιρισμούς που ιδρύονται μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, δεν υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (13.500 ευρώ).
5α) Εάν το εισόδημα των προσώπων της περίπτωσης 5 υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.
Επισημαίνεται, ότι περιπτώσεις μελών Αγροτικών Συνεταιρισμών που υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΓΑ αλλά μέχρι την ισχύ του νόμου ασφαλίζονταν στον ΟΑΕΕ, δικαιούνται με αίτησή τους να ζητήσουν την επιστροφή, ατόκως, των ασφαλιστικών εισφορών τους ως αχρεωστήτως καταβληθείσες. Διαφορετικά εφαρμόζονται οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.

Μέλη κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων

Όσο για τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς (αστικοί συνεταιρισμοί με κοινωνικό σκοπό που τα μέλη της μπορούν να είναι είτε φυσικά πρόσωπα είτε φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα) , τα μέλη/φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) και ασκούν δραστηριότητα υπαγόμενη, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, ασφαλίζονται υποχρεωτικά σε αυτόν, κατατασσόμενα στην 1η ασφαλιστική κατηγορία του Οργανισμού καταβάλλοντας τις αναλογούσες εισφορές του Κλάδου Σύνταξης, μειωμένες κατά 50%.
blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις