ΣΙΝΕ

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Δεκαέξι χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου!!!

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 1996 όταν και κόπηκε το νήμα της ζωής του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.
Έχοντας ήδη ταλαιπωρηθεί έντονα από την πολύμηνη ασθένειά του, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και είχε διατηρήσει την προεδρία του κόμματος, την οποία πιθανόν και να μη διατηρούσε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα γινόταν σε λίγες ημέρες, στις 26 Ιουνίου.
Ο ίδιος, όχι μόνο ένιωθε καλύτερα αλλά προετοίμαζε και το κείμενο της ομιλίας του μαζί τους έμπιστους συνεργάτες του, Νίκο Αθανασάκη και Τηλέμαχο Χυτήρη.
Το βράδυ της προηγούμενη ημέρας είχε δειπνήσει στην Εκάλη με τον Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος μάλιστα έφυγε ήσυχος από το σπίτι του Ανδρέα Παπανδρέου διαπιστώνοντας τη σαφή βελτίωση της υγείας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Περίπου δύο ώρες μετά, ο κ. Κρεμαστινός θα επέστρεφε εσπευσμένα αφού ο ασθενής είχε παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση.

Οι προσπάθειες του ίδιου αλλά και του καρδιολόγου Αίαντα Αντωνιάδη δεν έφεραν αποτέλεσμα και στις 2.30 τα ξημερώματα, ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε την τελευταία του πνοή…


Ποιος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου
Γεννημένος στις 5 Φεβρουαρίου 1919 ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν γιος του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, γνωστού και ως «Γέρου της Δημοκρατίας» και της Σοφίας Μινέικο.
Ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα στις ΗΠΑ στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε το 1962 με την εκλογή του ως βουλευτή Αχαΐας. Έφυγε από την Ελλάδα το 1968, αφού είχε συλληφθεί τον προηγούμενο χρόνο από το καθεστώς της 21ης Απριλίου, και επέστρεψε μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας,
Ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ το Σεπτέμβριο του 1974 και στις εκλογές του 1981 κατέκτησε την πρώτη θέση και έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Ο ίδιος διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996 ενώ υπήρξε ηγέτης με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή, ο οποίος ξεσήκωνε τα πλήθη με τις ομιλίες του.
Βενιζέλος: «Η μνήμη του Ανδρέα δεν είναι απλώς μια ηθική υποχρέωση»
Μήνυμα στους ανθρώπους που πίστεψαν στο όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου, έστειλε με την ευκαιρία της 16ης επετείου από τον θάνατό του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλο.
«Η επέτειος του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκει δυστυχώς την Ελλάδα σε μια κατάσταση πολύ διαφορετική από αυτήν που ονειρεύτηκε και θέλησε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να κερδίσουμε το έδαφος που χάθηκε σε σχέση με την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, την ανάπτυξη, την απασχόληση, το ενδιαφέρον για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα δικαιώματα των πολιτών» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνει: «Για το ΠΑΣΟΚ που περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο και έχει ως βασική προτεραιότητα να ανασυντάξει τις σχέσεις του με την ελληνική κοινωνία, η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου δεν είναι απλώς μια ιστορική και ηθική υποχρέωση, αλλά μια επίκαιρη πολιτική παρότρυνση για μια στάση που είναι πάντα πατριωτική, λαϊκή, ριζοσπαστική, μέσα στις σημερινές συνθήκες: Με την Ελλάδα ισότιμη και ανταγωνιστική μέσα στην Ευρώπη, με τους Έλληνες ξανά ασφαλείς και αισιόδοξους».


Star.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
 Για ότι παράπονα κλπ, μπορείτε να στείλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις