ΣΙΝΕ

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ευκαιρίες απασχόλησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: Μαϊος 2012

Σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα «Μαθητεία για Αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης» του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για μια δράση που δίνει ευκαιρία σε νέους αμέσως μετά την αποφοίτησή τους και λίγο πριν μπουν στην αγορά εργασίας να γνωρίσουν την εργασιακή πραγματικότητα, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους και σε επιχειρήσεις για μια ουσιαστική προετοιμασία σήμερα, ώστε να έχουμε μια καλύτερη εργασιακή πραγματικότητα για όλους αύριο.
Ως άμεση προτεραιότητα του προγράμματος «Μαθητεία για Αποφοίτους» τέθηκαν οι απόφοιτοι Τεχνικής Εκπαίδευσης. Σχεδιάζεται όμως να επεκταθεί και σε αποφοίτους άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων. Ηδη ξεκίνησαν οι εγγραφές επιχειρήσεων για το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας. Αφορά σε νέους αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης των τελευταίων δύο ή και τριών ετών και λίγο πριν μπουν στην αγορά εργασίας, ώστε να αποκτήσουν την πρώτη εργασιακή εμπειρία τους πραγματοποιώντας μαθητεία έξι ωρών ημερησίως σε επιχειρήσεις που προσφέρουν θέσεις μαθητείας.
Γι’ αυτόν τον λόγο οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις καλούνται να επισκεφθούν την ηλεκτρονική πύλη www.mathiteia4u.gov.gr και να δηλώσουν θέσεις μαθητείας για να δώσουν την ευκαιρία σε νέους αποφοίτους να μάθουν μέσα από ουσιαστική μαθητεία αλλά και μέσα από τη διαδικασία αυτή να εκπαιδεύσουν καταλλήλως και κυρίως να ξεχωρίσουν και να επιλέξουν και τους μελλοντικούς τους εργαζομένους.


Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται:
1. Στη χρήση πληροφοριακού συστήματος με διαδικτυακή πρόσβαση μέσα από την ηλεκτρονική πύλη www.mathiteia44u.gov.gr, όπου οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν με εύκολο και πρακτικό τρόπο να εγγράφουν θέσεις μαθητείας και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι νέοι απόφοιτοι να δηλώνουν προτίμηση για θέσεις μαθητείας με ηλεκτρονική δήλωση.
2. Στη χορήγηση υποτροφίας στον μαθητευόμενο και στη διασφάλιση της ασφαλιστικής κάλυψής του από το υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση για την επιχείρηση που υποδέχεται τον μαθητευόμενο απόφοιτο.
Ο ανώτατος αριθμός θέσεων μαθητείας που μπορεί να προσφέρει ο κάθε φορέας εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων του. Ειδικότερα:
- Για φορείς χωρίς κανέναν εργαζόμενο (ατομική επιχείρηση) ή για φορείς με 1 - 3 εργαζομένους μπορεί να δηλώνεται έως 1 θέση μαθητείας.
- Για φορείς με 4 - 10 εργαζομένους μπορεί να δηλώνονται έως δύο (2) θέσεις μαθητείας.
- Για φορείς με 11 - 20 εργαζομένους μπορεί να δηλώνονται έως τρεις (3) θέσεις μαθητείας.
- Για φορείς από 21 - 50 εργαζομένους μπορεί να δηλώνονται έως πέντε (5) θέσεις μαθητείας, εκ των οποίων η μία θα είναι θέση ΑΜΕΑ.
- Για φορείς άνω των 50 εργαζομένων, για κάθε 50 επιπλέον εργαζομένους μπορεί να δηλώνεται μία επιπλέον θέση, όμως από τις συνολικές θέσεις μαθητείας η μία θα είναι θέση ΑΜΕΑ.
194 εποχικοί στα Ιωάννινα


Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πίνδος Περιβαλλοντική ανακοίνωσε την πρόσληψη 194 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας πέντε μηνών, για την υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα στον νομό Ιωαννίνων. Οι νέοι υπάλληλοι θα απασχοληθούν στους εξής φορείς: δήμος Ζαγορίου, δήμος Μετσόβου, Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου Αώου & Πίνδου, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου. Θα προσληφθούν υπάλληλοι από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα ανακοινωθεί μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Οι ωφελούμενοι της πράξης πρέπει να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ και να έχουν ατομικό εισόδημα έως και 10.500 ευρώ το οικονομικό έτος 2010. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 26510-29445 .


50 συμβάσεις στη Λάρισα
Στη σύναψη 50 νέων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για την υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» προχώρησε η εθελοντική ανθρωπιστική πράξη Ανθρωπομανία στη Λάρισα. Οι θέσεις αφορούν 1 ΠΕ Διοικητικό, 17 ΠΕ ή ΤΕ Εμψυχωτές Σχολείων, 5 ΠΕ ή ΤΕ Χειροτεχνίτες, 15 ΔΕ Χειροτεχνίτες, 2 ΔΕ Υπάλληλοι καταγραφής υλικών και 10 ΥΕ Εργάτες Γενικών Καθηκόντων. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΚΟΧ.1 και να την υποβάλουν είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, είτε ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση: Παλαιολογου 19, Λάρισα, Τ.Κ.41223, απευθύνοντάς την στην ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ (τηλ. επικοινωνίας: 2410-289076 ).


41 προσλήψεις στη Ναύπακτο
Η ΑΛΚΥΟΝΗ - Σύλλογος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Γονέων ή Κηδεμόνων και Φίλων Αυτών θα προσλάβει 40 άτομα με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 5 μηνών, για την υλοποίηση προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) στον νομό Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στον δήμο Ναυπακτίας. Με βάση την προκήρυξη του φορέα, θα προσληφθούν οι εξής υπάλληλοι από τις εξής ειδικότητες: 3 ΠΕ Νηπιαγωγοί, 2 ΥΕ Καθαριστές, 2 ΔΕ Διοικητικοί , 2 ΠΕ Φιλόλογοι ξένων γλωσσών, 2 ΠΕ ή ΤΕ Κοινωνικοί Λειτουργοί, 2 ΠΕ Ψυχολόγοι, 8 ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ Νοσηλευτές, 8 ΠΕ ή ΔΕ Συνοδοί ΑΜΕΑ, 4 ΠΕ Παιδαγωγοί Δάσκαλοι, 4 ΔΕ Υπάλληλοι Κοινωνικού Παντοπωλείου, 2 ΔΕ Οδηγοί, 2 ΠΕ ή ΤΕ Κοινωνικοί Λειτουργοί. Πληροφορίες δίνονται στο τηλέφωνο 26340-27313 .


ΟΑΕΔ: 778.399 άνεργοι
Στα 778.399 άτομα ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του φορέα. Από αυτά 338.612 είναι άνδρες (ποσοστό 43,50%) και 439.787 είναι γυναίκες (ποσοστό 56,50%). Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει μείωση κατά -0,87% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Στην ηλικιακή ομάδα από 30 - 54 ετών αναλογεί το 63,08% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 27,12% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,80%.
Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 47,08% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 36,55%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 15,20% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,17%. Στους Ελληνες υπηκόους αναλογεί το 91,52% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,70% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 1,78%.
Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 252.998 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά -49.333 άτομα, ποσοστό -16,32% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων το 64,86% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 20,96% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 7,56% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 6,05% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομοτεχνικά επαγγέλματα, το 0,40% είναι λοιποί επιδοτούμενοι και το 0,17% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι.


Κυψέλες Επιχειρηματικότητας
Ενα νέο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με τίτλο «Κυψέλες Επιχειρηματικότητας» (HUBs) εγκρίθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας. Το πρόγραμμα συνίσταται στην υποστήριξη νέων που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας με απώτερο σκοπό την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων τους. Οι νέοι θα φιλοξενούνται σε εξειδικευμένους χώρους συνεργασίας (Κυψέλες) για διάστημα τεσσάρων (4) μηνών, όπου θα συνεργάζονται με άλλους νέους, θα ανταλλάσουν και θα διαμορφώνουν νέες επιχειρηματικές ιδέες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, θα λαμβάνουν υποτροφία από τη ΓΓΝΓ.
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε δύο (2) φάσεις: την Α’ φάση (πιλοτική) και τη Β’ φάση (επέκταση). Για την επίβλεψη, την υποστήριξη και την αποτελεσματική λειτουργία κάθε χώρου (προσέλκυση μεντόρων, ειδικών συμβούλων και επενδυτών) θα λειτουργήσει άμισθο συμβούλιο προσωπικοτήτων. Στους χώρους αυτούς θα οργανώνονται σε εβδομαδιαία βάση ενημερωτικές/εκπαιδευτικές ημερίδες, καθώς και τακτικές επισκέψεις μεντόρων/καθοδηγητών. Στην πιλοτική φάση του προγράμματος «Κυψέλες» θα λειτουργήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Ομάδα-στόχος είναι:
- Φοιτητές, σπουδαστές, απόφοιτοι ΑΕΙ ή απόφοιτοι μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είτε έχουν ήδη διακριθεί στο πλαίσιο διαγωνισμών επιχειρηματικότητας είτε θα διακριθούν σε διαγωνισμούς που θα οργανωθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.
- Νέες/νέοι (υφιστάμενοι ή δυνητικοί) επιχειρηματίες που θα μπορούν να ωφεληθούν μέσω του μόνιμου μηχανισμού ανάδειξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, οι οποίοι επιπλέον θα μπορούν να παρακολουθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια και ημερίδες στις «Κυψέλες Επιχειρηματικότητας».
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις